B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vraket Havda

Det norska ångfartyget Havda ankom till Måløy den 9 december, 1944, och skulle senare på dagen fortsätta sin resa mot Bergen. Havda gick med passagerare mellan Trøndelag och Stavanger denna vinter. På just denna tur hade hon tolv passagerare, varav några var tyskar. På turen från Måløy till Bergen angrips Havda av brittiskt flyg vid Askvoll och träffas av både bomber och maskingevärseld. Det skadade fartyget sjunker snabbt i det kalla vattnet och två besättningsmän, en lots och tre passagerare följer med henne i djupet.

 

Ur loggboken: Vraket Havda, Luta, utanför Sognefjorden.  Datum: 120405   
Djup: 16-30 m      Dyktid: 43 min   Väder: Ca +2°C, regn.   Vattentemp: +7 °C

 Havda ligger med slagsida mot babord utanför en ö som heter Luta (eller Lutelandet). Man kan bara ta sej till vraket med båt och platsen är ganska väderkänslig. Blåser det går det inte att dyka här. Botten är på ca 30 m och vraket ligger på ljus sand, vilket gör hela dykplatsen förhållandevis lättnavigerad. Fartyget byggdes i Skottland 1881, är 55 meter långt och 8 meter brett. På den dyktid man får på de aktuella djupen hinner man simma runt och titta på hela vraket.

De två första bilderna är tagna i aktern, den andra lite högre upp.

 

Fredrik har här simmat runt aktern och in i vraket från sidan. Man kan se in i lastrummen som är fulla med flaskor och bråte.

Han simmar sedan ut igen åt samma håll som han kom in. Det här är en lätt vrakpenetrering men man får akta sej så att inte flaskkranar eller annan utrustning hakar fast på något utstickande.

Om man sedan fortsätter mot fören kan man se att vraket är mer sönderslaget på mitten. Två okända dykare som var med på samma utfärd. Provar lite sv/vitt.

Fören är fortfarande fullt möjlig att känna igen och när jag fotograferar vrak strävar jag efter att hitta vinklar där det ska vara lätt att förstå vad man tittar på.

Lägg märke till att man kan se bubblor från flera andetag på väg upp mot ytan. De kommer från de två andra dykarna som har simmat bakom fören. Så här ser det ut när det är riktigt bra sikt i skandinaviska vatten.

Vrakdykning kan vara spännande, i synnerhet när man känner till detaljer om vrakens historia. En del dykare ägnar sej enbart åt vrak och just denna kärleksförklaring kanske tilltalar den inbitne vrakdykare.

OBS! Havda är en gravplats och ska dykas respektfullt. Det finns även spår av det på vraket och, som på alla andra skandinaviska vrak, lämnar man allt man ser orört.

Hälsningar Lena

 PS. Den första bilden finns i undervattenpoolen men jag tycker den speglar vraket så bra så den fick komma med. Hoppas ni kan ha överseende med det. 

Inlagt 2012-07-03 17:41 | Läst 8478 ggr. | Permalink
Lika fantastiska bilder som vanligt! Än en gång, tack för att du delar med dig av en värld man sällan ser! =)
Ha det så gott!
Tack Heléne!
Det är väl sånt här som din bror gillar, men "hans" vrak ligger antagligen dubbelt så djupt och är tre gånger större. Jag är ingen vrakfantast men ibland kan det vara trevligt och i norska vatten bor det ofta trevliga djur på eller i vraken.
Hälsningar Lena
Jättespännande detta med både bilder och en berättelse! Vet inget om vad det är för regler i UV-poolen, men är den första bilden är nervkittlande och måste passa in någonstans! Tur att du visar dina bilder här också, med tanke på att vi är säkerligen några som inte hinner med poolvisiter...
Svar från Lena Holm 2012-07-03 22:04
Hej Rauni,
vrak ska helst ha en historia, annars är det bara som en stor hög med skrot i havet. Första bilden är en av mina favoriter, därför hamnade den i en pool innan jag gav mej på att skriva i detta forum.
Tack för att du tittade och läste.
Hälsningar Lena
Superbra och intressanta bilder du visar oss! hälsn Danne
Svar från Lena Holm 2012-07-04 07:52
TAck Dan,
det rådde bra förhållanden på detta dyk.
Hälsningar Lena
Otroligt fina bilder som håller högklass och har högt värde enligt mig då inte många har bilder från under ytan. Ljussättning är inte så lätt under ytan antar jag då man behöver kraftigt ljus om man är djupt under ytan annars funkar dagens ljus men det krävs nog hög ISO ändå? Har aldrig fotat under ytan så jag har ingen bra koll där :)
Håller med att första bilden blev så bra, så det är jättebra att du tog med den :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2012-07-04 08:04
Tack Mikael!
det är kul att så pass många uppmärksammar mina undervattensbilder och att de kan vara intressanta även för icke dykare.
Det är ljussättning som gör vidvinkelfoto under vatten så svårt. Dessa bilder är en kombination av blixtar och naturligt ljus (med ISO 800 om jag minns rätt). Om förhållandena är bra är det helt klart lättast att använd enbart naturligt ljus och låta dykarnas lampor skicka små ljuskäglor på vraket. Under 30 m börjar det bli svårt även om vattnet är klart.
Blixt fungerar bara på mycket nära håll och är det partiklar i vattnet är det lätt att de blir upplysta och det ser ut som snö över hela bilden. Det är sällan så klart och fint i vattnet som på dessa bilder.

Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg