B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den röda draken

Längs Nordamerikas västkust finns en stor spektakulär nakensnäcka som heter Giant Dendronotid. Den kan bli ca 20 centimeter lång och är helt täckt av spretiga flikar. Färgerna varierar från vit och gråaktig till orange och röd. Man hittar dem på sand- och lerbotten t ex fann vi flera stycken under en pir där det bara var ca 3 m djupt. De verkade trivas i leran bland allsköns bråte och skräp som hamnat under piren.
Det här stora exemplaret, som dessutom lägger ägg, är fotograferad under just den piren på Quadra Island i British Columbia.
 
 
Man kan också stöta på dem simmande i öppet vatten, som den här orangefärgade individen. Det ser ut som en besynnerlig dans då de vickar på hela kroppen för att förflytta sej i vattnet. På så sätt kan de simma kortare sträckor för att undkomma predatorer. De har också ett kemiskt skydd på sina tentakler som kan skada djur som försöker sej på att smaka på den.
 
Det som nog är mest besynnerligt med dessa nakensnäckor är deras sätt att fånga byten. De äter i princip bara en sorts anemon, som heter ”Tube dwelling anemone”. När en nakensnäcka lokaliserat en smaskig anemon reser den sej upp och kastar sej sedan med huvudet före mot anemonen.
Den ser ut som en stegrande drake. Hela processen går i ultrarapid och anemonen hinner förstås dra ihop sej och försvinna ner i sin fot.
 
Nakensnäckan kör då ner hela huvudet i foten för att komma åt anemonens tentakler. Det är tydligt att den misslyckas ganska ofta och får leta reda på en ny anemon.
 
Den här stora vita nakensnäckan vände på huvudet och jag upplevde att den faktiskt tittade på mej. I nästa sekund...
 
...drog anemonen ihop sej och snäckan blev snuvad på sin måltid.
 
 
Det var allt för denna gång
 
Lena
 

Inlagt 2012-10-09 20:11 | Läst 4236 ggr. | Permalink
Sitter och småler lite åt hur dråpligt det kan vara när maten hinner smita iväg. Så vackra bilder och de sista fem gav verkligen känslan av att det är en individ jag betraktade. Bra jobbat! Ha en fin kväll Lena!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-10-09 21:16
Hej Ewa,
jag minns när jag såg detta första gången. Det ser helt galet ut. Bara en nakensnäcka som rör sej så mycket är något ovanligt. De är ofta snälla motiv som sitter stilla och är vackra. När den sedan också tittar tillbaka blir det verkligen något extra.
Hälsningar Lena
Scener som hämtade ur ett animerat sagoäventyr, både i skönhet och dramatik.
Svar från Lena Holm 2012-10-09 21:13
Hej Jan-Olof,
ja dessa kanske Pixar skulle kunna göra något roligt med.
Ha en bra kväll
Lena
Helt osannolika figurer du bjussar på från den undre världen..fantastiskt att följa men skulle aldrig komma på tanken att själv närvara :)
/G
Svar från Lena Holm 2012-10-10 22:05
Tack Gunte,
för din uppskattande ord. Du kan luta dej tillbaka och bara titta, dykning passar inte för alla.
Hälsningar Lena
Spännade läsning. Vad du vet och kan !
Och så läckra bilder !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2012-10-10 22:03
Hej,
när man ser sånt här hända framför ögonen måste man ju ta reda på vad de sysslar med. Kul att jag kan visa för er.
Hälsningar Lena
Helt fantastiska bilder!! Vilken underbar värld att upptäcka!
Steffe
Svar från Lena Holm 2012-10-11 20:36
Tack Stefan!
Det är en underbar värld! I morgon kväll blir det en liten svensk insjö med helt vanliga fiskar som gädda och abborre. Inte så dumt det heller när mörkret lagt sej och det svarta vattnet är helt stilla.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg