B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sveriges giftigaste fisk!

Kursen "Havets fiskar" pågår för fullt och det blir långa dagar med dykning, föreläsningar, studier infångad fisk i akvarier (innan de släpps ut igen) och fotografier som vi tagit under dyken. Jag har mängder av bilder och anteckningar att sortera. Dagens inlägg får bli en liten kortis om vår giftigaste fisk Fjärsingen.

Under sommaren hittar man fjärsingen på sandbottnar mellan 1-30 m där den ligger nedgrävd i sanden och passar på intet ont anande byten. Fjärsingen har en gifttagg på gällocken, på var sida av huvudet, samt att ryggfenans strålar också är giftiga. Den använder dock inte giftet för att fånga byten utan bara som försvar. Att sticka sej på en tagg är mycket smärtsamt samt att det blöder ordentlig. Bästa behandling är så varmt vatten man kan tåla på den skadade kroppsdelen och sök läkarvård.  

Man kan smyga sej på en fjärsing med kameran och komma riktigt nära men just detta exemplar ville inte vara med på bild. Den hade nog tröttnat på dykare med kameror som drog runt över botten. Bilderna är tagna på Släggö, mitt i Lysekil, på ca 6 m djup. Ett ställe som är känt bland undervattensfotografer om man vill fotografera just fjärsing.

Hälsningar Lena

 

 

Inlagt 2012-06-26 23:00 | Läst 15664 ggr. | Permalink
Kanske att svära i kyrkan, men det kan nämnas att fjärsingen är en superb matfisk, med fast, fint kött. Mycket god att steka eller halstra!

Viss försiktighet vid rensningen tillrådes givetvis (har stuckit mig en gång och tänker inte göra det en gång till!), men ingen del av fisken är giftig efter tillagning; det är ingen fugu.
Svar från Lena Holm 2012-06-27 07:44
Hej Per,
inte alls. Jag visste att den anses vara en god matfisk och att giftet är potent långt efter att fisken dött, i synnerhet om den förvarats kallt. Jag trodde dock inte att jag skulle få en kommentar av någon som faktiskt blivit stucken.
Hälsningar Lena
Hahaha....vilken festlig bild den första! Firren ser så härligt uppkäftig ut...
Ha det gott!
/Uffe
Svar från Lena Holm 2012-06-27 18:48
Hej Ulf,
trevligt att kunna roa någon, den ser om möjligt ännu uppkäftigare ut när munnen är öppen.
Hälsningar Lena
Visste inte att det fanns så giftiga fiskar i Sverige, och jag som är rädd till och med för gäddor! =)
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2012-06-27 21:38
Hej Heléne,
det är nog inte så stor risk om du inte får upp den på en krok. Du kan ju också ha som princip att aldrig rensa en fisk som du inte känner igen.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg