B. LOGGBOKEN
Fjärilspromenad
En dag när det var varmt och vindstilla gjorde jag en fjärilspromenad sent en eftermiddag. Inspirerad av Maris inlägg plockade jag ihop denna översikt över vad jag såg och lyckades fånga på bild. Jag besökte Hummelsvedjans fjärilsväg, ett nytt ställe för mej och genast fick jag se en vacker vit fjäril som också var en ny för mej, en hagtornsfjäril. Stor och mycket elegant.
Stor och mycket vacker är också aspfjärilen, förhållandevis lätt att känna igen dessutom. Notera asplövet i ovankant på bilden. Desto svårare är det med blåvingarna. Den här satte sej på min sandal och kan vara en ljungblåvinge.
Mest troligt en berggräsfjäril och den till höger har råkat illa ut. Det såg jag inte förrän jag kom hem och tittade på bilderna. Jag tyckte bara att den satt lite konstigt när jag fotade den, men några ivriga bromsar gjorde att jag hastade iväg istället för att titta ordentligt.
Pärlemorfjärilar, men jag går bet på vilka det kan vara. Jag har bilder på sju olika i en liten folder och de är alla väldigt snarlika. Kanske någon av er som läser vet?
Skogsvitvinge till vänster tror jag och en bredbrämad bastardsvärmare kanske (de ska i alla fall finnas där). Men den bredde aldrig ut vingarna ordentligt utan flög inväg kort efter att jag tagit bilden.
Om jag har rätt i att detta är en asknätfjäril, så är den ovanlig och förekommer idag endast i två delpopulationer, en i Örebro län och en i Stockholm/Uppsala län (Hummelsvedjans fjärilsväg ligger på gränsen). Den finns beskriven på denna plats och jag mötte en man med håv som hade sett sju stycken. I så fall var det dagens mest ovanliga fjäril.
Mitt i fjärilsletandet hittade jag plötsligt säsongens första kantareller. Lite torra men absolut plockfärdiga. Jag fick lägga dem i kameraväskan och bära kameran i handen. Det har regnat mer i detta område än i Knivsta så det var inte så konstigt att de kommit upp.
Samma dag utanför jobbet såg jag dessa som borde vara en pärlgräsfjäril till vänster och en ängssmygare till höger.
Jag hittade också en sliten blåvinge som inte poserade bättre än så här, oklart vilken art, för mej i alla fall.
Det blev en lyckad tur med både vackra och i alla fall en ovanlig fjärilsart. Det besynnerliga är kanske att jag inte såg någon av de andra arter som jag betraktar som vanliga som t ex citronfjäril, kålfjäril, påfågelöga och nässelfjäril. De finns med på listan över fjärilar längs stigen men jag lyckades inte se någon. Kanske har det med tiden på sommaren jag var där (jag är verkligen nybörjare på fjärilar), eller så är det som många säger, man ser mindre fjärilar nu.
Hälsningar Lena
Pärlemorfjäril en till vänster är en brun fläckig alt prydlig pärlemofjäril. Ses ofta på violer och den till höger en älgräspärlemofjäril. Tog hjälp av fjärilsboken
/N
för att du kan skapa lite reda bland pärlemorfjärilarna. Jag känner mej som en fullständig novis bland dessa vackra insekter.
Hälsningar Lena
jättevackra bilder, en del mer än andra. fjärilarna är också supervackra, hela bunten. imponeras av ditt tålamod och den jakt som jag gissar att det är, att fotografera just fjärilar.
så himla, himla fint, lena! 🙏🏻
det är ju just det som är så kul med dessa bloggar. Det är inte fler än att man kolla lite snabbt vad alla innehåller och då får man plötsligt se något som är intressant, något som egentligen är utanför det egna intresseområdet. Jag fick ett sorgligt meddelande på jobbet denna dag och valde då att gå ut och spana efter fjärilar. Det fick mej att slappna av och njuta av det vackra i naturen.
Hälsningar Lena
jag har inte varit i Hågadalen ännu utan valde denna stig av praktiska skäl, jag råkade vara i närheten. Det lustiga denna dag var att jag hade tagit med mej min gamla kamera, som inte har pre-capture. Det var ju inte en planerad fototur. Jag tog bara en kamera med makro när jag åkte på morgonen. Jag har dock testat pre-capture på sländor med strålande resultat i veckan. Min Canon R5mk2 med Canons 100-500 mm zoom satte fokus direkt på de flygande sländorna. Bilder kommer i en blogg inom kort.
Hälsningar Lena
Hoppas bara att de inte blåste bort igår!
/Thomas
denna dag fick jag ett mycket sorgligt meddelande som rörde en nära kollega på jobbet. Jag valde att stänga ner för dagen och gav mej ut för att spana på fjärilar, just för att de förmedlar precis det du beskriver. Jag tror att de överlevde blåsten, jag såg i alla fall en blåvinge i morse.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
vi har en känd fjärilsstig i Uppsala som även Peter brukar besöka då han är här. Det här var en annan fjärilsväg och det fanns dessutom helt andra arter här.
Hälsningar Lena
Jag vet inte mycket om "Sommerfugle" som Fjärilar kallas på danska. Ändå kan jag verkligen njuta av dem - både i verkligheten och även här på dina vackra bilder. Jag tycker att det är ett bra sätt du presenterar dem på. Och du vet vad du pratar om - intressant och informativt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
sommerfugle var ett vackert namn på fjärilar. Jag kan inte särskilt mycket om fjärilar men kan inte låta bli att fota dem vid något/några tillfällen på sommaren, bara för att de är så fina.
Hälsningar Lena
aspfjäril hade jag sett förut men den stora hagtornsfjärilen var ju både ny och helt bedårande. Det fanns mycket gott om dem här. Det fanns mängder med blommor och det kommer ett separat inlägg om några som fastnade på minneskortet.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
det var en ypperligt blandning av fjärilar och blommor längs denna väg. Tyvärr en väldig massa andra insekter också.
Hälsningar Lena
aspfjärilen ser jag inte särskilt ofta men ibland har man tur. Den är stor och mycket vacker. Den där vita spindeln har jag också i trädgården och den är en riktigt cool jägare. När jag läser din kommentar slår det mej att just det exemplaret av nationalnyckeln har jag också i bokhyllan. Jag tror att det var den första som kom ut och personalen på SLU fick den som en gåva. Jag tänkte inte ens på att jag har den, kanske för att jag inte har valt att köpa den utan den bara "damp ner" på jobbet. Jag tittade som hastigast i den nu och insåg att den är mycket fin.
Hälsningar Lena
Jag kan väldigt lite om fjärilar och får söka på allt jag fotograferar.
Mvh Bengt
för varje gång man är ute fastnar någon i minnet :-) Det är fina små fladder att fånga på bild och med 100 mm makro är det lite av en utmaning.
Hälsningar Lena