B. LOGGBOKEN
Stäppsislar och en udda upplevelse
Under min vecka i Ungern fick jag möta stäppsislar. Det är gnagare som tillhör ekorrfamiljen men bor i jordhålor i marken snarare än i träd. De är minst lika söta som ekorrar.
Stäppsislarna är starkt hotade och det var orsaken till att de hamnade på Bences gård. En koloni med stäppsislar bodde nämligen på Budapest flygplats, där de givetvis lockade till sej rovfåglar. Man ville bli av med dem men samtidigt var det en hotat art. De (antar att en del personer och myndigheter var inblandade) bestämde att försöka flytta hela kolonin till Bences gård 2014.
Det gick över förväntan bra och nu har han hela tomten full med hål :-) Faktum var att kolonin växte sej så stor på några år att han måste hitta ett sätt att begränsa dem naturligt (när han hade över 3000 individer). Jag tror att det blev ett par illrar som gjorde jobbet. Nu har han en stark population på drygt tusen djur som förökar sej frodigt.
Stäppsislarna är kolonibildande djur som bygger hålor och gångsystem under jord. De lever på växter, rötter och en del insekter, maskar etc. En och annan blomma stryker också med.
De som bor på Bences tomt tar gärna emot brödbitar eller skal från rotfrukter t ex morötter. Äppelbitar är också poppis.
Här kikar en sisel upp från ett av de otaliga hål som finns på hela gården. Om man sitter på gräsmattan kommer de garanterat upp och kollar och sitter man stilla kommer de väldigt nära. De som bor längre ut på ägorna är betydligt blygare och då behöver man ett teleobjektiv.
Jag fick uppleva en unik händelse en lunch då jag bokat tid för att intervjua Bence om gården, rewildingprojektet och de svarta storkar som han lyckats attrahera till sina dammar. Vi halvlåg i den stora hammocken på bilden ovan och småpratade, samtidigt som vi såg ut över de delvis klippta markerna. Plötslig fick vi båda syn på en stäppsisel med en unge i munnen....
Precis under vår hammock fanns ett hål och där höll nu en siselmamma på med att flytta sina ungar till ett nytt hål ca 20 m bort. Jag hade givetvis ingen kamera med mej och de rätt kassa bilder jag kan visa har jag tagit med mobilen. Bence hade också bara en telefon och han riggade den på marken så att den filmade. Han har bara sett detta hända tre gånger på 10 år och tyckte att vi bara skulle ligga kvar i hammocken och titta på vad hon gjorde.
Här släpar hon ut en unge till och den är lite större samt har ögonen öppna. Man vet inte varför de ibland flyttar ungarna till ett nytt bo, men det kan handla om att det är parasiter i det gamla boet. Våra ekorrar gör också den här typen av flytt ibland. Vi låg i alla fall kvar på den stora hammocken och såg siselmamman flytta sex ungar till ett nytt bohål. Det var en mycket speciell upplevelse och Bence var så glad att jag bokat intervjun med honom för annars hade han antagligen missat detta.
Här är en av de charmiga djuren på tomten. Jag fotade dem förstås med tele först.
Sedan kom vi på att de som hade sina hålor på tomten, mellan husen, var väldigt vana vid människor och gärna deltog i fotosessioner. Speciellt om man bjöd på något gott. Här försöker min gömslekompis Magnus fånga några roliga bilder på en nyfiken sisel.
Man kan alltså fota dessa med vidvinkel och här har jag använt mitt allround objektiv (24-105mm) på 32 mm.
Huset i bakgrunden är en av huvudbyggnaderna på gården som inhyser kök och några rum, samt kaffemaskinen och det var där vi alla gick in för att äta frukost på morgonen (i gryningen), med viss tidsförskjutning beroende på vilket gömsle man skulle till.
Stäppsislarna är fullkomligt bedårande och den här är tagen med 24-105 mm då den kom nästan ända fram till objektivet. Man vill ju helst inte ha dem innanför närgränsen.
Det finns givetvis gömslen som man kan gå till nästan när man vill för att fota sislar. Det gäller bara att kolla så att ingen annan sitter där. Dessa bilder tog jag före lunch sista dagen, då vi skulle packa våra väskor till 09:00. Då passade det väldigt bra att ta en stund med sislarna efter att allt var packat och i väntan på lunch.
Det var varmt denna förmiddag, varmare än vi haft på hela veckan.
Den här var i alla fall törstig...
...sen hittade den några goda frön som låg kvar på marken. De sparar mat i kindpåsar, det är därför den ser så rolig ut på denna bild. Hos Bence finns det alltid lite godsaker för en hungrig stäppsisel. En hotat art som fick en ny fristad hos en naturfotograf.
Hälsningar Lena
man kan fota dessa sislar när man vill men de finaste bilderna får man ändå i de genomtänkta gömslena, där man har kameran i samma nivå som markytan.
Hälsningar Lena
Bland många fina bilder blir mina favoriter rent bildmässigt den första och de tre sista.
Hälsningar Sven
jag kände inte till dessa stäppsislar förrän jag fick se bilder på dem från Ungern och höra om deras historia på denna plats. Det finns några individer på Nordens Ark som jag såg i början på sommaren. Man kan fota dessa djur var som helst på Bences gård, men de bästa bilderna får man inte helt oväntat i de välplanerade gömslena.
Hälsningar Lena
Varma hälsningar Corren Mia
dessa små djur finns på Nordens Ark, men jag har bara hört talas om dem då jag sett bilder från Ungern och denna gård. Hoppas er lilla ekorre visar sej igen. De är minst lika söta.
Hälsningar Lena
Extra söt på den sista bilden
Ing-Marie
Jag har bara sett Brutus bilder på dessa förut men jag såg verkligen fram emot att fota dem nu. Hälsningar Lena
Mvh Bengt
Det är nog många som inte känner till dessa små djur. Det finns dock ett litet gäng på Nordens ark.
Hälsningar Lena