B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En skördeblogg måste det ju också bli

Vi skulle inte plocka mer kantareller, men i sökandet efter karljohansvamp är det svårt att gå förbi de gula när man råkar hitta dem.

Någon hade varit i den här skogen och plockat före oss, men just den här platsen hade de missat och en del andra ställen också. 

Det blev två nästan fulla korgar, men inte en enda karljohansvamp. Jag hittade björksopp men den är jag inte intresserad av. Pyttesmå trattkantareller och rödgul trumpetsvamp fanns det också, om ett par veckor går det nog bra att plocka dessa sorter i trakterna kring Uppsala. 

Vi skördar givetvis mängder i trädgård och växthus just nu och på lördags kvällen (efter att vi rensat svampen), blev det en middag med mycket hög grad av egenproducerad mat (inklusive jagat). Vi odlar vinterpotatis (som går att lagra) och den smakade gudomligt. Det blev förstås kantarellsås till grillat vildsvin, grillade grönsaker (squash, aubergine och paprika), tomatsallad på skivad "brandy wine" samt färsk gurka. Om ni tycker det ser mycket ut för två personer så är det dimensionerat efter att köttet vägde drygt 600g och då räcker till ytterligare en middag (och jag slipper laga mat en dag efter jobbet). 

Här hänger ett par stora "brandy wine" som just nu mognar lite fortare än vi hinner äta dem. Det är tomater som väger nästan ett halv kilo, så man glufsar inte i sej mer än en åt gången. 

I synnerhet som vi också har andra sorter, inte så många olika som Peter, men viss variation vill man ju ha. Här är det "sugargloss" som också ger riklig skörd. 

Vi brukar ha egna tomater till början på november. Därefter följer en period då vi inte äter färska tomater, för de i affären är en sådan besvikelse och dessutom dyra. Tomatsås, tomatsoppa och hackade tomater har jag i frysen, så vi kan njuta av tomatskörden även på vintern.

Skördade massor av grönkål i helgen. Det är bara att repa loss kålen från stjälken, pressa ner i återförslutningsbara påsar och stoppa i frysen. Det blir "gröna kuddar" som man kan ta fram ur frysen, ösa ner så mycket grönkål man vill ha i pannan och sedan stoppa tillbaka resten. 

Förutom slanggurka, som vi äter av varje dag, har vi förstås "västeråsgurkor" som blir till en årskonsumtion av ättiksgurka och saltgurka. Den brukar räcka även till svärföräldrarna. Idag var det dags för steg ett i processen ättiksgurka. På torsdag är de klara att lägga på burk. 

Paprika och chili är ett måste i växthuset. Här är det mild habanero som jag brukar göra marmelad på. Paprika går utmärkt att kärna ur, skära i tärningar och frysa för att ta fram när paprikapriset skjuter i höjden under vintern. 

Jag misslyckades med bönplantorna i år och har bara en, men när jag tittar på hur den växt kan jag inte låta bli att tänka på "Jack och bönstjälken". Den ger också massor med goda, gröna bönor just nu. Vilket passar utmärkt då sockerärtorna vissnat ner. Äpplen blir det också massor, så rådjuren lär bli nöjda i vinter.  Till helgen blir det mat med aubergine, squash och tomater och...ja, vi får se.

Hälsningar Lena

Inlagt 2025-08-26 18:21 | Läst 430 ggr. | Permalink
Ja, skördetid är härligt! Du ser ut att hålla dig sysselsatt, chilimarmelad har jag aldrig funderat på trots jag kokar ihop mycket, men frun gillar inte starkt. Just nu är det persikor i mängd hemma, svamp finns ej, det har inte regnat nämnvärt under hela tillväxtperioden, så halvstora träd slokar och vissnar ibland, och växter som bräken ligger platt.
Svar från Lena Holm 2025-08-26 18:51
Tack Stefan,
chilimarmelad behöver inte vara stark, men tankarna leder förstås automatiskt dit. Den milda habaneron som vi hittade för många år sedan är så mild att jag tillsätter några riktig heta chili för att få sting på marmeladen. Den har en mycket fin smak som gör att vi fortsätter att odla den och marmeladens hetta reglerar jag med annan chili. Persikor kan jag bara drömma om, men det speglar ju skillnaderna i vårt avlånga land.
Hälsningar Lena
Härligt, har varit ute några gånger och letat efter sopp men har inte hittat något än, men man hittar ju spindlar, små grodor mm så det gör inte så mycket. Kantareller har jag gett upp, köpte 2kg i affären istället, gick mycket smidigare. Läcker måltid, jo man ska ju försöka använda så mycket eget som möjligt. Jo just nu toppar tomaterna, vi är faktiskt på en tour i Danmark nu, där vi har levererat ut två IKEA påsar med tomater, dock förpackade i mindre burkar till några valda släktingar. Jo jag gör ju samma av tomaterna sås, soppa och så fryser jag även de minsta hela, det brukar gå riktigt bra och har man lite tur så håller de formen på pizza etc. Gurkan har vi som färsk eller så gör vi en typ 1,2,3 lag och fryser in dessa i potionsförpackningar, egentligen är det 1,1 lag när vi fryser in för vi använder en svagare dansk ättika som vi matchar med lika mycket socker och vatten behövs inte om vi fryser in. Vi frös in lite grönkål, men om jag har förstått det rätt så kan man skörda grönkål hela vintern, så vi provar nog att låta det mesta stå ute. Vinterpotatis har jag inte provat än men är den god så skulle det kunna vara något, men de första egna potatisarna i början av juni är det nog ändå inget som slår
Svar från Lena Holm 2025-08-26 19:46
Tack Peter,
för din långa utförliga kommentar. Jag förstår att du gett upp och valt att köpa kantareller i affären. Det är läge att passa på då det finns färska och inte kostar hutlöst. Grönkål man man skörda ute hela vintern och i Skåne borde det fungera hur bra som helst. Jag trodde att jag skulle kunna göra det när vi började odla grönkål, men Bambi ville också vara med och smaka så det blev bara pinnar kvar. Vi odlar bara vinterpotatis, för färskpotatis kan vi köpa lokalt. De potatisar vi tar upp nu brukar räcka fram till jul för oss två och smakar magiskt gott.
Hälsningar Lena
pdahlen 2025-08-26 19:53
Vad är det för sort på dina potatis?
Svar från Lena Holm 2025-08-26 20:25
Vi har haft Gourmandine några år och är mycket nöjda med den. Den funkar bra på lerjordar och går utmärkt att lagra. Det blir stora fina potatisar som vi använder till allt, utom möjligen mos, så länge vi kan lagra den.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Skörden som resultatet av odlarmödan.
Tipset om grönkål tar vi till oss direkt. De har dessutom gått bra i år. Likväl som potatisen, cherie, persiljan och gurkorna. Ärtorna tog julis torra fönvindar död på och bönorna ger väl så där. Dillen dog en natt i början av juli. Tomaterna är långsamma och chilin, Jamaican bell går halvbra. Äpplen, plommon och bär kan vi glömma. Ja det är ett bestyr med odlingar. (däri oräknat svamplycka).
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2025-08-28 20:43
Tack Gunnar,
min dill dog också i juli och jag har inga dillkronor till mina gurkor i år, använder dillfrö istället. Vi har en ny jamaica bell för i år och den har frukter nu men de är gröna så det blir sen skörd. Sedan hoppas jag vi kan ta in den över vintern.
Hälsningar Lena
Härligt inlägg så mycket gott att se och läsa om.
Svar från Lena Holm 2025-08-28 20:44
Tack Morgan,
jag handlar inga grönsaker i butik just nu utom lök, för det odlar vi inte.
Hälsningar Lena
Härligt med skördetider! Mina tomater är fortfarande gröna men ändå sådde jag dem i mars. Det kanske beror på att de varit på friland och att våren varit så kall.... Västeråsgurka ska jag nog prova på nästa år.
Svar från Lena Holm 2025-08-28 20:47
Tack Eva,
vi sådde också våra tomater i mars och Balgong zauber, som står i hink utanför växthuset, har gett en del skörd och den långa "sugargloss" som växer mot balkongen har börjat på röda tomater nu. Det kanske är svalare hos er i stugan, annars kan du också titta på tidiga sorter till nästa år.
Hälsningar Lena
Jag tar mina skogspromenader på Ica, mindre med fästingar där ;)) men en imponerande skörd har ni..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2025-08-28 20:49
Tack Gunte,
det har varit ovanligt lite fästningar i år och jag hittade den första som följde med in i helgen. Vi kör med myggmedel även om det inte är mygg, och heltäckande kläder.
Hälsningar Lena
Imponerande blogginlägg Lena. Perfekt för en mattidning - både foton och text.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2025-08-28 20:49
Tack Erik,
det är ju en del bestyr att ta redan på allt så här års och då får det komma med i bloggen.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg