B. LOGGBOKEN
Släggö
Mitt i Lysekil, strax utanför Havets hus, ligger en av Sveriges mest populära dykplatser, nämligen Släggö. Släggö är lättillgängligt, har bra dykstege och ett dykcenter för luftfyllning helt nära. Det är dykbart även om det blåser, fritt från båtar och lättnavigerat under vatten. Där finns också mängder med roligt liv att upptäcka, varav mycket finns på ganska grunt vatten, vilket gör det till en lämplig dykplats även för mindre erfarna dykare. Släggö är också Sveriges enda dykplats med en räddningsstation. Den uppfördes 2007 på initiativ av föräldrarna till en ung tjej som omkom i en dykolycka just där.
Det lilla gula huset är räddningsstationen och i bakgrunden ser man kallbadhuset, där man inte ska råka simma upp om man är dykare...
Ur loggboken: Släggö Datum: 27/6 -12 Dyktid: 89 min. Vattentemp: + 12 grader
Sista dagen på kursen havets fiskar och vi fortsätter upptäcka arter på Släggö. Just denna dag hittade jag flera exemplar av större kantnål. En långsmal fisk som har ett huvud som påminner om huvudet på en sjöhäst. De är också nära släkt med sjöhästar.
Den charmerande kantnålen poserar villigt och ett långsmalt huvud som på denna inbjuder till att experimentera med korta skärpedjup.
Förutom kantnålen stöter vi på småtorsk, plattfiskar (som är så svåra att hålla reda på), simpor och en fin liten tejstefisk.
Testefisken är ganska liten, långsmal och har en rad med svarta sk ögonfläckar med vit kant längs ryggen. Om en rovfisk ser ögonfläckarna får den signaler att fisken är betydligt större än den egentligen är och kanske för farlig för att anfalla. Som vanligt hittar jag också ett antal eremitkräftor och eftersom jag inte kan hålla mej borta från dem så avslutar jag med en sådan. I morgon blir det Nordens Ark och helt andra djur.
Ha en fortsatt bra sommar!
Hälsningar Lena
jag, och de flesta andra, dyker i torrdräkt med tjocka kläder under. Då är 12 grader en ganska behaglig temperatur. När det är 2-3 grader i vattnet är det jobbigare, då blir det kallt även om man är torr.
Att visa undervattensbilder från skandinaviska vatten är ett av huvudsyftena med bloggen. Alltför få vet hur fint det kan vara runt våra egna kuster. Titta gärna in igen någon gång.
Hälsningar Lena
jag testar lite med denna blogg för att se om det finns ett intresse. Jag har lagt undervattensbilder i lite olika pooler ibland och en del går hem hos en bredare publik än undervattensfotografer/dykare.
Hälsningar Lena