B. LOGGBOKEN
Nu ska det blomma!
Den första juni skrev jag ett blogginlägg om allt som vi skulle plantera under den helgen. Det var mängder med plantor i växthuset och grönsaksbäddarna men också alla pelargoner som jag övervintrat. Bara för att jag vill ha mängder med blommor runt förstukvisten.
"Mjölkpallen" som min sambo byggde under pandemin är perfekt för tunga krukor. Den lila petunian har jag köpt, för att få blommor tidigt innan pelargonerna kommit igång. Jag köpte också en gul som finns med på andra bilder.
Den fina ställningen för små krukor är ett fynd från ett stort varuhus, på rea dessutom. Den är ganska ostadig så man kan inte lasta på hur tungt som helst (till skillnad från mjölkpallen). Den stora ljusblå lobelian har jag haft inomhus hela vintern, eller så har den frösått sej själv och börjat växa i januari. Det var en tunn stängel i en kruka tillsammans med en pelargon som har blivit denna pampiga växt. Den stackars pelargonen har inte orkat blomma ännu.
Den blå lobelian samsas med året pelargon som heter "Summer twist rose". En varmt laxrosa blomma med spetsiga kronblad. Den är förstås inköpt i år och det är den enda pelargon jag brukar köpa (om jag tycker den är fin). Årets är en höjdare och jag kommer givetvis att spara den till nästa år.
Astrid, som var årets pelargon 2021, har blivit en av mina favoriter för den börjar blomma tidigt, ofta redan inomhus innan jag planterat om den. Det är också en kompakt växt som blir en väldigt fin planta även när den börjar bli stor, som mitt första exemplar är nu. Blommorna är en ljusrosa dröm.
Den absoluta favoriten är ändå Honeywood Suzanne, som jag fick av min sambo i födelsedagspresent för många år sedan. Han hade skickat efter en stickling som jag fick i slutet av mars. Den blommar tidigt, rikligt och hela sommaren. Blommorna är inte så stora och skaften är tunna, helt olik många andra pelargoner. Den här kan man inte köpa var som helst, men beställa på nätet går nog bra. Den lila blomman i bakgrunden på dessa bilder är årets pelargon 2024.
Förra årets pelargon hette Lavina och har ljuslila blommor. Det är färgen som gjort att jag har sparat den över vintern. De små penséerna man kan se i bakgrunden har frösått sej själva och får vara kvar för de gör sej bra i blandningen. Lobelior i olika färger har jag odlat själv från frö i år och det har gett "helvilda" plantor med långa blomstänglar som dyker upp här och där när krukorna står tätt. Jag har mest vita och blå men även en del lila.
Jag råkade också köpa en black knight minipelargon (till vänster), när jag stannade vid en riktig plantskola (inte en kedja) för att kolla efter grönkålsplantor då våra egna var så ynkliga. De mörka bladen och de tvåfärgade blommorna som kommer på tunna stänglar, som Honeywood Suzanne, gjorde att jag inte kunde motstå den. Till höger är en lyckoklöver som min sambo fick av en kollega förra sommaren. Den hade bara några enstaka slokande blad vid jul men med belysning återhämtade sej plantan och är nu gigantisk. Den på bilden är en stickling från moderplantan. Bladen är vacker vinröda/lila och blommorna ljusrosa.
Man måste ju också ha djupt röda pelargoner och då är det kärlekspelargon som gäller. Jag väntar på en "årets pelargon" som är riktigt vackert röd, men den här fungerar bra och är lätt att övervintra.
Jag har inte reflekterat över det tidigare, men i år la jag märke till hur dyra sommarblommor och andra plantor faktiskt är. Perenner är en sak och de kan få kosta lite mer. Men att fylla förstukvisten med blomsterprakt kostar en hel del nu och då kunde jag känna mej extra nöjd med mina övervintrade pelargoner och allt annat som råkar övervintra på köpet.
Hälsningar Lena
PS. Det är förstås också en djungel i växthuset men det får komma i en annan blogg.
pelargoner är en njutning och vill man göra det lätt för sej kan man hålla sej till de sorter som är lätta att ta hand om. Jag tror att den du beskrev, Mons Ninon, är en engelsk pelargon som är vacker att se på men svår att få nya blommor på. Jag har avstått från dessa.
Hälsningar Lena
som ni åker runt kan jag förstå valet av blommor för dekoration. Ni har ju ändå ett hav av prunkande odlingar på flera olika ställen och då är det förstås perenner som gäller.
Hälsningar Lena
det är så här jag helst vill att det ska se ut. Mina blomsterrabatter är inte särskilt imponerande.
Hälsningar Lena
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har inga gröna fingrar alls. Det överlåter jag till min fru.
för din överväldigande kommentar. Min sambo sköter en hel del av grönsaksodlingarna men blommorna får jag fixa själv. Just nu handlar det ju bara om att vattna och plocka bort en och annan vissen.
Hälsningar Lena
mina blomsterrabatter är inte särskilt imponerande, jag är dålig på perenner, men vid dörren vet jag precis hur jag vill ha det. Den lilla "black knight" kunde jag inte motstå, fast jag redan köpt årets pelargon :-)
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
så här vill jag ha det under sommaren och nu handlar det mest om att vattna plocka bort en del vissna blommor. Kul att du gillar bilden med Astrid, det var nog lite mer tanke när jag tog den bilden jämför med några andra.
Hälsningar Lena
Hälsar
Eva
det kanske är senare ute i skärgården, antagligen kallare. Annars är det sortval. Astrid och Mårbackapelargoner börjar blomma tidigt, redan innan man kan ta ut dem. Även Honeywood Suzanne. Jag har andra sorter som knappt börjat blomma ännu, men det var ju inget att visa :-)
Hälsningar Lena