B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Trollhummer

I mörka skrevor mellan stenar och klippblock gömmer sej ett djur som nog inte är känt i så vida kretsar, men är en välkänd karaktär för de som dyker på svenska västkusten.

Trollhummern är precis som humrar, krabbor och eremitkräftor ett leddjur. Den vanligaste arten (Galanthea strigosa) är vackert röd med klarblå strimmor. Den blå färgen gör att den inte kan förväxlas med några andra arter.

Som vuxen blir den ca 10 cm lång, men denna lilla juvenila trollhummer var bara ca 3 centimeter. Man hittar dessa vackra trollhumrar från 10 m  ner till ca 600 m. Eftersom de finns på grunt vatten och tämligen rikligt på svenska västkusten, ser man dem ofta när man dyker....om man vet var man ska leta.

På dagtid gömmer sej trollhumrarna i mörka skrevor mellan och under stenar. Man hittar dem bara om man har en lampa och verkligen letar efter dem. Om man dyker på kvällen eller natten är det dock en helt annan aktivitet. Trollhumrarna är då ute på jakt och rör sej över botten. Ibland i stora mängder.

Kan man äta dem kanske någon undrar...? Ofta blir de små färggranna humrarna bifångst i krabb- och hummertinor. Enligt litteraturen ska de vara goda men jag har inte provat. För mej är de ett enbart ett spännande motiv som kan vara rikitgt knepigt att fånga på bild.

 

Hälsningar Lena

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-30 20:23 | Läst 9650 ggr. | Permalink
Tack för ett intressant inslag om denna vackra hummer med den mycket klädsamma blå utsmyckningen. Fina undervattensbilder.
Svar från Lena Holm 2012-10-30 21:02
Tack Jan Olof,
dessa humrar här till de vanliga djuren om man dyker i Sverige och Norge, men det är vackra och väl värda att visa upp. Tack för att du tittade in.
Hälsningar Lena
Slutar aldrig förundras över hur mycket fantastiskt det finns där under. Och du är mästare på att se och fånga det med din kamera. Härligt Lena !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2012-10-30 21:06
Trollhumrarna finns lite överallt men de är luriga då man vill fotografera dem. Ofta blir det stenar med rosa påväxt runt omkring och det blir inte så bra mot rött. Nattdyk är bäst men, det är lite motigt ibland, när det är höst och blåser....
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder du fångar där nere. Sista bilden blev favoriten när den funderar vem du är
//Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2012-10-30 21:07
Tack Bert-Ola,
ja, den funderar nog, för den tog en hel serie med blixtar utan att reagera som de flesta gör, dvs kryper in i mörkert och gömmer sej.
Hälsningar Lena
Snyggt, den lille har verkligen fina färger och även omgivningen! Ser så snäll och lite mänsklig ut när den poserar för din kamera. :-) Är de så ludna på klorna eller är det nåt som fastnat?
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-10-31 18:23
Tack Ewa,
de är ludna på klorna och ibland blir det mycket skräp på köpet. Det är ju egentligen kroppen och ryggen som är vacker. Just den lilla hade faktsikt ett väldigt tilltalande uttryck. Minns att det fanns flera på samma ställe och de såg ungefär ut så där.
Hälsningar Lena
Sista bilden är en riktig tio-poängare! Vilken liten krabat! Såååå vacker!
Svar från Lena Holm 2012-10-31 18:24
Tack Heléne
det är ju ffa ryggen som är vacker och ögonen så det blev en ganska lyckad pose.
Hälsningar Lena
Vilken liten skönhet! Tänk vilka spännande individer du stöter på där under ytan :o) Ha det fint/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2012-10-31 19:47
Tack Elisabeth,
för hoppningsvis träffar vi några nya spännande individer till helgen.
Hälsningar Lena
Vilka förunderligt vackra bilder Lena.n
Så snygg den är, trollhummer. Fantstiska färger.
Du måste gå igång varenda gång du vistas under ytan. :-)
Att jag äntligen fattat att Du har en blogg också .-)
Du tar fantastiska bilder och berättar så härligt, Du kan ju så mycket. Tack för fantstisk info. Återkommer till Din blogg med glädje!

Ha det bäst!
Hälsar
Syssy
Svar från Lena Holm 2012-11-08 22:19
Hej Syssy,
va kul att du hittade hit! Jag vill gärna berätta lite om de olika djur som jag fotograferar och då lämpar sej en blogg bättre än de olika poolerna. Jag vill så gärna att icke dykande fotografer ska få ta del av vad som finns där under, för det är så häftigt, men inte helt lättillgängligt. TItta in när du vill!
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg