B. LOGGBOKEN
Den uppländska naturen dignar av läckerheter
Lördagmorgon var lite kylig men solen sken och det utlovades varmare senare på dagen. Vi hade frågat våra grannar om de ville gå med på en svamptur i skogen och med korgar samt extra påsar (utifall) gav vi oss av. Det fanns mängder med svamp i skogen, många givetvis helt okända för oss, men en del var ju fina att titta på.
Jag visste ju några ställen där det antagligen skulle stå gula kantareller och det gjorde det. Alla gula fick våra grannar ta, jag har plockat för mycket redan och kan inte lägga undan mer i frysen.
Jag visade ju inte alla ställena, men det blev ändå en rejäl skörd i deras stora korg. Många kantareller var väldigt stora och fina.
Jag ville helst ha karljohansvamp och det här är bara en av de fina svampar jag hittade. Det är ju så här man vill att de ska se ut.
Jag ville också fylla på förrådet med torkade trattkantareller och trumpetsvamp.
Det var lite klent inledningsvis men när vi kom en bit in i skogen, till ställen som alltid brukar leverera, fanns det mycket gott om dem.
OJ, här är det någon som lämnat en korg med fina svampar i skogen...
Sambon hittade en gigantisk blomkålssvamp som var väldigt fin. Vi skulle gå en bra bit till så den fick stå. Planen var att ta den på vägen tillbaka.
Till slut hittade vi också rödgul trumpetsvamp, det ville jag också ha, helst mycket.
Det var inga problem, det fanns hur mycket som helst. Plötsligt satt alla helt stilla i skogen och plockade. Korgarna fylldes och extrapåsarna kom fram. Vi måste ju spara en påse till blomkålssvampen. Som vi faktiskt hittade tillbaka till på vägen till bilen. Jag har gått väldigt mycket i denna skog.
Så här ser lördagens skörd ut och jag är glad att min sambo rensar svampen direkt när han plockar, vilket jag också gör. Våra grannar hade betydligt mer jobb med sin svamp. Vi hade även hittat stolt fjällskivling som de fick prova på och flera karljohansvampar som inte syns.
Vi fick en härlig skogstur och alla var väldigt nöjda. Nu var det bara att åka hem och börja ta tillvara på svampen.
Jag har börjat torka trattkantareller och trumpetsvamp för några år sedan och har upptäckt att jag hellre använder det än de som jag fryst. Alltså blev det plåt efter plåt i ugnen, 50 grader varmluft i fyra timmar. Sedan kör jag sönder de torra svamparna i en mixer och får ett grovt mjöl. Mycket praktiskt att förvara, lätt att använda och tar minimalt med plats.
Här ligger resten av vår skörd. Söndag halv tre tog jag ut de sista tre plåtarna och nu är allt undanstoppat + ett antal paket med karljohan och blomkålssvamp i frysen. Vi hade också friterad blomkålssvamp som ett tillbehör till middagen. Något som man ju bara kan göra när man har färsk svamp.
Hälsningar Lena
mycket har ni plockat
nu köper jag på blocket
under min gående tid plockade jag mycket svamp
jag byggde torksängar till många, du vet som en nätdörr med ca 20 cm till golvet
svart trumpet är min favorit, torkad eller färsk
blomkål hittade jag några gånger, nog den godaste
det saknar jag, svampletandet
/inger
jag förstår precis vad du saknar, för det är själva letandet som jag finner mest nöje i. Plocka bär är rätt tråkigt men svamparna får man sakta gå runt och leta efter. Glädjen när man ser det orangegula i skogen är en kick :-) Jag plockar och ger bort, familjen i USA vill ha när vi kommer på besök, svärföräldrar och grannar får antingen färdiga frysta paket eller "kompostpåsar" med rena fina svampar som jag inte kunde låta bli att plocka.
När jag bodde i torpet torkade jag svampen på myggfönster som jag kunde rigga i trappen, helt OK bara man kom ihåg att huka sej när man gick upp och ner.
Hälsningar Lena
/Gunnar S
jag märkte då jag torkade karljohan att den måste vara helt 100% maskfri, bara perfekta exemplar torkar bra. När jag kokar bort vattnet och fryser är jag kanske inte riktigt så noga :-) Jag har dock inte använt den torkade karljohansvampen ännu, men jag känner till att den är attraktiv i Italien. Blomkålssvampen var den finaste jag sett någonsin, hur lätt som helst att rensa och ta tillvara. Vi hittade även en till men den såg lite trist ut och hade nog passerat "bäst före datum". De friterade mumsbitarna vi gjorde ikväll var mycket goda och de passade perfekt till den böngryta provencale som vi gjorde med nyskördad mandelpotatis.
Hälsningar Lena
jag plockar bara enkla sorter och missar antagligen en del annat som är gott. Men även de enkla sorterna kräver ju lite vägledning när man börjar plocka. Jag har växt upp med det.
Hälsningar Lena
ja det här stället, som är stort, kan jag utan vidare ta med grannen till. Även om de skulle åka dit själva hittar de aldrig alla mina favoritplatser. Jag använde knappt torkad svamp förut, men nu har jag några fina recept där det går åt. Men om man ska ha svamp i en maträtt, på macka eller som tillbehör då blir det givetvis fryst och antagligen inte trattkantareller.
Hälsningar Lena
nu har vi mer svamp än vi behöver i både frys och skafferi. Det är ju så himla kul att plocka.
Hälsningar Lena
Vi var ut och stänge stugan inför vintern och upptäckte att även där på tomten hade det ploppat upp en del kantareller. Kommer bli god lunch i dag. Nu väntar och hoppas vi att blodriskorna som brukar komma på tomen här hemma , gör det även i år.
så trevligt att ha kantareller på tomten och färska är ju extra gott att servera. Blodriskor har jag aldrig plockat, men man kanske borde? Jag får nog läsa på lite i så fall.
Hälsningar Lena
Jag är mycket imponerad av de många olika svampar som växer i "din" skog. Jag vet ingenting om svampar och de är inte något som finns i vårt hushåll. Inte ens hos mina föräldrar. Min svärfar åt svampar, men det är inte något min fru har tagit med sig.
Det var både en underbar skogstur och en fin skörd för alla.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
jag växte upp med att plocka svamp och det var en av mammas väninnor som lärde mej grunderna. Sedan har jag fortsatt att plocka. Som student bodde jag aldrig i stan utan hyrde på gårdar utanför Uppsala. Då plockade jag också mängder med svamp. Den skog jag besöker nu har jag besökt i över 30 år.
Hälsningar Lena
det är ju den där spänningen om man ska hitta "guldplatsen" eller inte, som gör svampplockning mycket roligare än t ex blåbär eller lingon. Att får strosa omkring långsamt och leta.
Hälsningar Lena
den här blomkålssvampen var den finaste jag någonsin plockat. Hela den över delen ca 10-12 cm ner i svampen var i stort sett ren. Det var bara när man kom närmare delarna som varit mot marken som den var smutsig och innehöll en del "hyresgäster". De fick flytta ut i trädgårdslandet. Jag har förstått att det varit torrt i delar av Skåne och då blir det ju inte särskilt mycket i skogen att hämta hem.
Hälsningar Lena
jag har plockat svamp i den här skogen i över 30 år och hittills är det bara under sommaren 2018 som det inte blev någon skörd, förrän lite grann sent på hösten. Vissa delar har avverkats men en del områden är gammal fin skog med stora tallar och mossa.
Hälsningar Lena
jag sitter sällan på huk och rör sej långsamt hela tiden när man plockar svamp, mer än när man plockar bär :-). Det är lättare att bara böja sej fram, men då ska ju ryggen palla det. Svamp är gott och den är gratis i skogen. Fina presenter blir det också.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
jag har förstått av andra att det varit torrt i delar av Skåne och att det inte finns någon svamp att hitta. Jag har bara gått bet på svamp sommaren 2018. De flesta svampar är fina tycker jag och några av de giftiga är ju faktiskt riktigt vackra.
Hälsningar Lena