B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

LIVMODERKANNIBALER

....låter väl som titeln på en dålig skräckfilm, men det handlar istället om fortplantning hos sandtigerhajar.

Dessa hajar kan man möta på många platser i världen och även se i ett flertal akvarier t ex både i Kolmårdens Tropicarium och på Universeum i Göteborg. Det är fridfulla varelser men de utstickande tänderna får dem att se lite grymmare ut än de är.

 

Vi fick nöjet att möta ett tiotal sandtigerhajar i Sydafrika 2008. Det var högdräktiga honor som samlats i Sodwana Bay för att invänta nedkomst. Hajarna är dräktiga 8-9 månader och föder en eller två ungar som är ca 1 meter långa. Dessa honor var själva ca 2,5 till 3 meter långa.

 

Ungarna blir så stora som 1 meter genom att vara sk livmoderkannibaler. När fostren är små har de alla en gulesäck med näring. Den tar slut när hajfostren är ca 17 cm långa och då börjar de större äta upp de mindre, samt obefruktade ägg som kan finnas i livmodern. Till slut återstår bara det största hajfostret i var och en av de två livmödrar som hajen har. Den kan alltså maximalt föda två ungar per tillfälle men ibland blir det bara en.

 

Hajarna sveper över våra huvudet men det finns inte det minsta hot i situationen. Dessa honor väntar bara på att föda sina ungar och simmar i stillsamma cirklar i den lätta strömmen. Denna art kallas "Sand tiger shark" i USA, men möter man dem i Australien kallas de "Grey nurse shark" och i Sydafrika är de mest kända som "Ragged tooth shark" eller "Raggies".

Vi lämnade de vackra hajarna åt sitt öde efter 40 minuter. Eftersom man är rädd att störa dem för mycket fick endast en grupp dykare besöka dem per dag och maxtiden var 40 minuter. Om vi har tur kanske vi för möta nya "raggies" på vår nästa tur till Sydafrika.

Hälsningar Lena  

 

Inlagt 2013-01-18 17:36 | Läst 5391 ggr. | Permalink
Intressant och lärorikt inlägg vilket tillför mycket när man betraktar bilderna! Skönt att läsa också att de tar hänsyn till hajarna och begränsar turismen.
Ha en jättefin helg!
ewa

P.S. just det, den sista gillar jag jättemycket!
Svar från Lena Holm 2013-01-18 20:19
Tack Ewa,
hajar har fått helt fel rykte pga filmindustrin och dumma turistfällor då man lockar dem med bete och blod. Det är ganska ovanligt att se haj när man dyker idag och varje gång känns det som att man har tur att de dyker upp. Kul at du gillar den sista bilden för den är en av mina favoriter från detta tillfälle trots att hajen är på väg bort.
Hälsningar Lena
Nu vet jag mera om hajar också, intressant läsning och illustrerad med vackra bilder! Vet inte om jag skulle våga dyka nära hajar dock, hur fredliga de än påstås vara...
Svar från Lena Holm 2013-01-18 20:24
Det skulle du våga, jag lovar! Det är bara stora fiskar med huggtänder (som förvuxna gäddor ungefär). Väldigt få hajar är av en sådan storlek och kaliber att de ens skulle tänka på dej som potentiell föda. Om du funderar på en resa till vatten där det finns hajar kan jag göra en större utläggning. Hör bara av dej.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på hajar. Jag såg en revhaj när jag snorklade i Thailand, det var spännande.
Sista bilden är fin
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-01-18 20:26
Tack Marianne,
visst är det fina varelser. Kul att du har haft möjlighet att se dem IRL. Det blir allt mer ovanligt världen över.
Hälsningar Lena
Kul att lära sig lite nytt :-)
Svar från Lena Holm 2013-01-18 20:27
Varsågod,
just att dessa hajar är livmoderkannibaler är det nog få som känner till.
Hälsningar Lena
Hajar, ormar, vargar, spindlar, alla skräms dom i olika filmer. I alla fall förr tillbaka, nu har vi tack och lov mera naturprogram som får många att ändra inställning.
Fina bilder med bra läsning !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-01-19 13:37
Hajar har tyvärr fått ett väldigt dåligt rykte och det sker ju några hajattaker per år så visst kan de vara farliga. Men det är så oerhört få hajar som är stora nog att attackera människor och det sker i princip alltid som ett resultat av ett missförstånd. Hajen tror att surfaren på brädan är en säl eller något liknande som den kan äta. Hajar är fascinerande djur och det är fortfarande mycke som vi inte vet om dem.
Hälsningar Lena
Intressant och lärorikt det skriver om - en del av värden som jag kan så lite om! / Sören
Svar från Lena Holm 2013-01-19 13:39
Tack Sören,
det är ju en värld som jag är oerhört intresserad av och "lärare" som man är kan jag inte låta bli att ta med lite fakta. I detta fall fick det väl lyfta bildkvalitén lite också...
Hälsningar Lena
Skön bilder med känsla! Tänk vad atmosfär påverkar vad man känner för hajar! De känns väldigt farligt fast de är inte farligt. allt gott
Svar från Lena Holm 2013-01-19 13:42
Hej Mikael,
kul att du upplever en viss atmosfär för kvalitén på dessa bilder är egentligen inte speciellt bra. Vattnet var grumligt och de ville inte att vi skulle använda blixt för att det kunde störa de dräktiga hajarna (eftersom det dök folk där varje dag med kameror).
Hälsningar Lena
Intressant historia, trots det som du skriver skulle jag känna mig osäker vid ett möte med en haj, de ser lömska ut.
En Gädda i samma storlek vore fullständigt livsfarlig.
Svar från Lena Holm 2013-01-19 13:49
OK,
inser att gädda inte var så bra som jämförelse. Men en dykkompis till oss stötte på en bamsegädda vid ett tillfälle. Den låg helt stilla och gjorde absolut ingenting. Han gjorde ett dyk till på samma plats och tog med sej en tumstock från bilen. Gäddan låg där och rörde sej inte ur fläcken när han vecklade ut tumstocken och mätte den. Men han tyckte att den såg lite läskig ut och inte så konstigt för den var 140 cm lång och under vatten ser allting dessutom 25% större ut.
Ha en bra helg

PS Dessa hajar är helt ofarliga, de vill ha betydligt mindre mumsbitar än dykare...



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg