B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

TEXAS Roadtrip 2013 II: Paris och gamarna

Strax innan vi kom fram till Paris passerade vi de här två "polarna" brevid vägen. De knallade runt på en tomt och vi fick naturligtvis vända bilen och köra tillbaka.

Det är två kalkongamar (Turkey vultures) som man ser ganska gott om i Texas. Oftast ser man dem dock högt upp i luften, där de cirklar runt och försöker sniffa sej till något ätbart. De letar föda med hjälp av luktsinnet, vilket är ganska ovanligt för fåglar.

Den ena gamen hade hittat resterna av en jordekorre och de skulle naturligtvis bråka lite om den sista pälsklädda slamsan. Jag stod vid vägkanten och fotograferade och det passerade en hel del bilar. Jag lyckade i alla fall hålla mej utanför tomten, nästan...

 Nästa anhalt var Paris. En gång utnämnd till "The Best Small Town in Texas", men vi fick en känsla av att det inte hade gått så där lysande för Paris efter det.

Många av husen var igenbommade och tomma. Det var nästan bara huvudgatan som inhyste verksamheter, varav ovanligt många var antikvitetsaffärer.

Vi åt lunch på den lokala hamburgergrillen Jaxx, flottigt och med lätt flagande färg på väggar och tak. Inte alls så mysigt som på den omgjorda bensinmacken i Nocona.

Lite slitet men det rådde ingen tvekan om att man befann sej i Texas. Notera dock att filmen med samma namn "Paris, Texas" inte spelades in här, men tydligen bidrar den ändå till att det kommer turister till stan.

Lite utanför stan har också detta Paris ett Eiffeltorn. Det är en stålkonstruktion som liknar originalet, men den är bara 65 fot högt och pryds av en röd cowboyhatt på toppen. Jag avstår från att visa den...Brevid tornet har man också ganska nyligen uppfört ett krigsmonument med mängder av namnplaketter, varav de sensaste var märkta Afganistan.

 

Paris har också en mycket stor och rätt gammal kyrkogård. Den togs i bruk 1866 och den mest kända gravstenen markerar William Babcock grav (Fire chief and Shakespear enthusiast). Till hans ära beställde familjen en Jesusstaty. Enligt historien kunde stenhuggaren inte göra nakna fötter, därav en Jesus med cowboyboots.

När vi gick runt och läste på de gamla stenarna var det uppenbart att många dött vid ganska ung ålder. Det var nog inte så lätt liv i Paris, Texas i slutet av 1800-talet, när bomullsodling dominerade och järnvägen kom till stan.

 

That's all folks

Lena

 

Inlagt 2013-01-08 19:13 | Läst 2535 ggr. | Permalink
Man blir ju riktigt "lärd" av dina bloggar Lena !
Trevligt med sköna bilder på både det ena och det andra.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-01-08 21:26
Hej Ing-Marie,
jag kan ju inte låta bli att berätta om kalkongamarnas luktsinne ...det är ju unikt, eller vad det något annat du lärde dej? Tack för att du tittade in.
Hälsningar Lena
Jesus i cowboy boots! :-)) Fint inlägg och som Ing-Marie skriver man lär sig mycket i dina inlägg. Gillar bilderna från stan, härlig färgton igen! :-)
ewa
Svar från Lena Holm 2013-01-08 21:28
Bootsen, ja, vad ska man säga....:-). Husen och färgerna är mycket typiska för det vi sett så här långt i Texas utmarker. Tack Ewa!
Hälsningar Lena
Ler åt att ni vände tillbaka för att fota gamarna! En något tillspetsad skildring av Amerikansk småstadsbygd!
Jag tittar också ingående på arkitekturen som liknar den som visas i en del amerikanska filmer. Märkliga lådor till hus och väldigt långt från skyskraporna!
Det ser ut som om ni har en omväxlande och inspirerande resa!
Svar från Lena Holm 2013-01-08 21:37
Hej Anne-Sophie,
vem kan motstå gamar!!! De rör sej så himlam läckert på marken, lite småspringnade, hukande, ja... som gamar. Sambon körde och han gjorde tålmodigt en u-böj för att vi skulle hamna på samma sida och hinna byta objektiv.

Husen är som stora lådor och så typiska för en viss tidsperiod antar jag. I vissa små städer har de renoverats, men ofta står de och förfaller. Trähusen som var föregångare till vad som står där idag har ofta brunnit ner. Paris brann i början på 1900-talet. Beträffande skyskraporna så har vi gjort Downtown Dallas för flera år sedan (många gånger). Det är egentligen bara " Biblioteket" som är värt att se, och gatan med parken utanför.

Hälsningar Lena
Intressant... hade inte bilarna stått på gatan hade man trott att några hästar med westernsadel skulle stått uppbundna där.Ha det gott// Maud
Svar från Lena Holm 2013-01-09 19:35
Hmmm, ja... de fanns ställen där det hade passat in, även om det är asfalt i princip över allt.
Hälsningar Lena
maucl 2013-01-09 19:50
Tänkte närmast på byggnaderna...bortse från asfalten,) Maud
Mycket intressant och trevlig att Du skriver texten under bilderna och inte ovanför som många gör här på bloggen av någon anledning :-)
Svar från Lena Holm 2013-01-09 19:39
Tack Wolfgang,
i början av mitt bloggande var jag nog ganska inkonsekvent med hur jag skrev texten, men ett blogginlägg från någon av de gamla blogg-rävarna fick mej att tänka till. Nu skriver jag alltid texten under bilden för jag har insett att det gör det lättare för läsaren att ta in hela sammanhanget. Jag tycker också att man ska använda punkt och stor bokstav, även om det råder lite delade uppfattningar om det.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2013-01-09 23:07
Eftersom svenska språket inte är mitt modersmål, så anstränger jag mig att skriva så rätt som jag kan, och jag retar mig, när folk inte kan stava rätt och när interpunktionen är för tokig. Och i böcker och tidningar har man ju alltid texten u n d e r bilden.
Kul att Du håller med :-)
Kul att se Cowboy stad!! :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-01-09 19:41
Tack Mikael,
det här stället hade en hel del cowboyatmosfär, det var tom skyltat om att man inte fick bära dolt vapen på hamburgergrillen utan rätt tillstånd.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg