B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Växtätarnas mångfald I

Att köra runt i en nationalpark som Kruger är inte som att köra genom safaridelen i en djurpark. Själklart tycker kanske många, men jag har fått flera frågor om just den aspekten. Kruger genomkorsas av vägar, både grus och asfalt, men våra guider på promenaden påtalade att man bara ser ca 1% av parken från fordonen. Helt klart är i alla fall att man ser betydligt mer från ett safarifordon än en hyrbil av mindre modell.

Ser man mycket djur ? (en vanlig fråga). Ja, visst ser man mycket djur, men det finns ingen garanti att man ska se t ex lejon, leoparder och geparder. Däremot törs jag nog lova att impala antiloperna på bilden ovan, de får man garanterat se. Impala är ganska små (ca 50 kg) och lever i stora grupper med honor och unga djur samt mindre grupper med hannar.

 

Ett smeknamn på dem var parkens ”Mc Donalds” både för att de förekom i så stor mängd (och därmed ofta på köttätarnas matsedel) och för de mörka bågarna man kan se på dess bakdel.

Precis som det ska förhålla sej så är växtätarna de vanligaste djuren man ser, medan de stora rovdjuren är oerhört mycket färre till antalet. Djuret med de stora öronen är en kudu. De är betydligt större än impalan (honor ca 180 kg, hannar ca 250 kg).

Den här honan har järnkoll på oss för hennes två ungar står i buskaged bakom henne.

Kuduhannen har stora horn och de vita mönstren i ansiktet ser ut som krigsmålning.

Hannen till vänster på bilden är lite yngre. Hornen växer med åren. Dessa djur har också ett roligt mönster med vita ränder på bakdelen.

 

Man ska inte glömma att växtätarna kan vara nog så imponerande och definitivt inte ofarliga. Afrikansk buffel hör till ”The Big Five” dvs de djur som är farligast att jaga och som många vill se under sitt besök i parken.

Vi passerade genom en hjord med betande bufflar (ca 80-100 st). De organiserade sig snabbt med de vuxna djuren ytterst och ungdjur i mitten. De kollade också in oss noga genom att använda luktsinnet.

Det här är ett koncentrerat sätt att bilda sej en uppfattning om dofter som kallas "flema". Det här beteendet kan man se hos flera tamdjur t ex häst.

Bufflarna är stora idisslande växtätare som kan väga mellan 650 till 800 kg. När de luktat sej till att vi inte var hot mot dem återgick de till att beta. Vår guide påpekade då att det hela tiden fanns ett djur som höll oss under uppsikt. Det stämde. Ett djur tittade på oss medan de andra åt och uppgiften att vakta växlade mellan djuren på ett för oss helt obemärkt sätt. 

Det djur som ofta omtalas som det farligaste i Afrika är faktiskt en växtätare, nämligen flodhästen. De håller mest till i vattnet på dagtid och kommer upp på natten för att beta av växtligheten.

Vuxna flodhästar väger mellan 1700 till 2000 kg. De är förvånansvärt snabba, bevakar sina territorier´noga och kan bli mycket aggressiva.

Man kan ju fundera om dessa höll på med något storts koordinerat gruppsim ...

På dagtid ser man mest öron, ögon och näsborrar men ibland kan man ha tur och då tittar det upp lite mer av det stora djuret ovanför ytan.

Det får räcka från Afrika för idag

Lena

Inlagt 2013-04-13 16:19 | Läst 6856 ggr. | Permalink
De har onekligen imponerande horn, bufflarna, men kuduns är elegantare ;)
Svar från Lena Holm 2013-04-13 18:47
Hej Jan-Olof,
kudu är ett vackert djur, i synnerhet om man tittar på de vita mönstren de har både på huvudet och på bakkroppen. Bufflarna inger dock en hel del respekt, både med hornen och dess tyngd, samt att de förekommer i större flockar (och samarbetar inom dessa).
Hälsningar Lena
Kudun var tjusig
Måste börja planera en resa dit ner nu.
Svar från Lena Holm 2013-04-13 18:52
Tack Bengt,
jag lyckades få ett par riktigt fina bilder på just kudu. Både honan med de stora öronen och hannen med de stora hornen är bilder som jag är mycket nöjd med.
Jag har varit i Sydafrika på jobb och semester och kan absolut rekommendera ett besök. Hör gärna av dej om du vill veta mer. Det är ett "lätt" land att vistas i som turist för att vara Afrika. Växlingskursen är dessutom mycket bra just nu.
Hälsningar Lena
Fina bilder och dessutom intressant att läsa din berättelse. Bufflarna är respektingivande, de ser nästan ut som en murbräcka med ben :-)
Det är inte utan att man blir lite avundsjuk!
Hoppas på fler inlägg från Afrika :-)
//Simon
Fina porträtt på djuren, framförallt kudun presenterar du på ett läckert sätt!
Flodhästar är maffiga också, ni verkar ha haft en fantastisk resa!!
Svar från Lena Holm 2013-04-13 19:03
Tack Anne-Sophie,
bilderna på kudun är jag riktigt nöjd med. I synnerhet närbilden på honan och den ståtliga hannen med de stora hornen. Ett vackert djur.
Det var en jättefin resa som inte alls är så märkvärdig att genomföra. Dykningen ställer ju krav på certifiering etc men att uppleva Kruger eller någon annan nationalpark i Sydafrika är ganska enkelt. Dessutom är valutakursen väldigt fördelaktig just nu.
Hälsningar Lena
Så kul att få ta del av din resa !
Vilka häftiga öron Kudun hade !
Träffade en kille en gång som misstagit sig på flodhästens snabbhet, men allt slutade väl.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-04-13 19:06
Hej Ing-Marie,
kudun har lite coola öron håller med om det. Den poserade också helt perfekt. Flodhästar är lömska och mycket farliga. Vi såg vägskyltar som varnade för flodhästar vid ett par tillfällen. Vi stannade inte för att undersöka varför...
Hälsningar Lena
Mamma kudu var fin.
Tack för trippen genom parken
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-04-13 19:07
Varsågod Marianne,
mamma kudu poserade så fint och jag fick ett antal bilder på henne som jag är mycket nöjd med.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Det är ett sant nöje att titta på dom!
Vilka härliga öron Kudun hade! Supersöt!!
Ha en fin kväll!
Svar från Lena Holm 2013-04-14 10:00
Tack Heléne,
kudun ser ganska kul ut rakt framifrån för öronen är gigantiska. Just bilderna på kudun är jag också rätt nöjd med.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på dessa fina djur :) Bufflar är otroligt kraftfulla djur :) Flodhäst har enormt kraft också :) Bufflar är inte att leka med och man skulle inte vilja möta dem vid tältplats i vildmarken. Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-04-14 10:03
Tack Mikael,
bufflar skulle man nog inte vilja ha brevid ett tält, det kan jag hålla med om. Det fanns en speciell typ av buske som bufflar använder att mota in potentiellt hotfulla djur/människor i. Den har långa taggar som är vända inåt, vilket betyder att kryper man in i busken är det sedan väldigt svårt att ta sej ut.
Hälsningar Lena
Mycket intressant. Att det heter "flema" visste jag inte trots att jag sett att t.o.m isbjörnen gör så, fast det ser mer ut som en gäspning då.
Krugerparken har jag inte varit i men förstår att de parker i Namibia, Zambia, Botswana och Zimbabwe bygger på ungefär samma idé. Ett enormt område som man har svårt att förstå att det är en park och där djuren lever relativt skyddat för tjuvjägare men i sin naturliga miljö.
Impalan är graciös och fin och jag lärde mig att känna igen den på M:et i baken.
Flodhästar ska man inte förakta för att de är gräsätare. Såg våra guiders skärrade beteende då vi råkade på en flodhäst i fåran i det översvämmade Okavngodeltat och vi bumpade in i den med vår båt.
Mycket intressant. Att det heter "flema" visste jag inte trots att jag sett att t.o.m isbjörnen gör så, fast det ser mer ut som en gäspning då.
Krugerparken har jag inte varit i men förstår att de parker i Namibia, Zambia, Botswana och Zimbabwe bygger på ungefär samma idé. Ett enormt område som man har svårt att förstå att det är en park och där djuren lever relativt skyddat för tjuvjägare men i sin naturliga miljö.
Impalan är graciös och fin och jag lärde mig att känna igen den på M:et i baken.
Flodhästar ska man inte förakta för att de är gräsätare. Såg våra guiders skärrade beteende då vi råkade på en flodhäst i fåran i det översvämmade Okavngodeltat och vi bumpade in i den med vår båt.
Svar från Lena Holm 2013-04-15 22:32
Hej Margareta,
alla som har hästar har sett det roliga beteendet då de drar upp överläppen för att förstärka luktupplevelsen. De använder är en struktur som heter Jacobsons organ som sitter nära näshåligheterna och används för att uppfatta luftburna doftpartiklar.
Jag fick höra då jag jobbade några veckor i Sydafrika att ville man ha riktigt bra safari var det Botswana som gällde. Du har helt rätt i din beskrivning. Jag har för mej att det fanns ca 600 rangers varje natt som "vaktade" i Kruger .
Vilket möte med flodhäst, de är de vilda djur dödar flest människor i Afrika (vilda däggdjur).
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg