B. LOGGBOKEN
Finns det fjärilar så finns det blommor
I ett par kommentarer till min fjärilsblogg nämndes blommorna och ja, det fanns mängder med blommor längs denna fjärilsväg. Det borde vara en av grundförutsättningarna för att det ska finnas fjärilar. De första jag fotade var de vackra ängsklockorna. Det fanns flera ytterligare arter av blåklockor t ex de riktigt stora och toppklocka.
Om jag hade fotat alla olika sorters blommor som jag såg hade detta inlägg blivit väldigt långt. Nu tog jag bara bilder på de blommor som jag tyckte var extra fina eller som jag inte riktigt visste vad det var. Det är kalkhaltiga marker, delvis uppväxta hyggen blandat med skog och rejäla dikeskanter, fina förutsättningar för många olika arter av både växter och insekter. Bilderna ovan är någon slags vacker vicker, kanske en häckvicker till vänster och den till höger borde vara skogsvicker.
En blå variant av jungfrulin, det är tydligen vanligare att de är mer lila. Jag tror inte ens att jag sett den här växten förut och de små vita har jag nu fått veta av Nini att det är vildlin. Skirt och vackert var det i alla fall där dessa två växte tillsammans.
När jag kom till ett område som var fuktigare hittade jag orkidéer längs dikeskanterna. Jungfru marie nycklar tv och den andra bilden visar skogsnycklar enligt Nini (tack för den). Till höger är det i alla fall en nattviol och det minns jag inte när jag såg senast, helt bedårande. Jag har nu läst på och det ska t o m finnas guckusko i detta område. Eftersom jag var klädd i shorts och sandaler hade det inte varit läge att avvika från grusvägen för att leta efter dem. Det får bli en annan resa nu är jag hittat detta ställe.
Det här borde vara gökblomster och den stod tillsammans med stora blåklockor, smörblommor och även en del prästkragar. Insekterna surrade intensivt och det var irriterande många som bet mej på benen.
Det här borde vara en toppklocka. Det stor flera på samma ställe och det var här jag hittade den vackra aspfjärilen. Det var också här som bromsarna var som mest besvärliga och jag kunde helt enkelt inte stanna utan vände om och gick med raska steg mot där jag hade bilen.
De stora vackra tistelblommorna hade alla möjliga roliga gäster. Den här lurviga kände jag igen och enligt Peter är det en humlebagge.
Avrundar med några bilder tagna vid en badplats utanför Knivsta. Det här är förstås inte taget med 100 mm makro. Jag kunde förstås inte motstå den pigga sädesärlan.
Peter frågade dessutom om jag provat att fota sländor med pre-capture och det här är ett av resultaten. Nya kameran låste direkt på sländans stora ögon och jag fick hur många skarpa bilder som helst.
När jag ändrade position kunde jag fota den stora sländan i det lågt stående ljuset. Det här var den enda arten jag såg på platsen så jag nöjer mej med att visa två bilder.
Hälsningar Lena
absolut en stig som jag kan rekommendera, men det tar nog ca 50 minuter att köra dit från Uppsala. Marken är kalkhaltig, det är vad som gör den stora skillnaden med fjärilsstigen i Uppsala och ger en del andra arter. Jag blev förvånad då jag riktade kameran mot sländorna. De var visserligen stora, men jag höll på flera gånger förra sommaren och min R5 klarade inte alls sländorna särskilt bra. MkII har avsevärt bättre autofokus och ibland märks det tydligt.
Hälsningar Lena
Med många vänliga hälsningar från Erik.
det händer ju med jämna mellanrum i Sverige också, dvs att idioter tror att de kan sätta guckusko hemma i rabatten. Det fanns väldigt mycket att upptäcka längs denna väg men det var också många irriterande insekter som utmanade mitt tålamod.
Hälsningar Lena
Den vita är vildlin så båda är lin.
Kul med orkideer men gucku får nog vänta till nästa gång, troligt överblommade eller bortregnad nu.
Fläck nycklar har du hittat. Skogs nyckel är ofta lite kraftigare,högre och mörkare nyans medan den andre är jungfru Maria. Båda är lika om man ser blomläpp och båda är underarter i fam fläck nycklar orkideer.
/N
det var verkligen en fin väg och det fanns så mycket att tittat på. Det var varierande natur och att marken är kalkrik gör att det är både andra växter och fjärilar än t ex den mer kända fjärilsstigen i Uppsala. Tack för att du kunde tala om vilka blommor jag hittat.
Hälsningar Lena
Hälsar Eva
en väsentlig skillnad är att toppklockan är stor som en knytnäve, men det ser man ju inte på en bild om man inte kan jämföra med något.
Hälsningar Lena
jag kan inte särskilt mycket om orkidéer men fick hjälp av Nini med dessa. Jag blev mest förvånad av att få se dem. Sländan dök upp när jag satt och tittade på sädesärlor och jag testade förstås om kamerans autofokus skulle fånga den och pang, det fungerade utomordentligt bra. Det är liknande teknik i alla nyare kameror men de är lite olika i prestanda.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..