B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Blue seas

Vi har inte varit i blått vatten sedan januari 2010 men nu bär det av. En vecka på Gozo med ett gäng härliga undervattensfotografer! Vaddå blått vatten tänker ni kanske...

Ni som sett mina vidvinkelbilder från Skandinavien och Kanada har kanske noterat att vattnet är grönt, ibland väldigt grönt. I varmare, mer tropiska hav, är vattnet blått. Bilden ovan är från Makadi Bay, Röda Havet. Färgerna beror mängden partiklar i vattnet. På Gozo ska det vara riktigt blått och sikten förhoppningsvis mycket bra.

 Om det finns så här roliga stim att jobba på Gozo med vet jag inte. Det är något jag saknar när vi dyker i kalla vatten. Visst kan man stöta på stim av fisk även där, men inte på samma sätt som i t ex Sydafrika, där denna bild är tagen.

 

Stim av fisk kan bjuda på de mest häftiga motiv och  t o m  en kompaktkamera kan ge läckra bilder. Bilden ovan är tagen med en Olympus C 8080 med en extern blixt. Vi får se vad Gozo har att erbjuda. Bilder från blått vatten kommer när jag är åter.

 

Ha en bra helg

Lena

 

 

 

 

Inlagt 2012-09-14 18:05 | Läst 3376 ggr. | Permalink
Gillar den sista bilden, med det tätt simmande stimmet. Fina, varma färger. Hoppas ni får fint dykväder.

/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2012-09-14 19:43
Hej Torbjörn,
ja, bara det inte blåser för mycket är det OK. Dykare behöver inte sol, men det blir finare vidvinkelbilder. Stimmet på den sista bilden var något extra, förväntar mej inte detta på Gozo, men man vet aldrig...
Hälsningar Lena
Helt fantastiskt... Första bilden är bäst... nej andra är det ju.... usch vad svårt för den sista är ju helt underbar...
Svar från Lena Holm 2012-09-14 19:48
Stort tack Rauni,
kul att du gillar även bilderna av stimmen. De är tagna med en betydligt äldre och enklare typ av utrustning, ändå tycker jag att de "håller måttet". Den sista bilden får fortfarande kommentarer ibland, för den finns här på FS och hör till de äldsta bilder jag lagt upp.
Hälsningar Lena
Fina bilder och trevlig resa, har dock ingen aning om var Gozo ligger, men det är väl bara ett tecken på att det är en bit dit
Svar från Lena Holm 2012-09-14 20:04
Hej Peter,
det pinsamma är att jag vet inte så mycket om Gozo själv. Vi anmälde oss till denna "fotoworkshop för erfarna undervattensfotografer" i våras, för det är inte så ofta tillfället dyker upp. Nu vet jag i alla fall att Gozo hör till Malta och att det är inte längre bort än Medelhavet.
Hälsningar Lena
Härliga bilder !
Vad mycket kul du är ute på Lena !
Ha en härlig resa !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2012-09-14 20:08
Hej Ing-Marie,
kul att du gillar mina "gamla" bilder från blå vatten. Det är inte så ofta som svenska undervattensfotografer samlas och dyker ihop som vid detta tillfälle. En tung FS profil (för mej i alla fall) ligger bakom arrangemanget, i samarbete med Svenska Sportdykarförbundet.
Vi hörs
Lena
Fantastiska dina bilder. :)
-affe
Svar från Lena Holm 2012-09-14 21:26
Tack Alf!
din kommentar uppskattas mycket. Jag följer din blogg lite i det tysta och fascineras av dina svartvita bilder tagna på natten. En annan värld för mej...återgiven på ett mycket professionellt sätt.
Hälsningar Lena
Åh, underbara bilder Lena! Och Gozo låter mysigt, har varit på väg många gånger dit men inte lyckats ännu. :-) Ha en skön semester, ser fram emot dina bilder!
//ewa
Svar från Lena Holm 2012-09-15 10:11
Tack Ewa,
jag har sett en del bilder från GOzo så vi hoppas på en fin resa och mycke blått vatten.
Hälsningar Lena
Härlig bilder på liv där under ytan :) Alla bilder är kul att se! Gillar andra och sista bilden extra idag.. Måste fråga en sak, vad använder ni för belysning under ytan? Är det Xenon HID ljus som gäller eller?
Svar från Lena Holm 2012-09-23 20:03
Hej Mikael,
nu är jag åter från Gozo. Dyklampor är ofta HID eller olika LED lampor. LED kar kommit mycket de senaste åren. Mitt fokusljus är en mindre LED (600 lumen). LED lampor upp till 5000 lumen förkommer (beror på hur mycket man vill betala). Min sambo har en HID på ca 1500 lumen, en gammal lampa som fått ett nytt mindre batteripack. Men det är blixtarna som ger färgerna.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg