B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vraket i Krakhellesund

S/S Ferndale är ett vrak som ligger vid Krakhellesund i Sognefjorden. Hon var lastad med ammunition och ledde en konvoj under tysk flagg. Kaptenen hette Karl Wagner och året var 1944.

Den 15 december var vädret mörkt och dimmigt. Ferndale går på grund mot Seglestenen i Krakhellesund och blir liggande. Den 16 december beordrar kaptenen dykare till platsen för att få en uppfattning om skadorna på fartyget. Dykbåten Parat anländer och lägger sig mot Ferndale. Klockan 11:47 anfaller 19 Mosquitos från Skotska Banff Strike Wing...

Både Ferndale och Parat börjar brinna våldsamt. Besättningen försöker släcka bränderna men en timme senare kommer attack två från luften. Båda fartygen sjunker men besättningen lyckas sätta sej säkerhet.

SS Ferndale ligger nu i 45 graders lutning med akter däck på drygt 40 meters djup. Hon är 116 m lång och 16 meter bred och ett imponerande vrak att dyka på. Precis brevid ligger den betydligt mindre Parat. Däcket är på ca 55 m djup vilket för djupt för mej. Jag har därför inga bilder på Parat.

 På denna bild är det ca 30 meter djupt och sikten är förvånansvärt bra. Just denna bild är tagen i april och det är fortfarande riktigt kallt i vattnet. Som finast är det i januari och februari, då kan sikten vara upp till 50 meter och man kan se Parat från ovan, utan att behöva gå ner på hennes däck.

 När man kommer upp på grundare vatten ökar påväxten på vraket. Sjöpungar, död mans hand, tareblad mm. Denna bild och de påföljande är tagna i januari 2011.

 Djupet på denna bild är ca 15-18 meter och det växer fullt med anemoner och död mans hand på vraket. Går man grundare blir påväxten så omfattande att det blir svårt att skönja vraket. Dykbåten synns till vänster.

När man kommer till denna nivå på vraket vill man hellre ha makro på kameran. Det finns mängder med roligt smått blande dessa anemoner t ex många fina små nakensnäckor. Men det går inte att byta objektiv under vatten, enda lösningen är två kameror....

 När vi till slut bryter ytan är det inte ovanligt att det ser ut så här. Det här är från ett januaridyk som bjöd på mycket fin sikt under vatten, med molnen låg väldigt lågt ovan ytan. Det snöade i alla fall inte...

Hälsningar Lena

 

 

Inlagt 2012-10-21 18:35 | Läst 5113 ggr. | Permalink
Spännande, det är någonting som jag skulle vilja uppleva.

Har ni dykt på vraken runt Narvik?
Svar från Lena Holm 2012-10-21 19:40
Hej Stefan,
ja, jag har varit i Narvik en vecka och varvade museet med att dyka på vraken. Helt fantastiskt, men jag hade bara en kompaktkamera på den tiden och den klarade inte alls áv de stora undervattensmotiven. Det är annars väldigt spännande att titta på modeller av ett vrak, läsa dess historia och sedan dyka på det. Det kanske blir en ny tur dit, man vet aldrig.
Hälsningar Lena
Kanonbilder, men den första bilden är magisk....sjukt bra! =)
Ha det fint Lena!
Svar från Lena Holm 2012-10-21 19:48
Tack Heléne,
det var ett fint dyk den där ruggiga dagen.
Hälsningar Lena
Vilka häftiga bilder! Fantasin formligen rinner över.
Svar från Lena Holm 2012-10-21 21:29
Tack Peter,
kul att du hittade in här. Vrak kan nog få fart på fantasin minsann.
Hälsningar Lena
Åh, vad spännande, blir riktigt avundsjuk, (fast på ett bra sätt!:)) Håller med Heléne om den första bilden. Sjukt bra! /Tommy.
Svar från Lena Holm 2012-10-22 07:42
Tack Tommy,
visst kan det bli lite spännande med vrak. I synnerhet om man kan ta reda på lite fakta om vraket och få veta hur det sjönk etc.
Hälsningar Lena
Jättespännande bilder!
Idag vinner nog de svartvita bilderna.
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-10-22 07:43
Tack Ewa,
ja, jag inser att de svartvita är bättre när jag tittar igenim bilderna så här efteråt.
Hälsningar Lena
Tack för fina bilder och spännande reportage!
Svar från Lena Holm 2012-10-22 07:45
Var så god Pia-Kristina,
jag har inte så många vrak i mina arkiv men det här var i alla fall ett. Om det inte är hyfsat bra sikt så blir det inga bilder som blir begripliga. Bara skrot i mörker fungerar inte.
Hälsningar Lena
Härliga bilder!! Gillar första bilden bäst idag. Känslan finns där! Allt gott



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg