B. LOGGBOKEN
Skogsturen som kom av sej...två gånger.
Söndag eftermiddag och det hotande regnet verkade aldrig riktigt nå oss så jag tog kameran och åkte till min favoritskog. Det var mysigt att bara gå sakta där och spana. Det kvittrade en hel del och en familj hackspettar flög runt bland träden. Fick syn på en trädkrypare som studsade upp längs en tallstam.
Strax efteråt fick jag en svarthätta i bildfältet, en hona eller möjligen en juvenil. Det var fint i skogen och förvånansvärt lite mygg. Jag traskade vidare...
...och fick se något gult på marken. Rätt väl dolda men det gula lyste ordentligt. Jag hade en plastpåse i fickan och min lilla fickkniv, utifall. Man kan ju inte åka till skogen så här års utan att vara lite förberedd.
När jag fortsatte på stigen lyste det mer orangegult en bit längre bort. Fåglarna kvittrade på men nu började jag blir rejält distraherad.
Några till gula små läckerheter. Att ha en kamera med ett stort teleobjektiv var nu snarast besvärligt. Men jag kom ut ur skogen och fick syn på fältet framför mej.
Det är nya ägare till dessa marker och man har låtit bli att slå två stora områden på denna vall. Det har tidigare använts som bete för hästar på sensommaren, men man slog alltid och gjorde balar på försommaren. Nu var det ett blommande hav!
Det hade regnat under lördagen, allt var fräscht grönt och blommorna prunkade i alla färger. Det var givetvis också blött men kängor med höga skaft räckte.
Det surrade av insekter bland blommorna och jag fick även syn på en gräshoppa.
Det fladdrade en hel del fjärilar bland blommorna men jag blev mer tagen av blomsterprakten. Det måste vara det senaste regnet som gjort att allt slagit ut samtidigt.
Den här filuren kunde jag dock inte motstå. Kanske en luktgräsfjäril.
Det fanns också mängder med blåvingar och när de sätter sej mot något gult är det ju svårslaget. Till höger kan också vara en luktgräsfjäril.
Här har jag kört många gånger de senaste 25 åren, men det här var också nytt. Blåklint längs kanten på veteåkern. Allt fler har snappat upp att vi måste värna om våra pollinerare.
Vackert är det också.
Kanske är det nya ägare även på denna gård...
På väg hem passerade jag de största bestånd av natt och dag som jag någonsin sett. Antagligen ett resultat av det senaste regnet. Jag bara måste stanna för hela vägkanten var täckt av dem (och det fanns lägligt en mötesplats).
Jag hittade faktiskt över förväntan mycket kantareller och den 2-liters påse jag hade med mej blev full. Smutsiga är de tyvärr också för jag hade ingen borste med mej, men det var ändå ett rätt trevligt pyssel att rensa dessa efter middagen. Knappt 600 g blev det till slut och jag vet ju vad jag har lämnat. I slutet av veckan blir det en ny tur, utan stor kamera och med korg, kniv och borste. Kantarellsäsongen har börjat.
Hälsningar Lena
Vacker tur i fin miljö
Mvh N
hjortron vore kul att plocka, för det var länge sedan. Men vi har inte något bra ställe att åka till. De gula svamparna tror jag dock att det kommer att bli en del av, åtminstone som det ser ut nu.
Hälsningar Lena
Dags ut å kolla svamp. Nu har vi haft lite problem med rovdjur i området så jag är lite försiktig även om jag så klart vill se/fota i det fria
Mitt erbjudande står kvar om byte typ hallon/hjortron mot nåt ?
/N
jag ska ha det i åtanke om jag har något bra att byta med. I nuläget vet jag ju inte hur mycket svamp det blir (och det kanske du plockar själv). I övrigt vet jag att vi får mängder med röda vinbär, annars kan jag inte komma på något.
Hälsningar Lena
jag är så himla nyfiken på hur det ser ut på några av mina andra kantarellställen nu, eller i alla fall om några dagar. Det har regnat lite till och nu blir det soligt några dagar. Det börjar i alla fall bli väldigt frodigt i markerna, grönt istället för torrt. Därav alla blommor tror jag.
Hälsningar Lena
Det är så trevligt att nya ägare som sätter biodiversitet/mångfald högt på agendan – särskilt när det kan se så vackert ut.
Grattis till svampskörden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
jag antar att det är yngre människor än den gamla ägaren så det finns kanske hopp :-) Jag hoppas också att de inte får för sej att avverka "min" svampskog för något storslaget projekt som de behöver pengar till.
Hälsningar Lena
jag läste nyligen att kantareller bara behöver att det är fuktigt ca 5 cm ner i marken för att komma upp, så du kanske ska ge dej ut och kolla.
Hälsningar Lena
Har blivit vanligare med en blomsterkant längs fälten och det är ju både nyttigt och vackert..
HaD/Gunte..
det växer blommor längs vägen på flera ställen när jag åker till jobbet och det är ju bara positivt, för i övrigt är det mest monokulturer. Kantareller är ett bra exempel på både nytta och nöje.
Hälsningar Lena
tänk att det finns så många olika sorters humor :-) För mej är det bara humla men jag ser ju att de skiljer sej i både färg och storlek. Svarthättan är nog en ungfågel. Det är nog regnet som satt fart på alla blommor och då kommer insekterna med dem.
Hälsningar Lena
Hälsningar Lena