B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sommarpyssel och plätt-lätt som blev platt

Nu börjar det se ut som en djungel i vårat växthus, men det är fortfarande en kontrollerad djungel och vi kan sitta i växthuset på kvällarna. Det blir skugga ganska tidigt på kvällen pga stora träd och vid halv sex är det en behaglig temperatur om det är öppet. Vindstilla och de insekter som är där, är fullt upptagna bland växterna. Det här är från middagen i går kväll, lördag.

Så här såg det ut första juni, det händer snabbt väldigt mycket i ett växthus på sommaren. Det var också en lördag eftersom det står en cocktail på bordet och vi ska ha zoomträff med familjerna i London, Las Vegas och Texas.
 

Nu har vi paprikor och aubergine på gång...

...och tomaterna börjar precis bli röda. Vi åt den första i går kväll, snart kommer vi att ha mer än vi kan äta. Men man kan göra annat gott med tomaterna så man kan använda dem hela vintern. 

Grönkålen har jag redan skördat en omgång blad och lagt i frysen. De lite mindre plantorna är broccoli, den är på gång. I förgrunden är det vitlök.

Dessa skördade min sambo för ett par dagar sedan. De blev stora och mycket fina. Gräsklipp fungerar fantastiskt bra som gödsling, håller fukten i jorden och minskar ogräsen till ett minimum. Ringen ha la upp var för att få en rolig bild till årskavalkaden. Nu är det "en typ av flätor" som hänger i garaget.  

Sommarmat för oss är t ex inkokt lax. Jag gör en variant med lime och ingefära i lagen och en röra av mosad avocado, majonäs och gräddfil smaksatt med riven ingefära till färskpotatis. Pressgurka är gott till och gurkor har vi väldigt gott om. Slanggurkorna är ju dessutom inte lika lätt att ta tillvara som västeråsgurkorna. 

Min sambo vill gärna ha dessert så när Eva visade ett recept på en plätt-lätt kaka testade jag direkt. Jag gillar inte att baka och gör det sällan. Om jag var mer van hade jag nog reagerat på att det borde vara ägg i smeten. Jag fick inte ens en smet som liknade den Eva visade på sin bild utan mer något som såg ut som mandelmassa. Då satte jag i lite mer smör och jag använde dessutom röda vinbär istället för rabarber (och gjorde halva receptet i en liten form). En hel del avvikelser från receptet sålunda men jag tror att det var det saknade ägget som bidrog mest till att det blev en väldigt platt kaka, ca 1 cm hög. Det smakade dock helt OK, lite knäckigt kladdig och min sambo åt gladeligen upp 3/4 i ett svep med vaniljsås. 

Vi har förstås också plockat kantareller, det här var för ca en veka sedan. Det var mest av den ljusa, knubbiga och tidiga varianten. Det blev ett kilo i frysen och varsin kantarellmacka med oanständigt mycket svamp på. 

På sommaren har man också tid att grilla revbensspjäll. Det tar 90-120 minuter beroende på hur stor gris de kommer från. Här är det från ett vildsvin som sambon sköt någon gång i vintras, alltså var spjällen mindre än de man köper i affären. 

I går gjorde vi en till skogstur till ett annat ganska nytt svampställe som vi hittade förra året. Vi hade tre olika platser att kolla av och här har vi hittat de första fina svamparna. Det var en del smått så om ytterligare en vecka-tio dagar kommer det att finnas mängder med kantareller här. Men då är vi på annan ort...

Det blev två fulla korgar och trots att det var över 25 grader och sol var det inte besvärande varmt i skogen, om man inte hittade svampar som stod i solsken. Mygg var inte heller ett problem, men det höga gräset som fanns här och där släppte moln av frön som landade på våra noggrant borstade svampar. Det blev alltså att borsta igen när vi kom hem. En gräsallergiker hade nog också haft problem. Det här blev 2,2 kilo så nu är årsbehovet säkrat. Nu vill jag ha karljohansvamp :-)

Hälsningar Lena

Inlagt 2025-07-20 10:17 | Läst 984 ggr. | Permalink
Mycket godsaker blir det och alltid trevligt att odla fram eget. Kul att se vad som händer hos er, ni har fart på tillvaron men det ser ändå ut som ni hinner njuta en del.
Svar från Lena Holm 2025-07-20 22:44
Tack Morgan,
vi har en trädgård och ett växthus att ta hand om, det räcker alldeles utmärkt. Peter har tre att ta hand om, men han här å andra sidan ledig hela dagarna :-) Man måste hinna njuta, även när man inte har semester, annars har man valt fel hobby.
Hälsningar Lena
Ni är duktiga på att odla och även att ta reda på allt. Allt smakar ju extra gott när det är hemodlat ( och egenskjutit ) Fina bilder gör ju att man blir hungrig nu. ( men vi ska strax åka iväg på bronrsans 70-årsfirande så jag får väl vara hungrig en stund till :-) )
Kantarellmackor har det blivit en hel del här, så jag säger som dig, nu vill man att det ska komma Karljohan. Klart godaste svampen tycker jag.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2025-07-20 22:47
Tack Ing-Marie,
jag vet att du helst vill ha karljohan och det är faktiskt den enda svampen jag behöver fylla på med. Jag var ute idag och plockade en hel korg kantareller som jag gav till grannen som ser efter vårt hus och trädgård + växthus när vi är bortresta. Jag hittade två björksopp som var oätliga.
Hälsningar Lena
Ser somrigt och härligt ut. Jag tog en kopia på receptet, tror du det ska i ägg också, har du hört med Eva? Vinbär kanske ger mer vätska än rabarber, vilket kan påverka?

Jag förkoktar min revben och har kortat grilltiden från timmar till en 10-20min, det var inte bara för tiden utan de brukade också bli väldigt torra om jag enbart grillade

Fantastiska svampställen, jag var ute i veckan och plockade två stycken i storlek som en nagel. De kommer i någon blogg längre fram.

Växer fint i växthuset, jag såg nu på kolonin i veckan när det har varit så varmt så har växthuset gått från 38 grader vid 12 till 20 grader vid 19 tiden. Medan kolonistugan hade runt 29 grader vid 12 och 27 grader vid 19 tiden. Det tror man ju inte men det är alltså svalare i växthuset. Det är väl att huset binder värme ”bättre” i tak och väggar. Imponerande mängd vitlök, vi har inte satt någon vitlök men har fått en större mängd Silverlök. Vi har haft grönkål för första gången i år, det har gått väldigt bra och vi har än så länge bara skördat när vi ska ha det till någon stuvning
Evacent 2025-07-20 14:31
Jaa! Det ska till 2 ägg i receptet vilket jag missade att få dit . Så nu är receptet uppdaterat !
F’låt fadäsen
Hälsar
Eva
pdahlen 2025-07-20 14:34
Tack för uppdateringen
Svar från Lena Holm 2025-07-20 22:55
Tack Peter,
jag hade redan kollat med Eva och det skulle vara ägg i receptet. Det förklarar också varför jag inte fick en bra smet utan mera en gryning massa. Jag måste nog testa receptet igen och med röda vinbär för det tror jag blir bra.
Växthuset blir en sval och skön plats på kvällarna hur otroligt det än kan verka. Vi sitter där varje kväll och njuter.
Jag förkokar tjocka revbensspjäll, eller snarare bakar hel i stekpåse, innan jag grillar dem. Men tunna revben hanterar vi fortfarande på grillen under hela tillagningstiden. Vitlök har vi varit självförsörjande på under flera år men så här stora har de nog aldrig varit. Grönkål har vi också haft länge och de sista bladen brukar Bambi få äta upp.
Hälsningar Lena
åh vad jag minns mina växthus tider
det första målade jag kalk på taket, det sista i Skagen köpte ag färdig vit duk att hänga i taket, det blev jättebra
känslan av att sitta därinne på kvällen var underbar, till sist med rullstol blev det braskamin med skorsten och middagar med vänner, även på vintern fast det gick åt mycket ved
ösegn är också härligt

men ni har verkligen tumme med växter ser jag och estetik
vi brukade fläta löken och hänga flätan i kökstaket

härligt grönt kräver ju också en och annan insats, inget för lång bortavaro
hemmavaro

gott är allt
numera köper jag torkad svart trumpetsvamp på blocket och kantareller på torget

tack för en härlig resa i era räjonger
Svar från Lena Holm 2025-07-20 23:00
Tack Inger,
vi har en typ av automatbevattning i växthuset som gör att vi kan vara borta en vecka eller ibland två för vi har snälla grannar som stöttar där det behövs. De har också växthus så vi kan hjälpa varandra. Annars kan man alltid bjuda grannarna på kantareller, vilket jag har gjort i år. Vi kör med en gasolkamin på hösten för att kunna njuta längre och då måste vi även ha levande ljus + oljelampor för att se vad vi äter.
Hälsningar Lena
Hej Lena. Imponerande är mitt ord.
Är du säker på att du inte har pratat med min numera avlidne svärfar när du skriver:
"Gräsklipp fungerar fantastiskt bra som gödselmedel, bevarar fukten i jorden och minimerar ogräs".
Det var precis hans filosofi och min fru har också lärt sig den ute i koloniträdgården :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2025-07-20 23:11
Tack Erik,
det är min sambo som driver gräsklippsidén och jag kan bara hålla med om att den fungerar utmärkt. Jag vet inte var han fått idén från men det verkar vara en säker källa :-)
Hälsningar Lena
Åh vad härligt med växthus! Det står högt upp på min önskelista! Vad tokigt med min fadäs med receptet. Men jag hoppas du inte blev avskräckt med att prova igen med röda vinbär och äggen så klart! ;-)
Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2025-07-20 23:08
Tack Eva,
min sambo tyckte att den knäckiga kakan (smeten) var jättegod och slukade den snabbt med vaniljsås. Jag måste nog testa att göra den med ägg. Bara för att reda ut att det fungerar med att halvera receptet och använda röda vinbär.
Hälsningar Lena
Huvvaligen vad flitiga ni är. Här uppe har vi haft varmt och torrt i tre veckor så kantarellerna har torkat bort, liksom orken.
Men rabarber har vi tillgång till och det verkar bli gott om röda vinbär så jag ska nog prova på Evas lätta kaka i någon version.
Svar från Lena Holm 2025-07-20 23:05
Tack Sten,
vi gör det som hör till när man har ett växthus och en uppodlad trädgård :-) Nu börjar det bli torrt i markerna även hos oss och de små kantareller jag såg idag kommer inte att växa på sej utan regn. Jag ska testa kakan igen med rätt recept. Min sambo gillar dessert så ha äter säkert upp slutresultatet.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg