B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Svart stork

En svart stork är inte som en vit med annan färg på fjädrarna, utan en fågel med en helt annan beteende-repertoar jämfört med dess vita släkting. För de är släkt och hör till samma familj, Ciconiidae. Det finns t o m några dokumenterade hybrider, vilket är underligt för dessa storkar "pratar inte ens samma språk".

De svarta fjädrarna skimrar i grönt, blått och violett när storken är torr och står i solen. Den metallglänsande fjäderdräkten får de vid ca 3 års ålder, likaså den klarröda näbben, benen och den röda huden runt ögonen. 

En uppgift när jag var i Ungern var att dokumentera svart stork så mycket jag kunde och i Bences gömslen kommer man otroligt nära dessa skygga fåglar. Då de kommer till två av gömslena, och stannar länge, fick jag dessutom mer än 20 timmars observationstid. Enligt litteraturen är det svårt att ens få se svart stork för de håller till i avlägsna bland- eller lövskogar, skyr all mänsklig aktivitet och fiskar helst för sej själv i grunda vattendrag. Bara att de är i Bences dammar räckte för att projektledaren skulle säga "åk dit!"    

Här gnider den huvudet mot gumpkörteln som utsöndrar ett oljigt sekret. Den står bara några meter framför mej och jag kunde lätt ta några bilder med mobilen och skicka till min kollega, så han fick se att de faktiskt var där i dammen. Gömsle med glas är fantastiskt och man sitter dessutom i nivå med vattnet.  

Det var fem vuxna svarta storkar som dagligen besökte den största dammen, dvs gömslet som kallas Teatern. Där kan tre personer kan sitta bekvämt och ha två kamerahus på de befintliga stativen. Det finns dessutom gott om eluttag på golvet så man kan ladda batterier, telefoner, powerbank etc. Man sitter från gryning till lunch eller från ca 15 till solen gått ner (ca 20 och då vill man gärna ha middag).   

Den svarta storken är en mycket uthållig fiskare. Den kunde plocka 25-30 stycken och höll alltid på betydligt längre än någon av den andra arter som kom dit. Enligt Bence häckar de svarta ca 10 km bort i en mycket svårtillgänglig skog och de flyger hem till familjen med fisken. Film från "bokameror" i Polen visar hur de kan stöta upp stora mängd fisk, ca 10-15 cm långa, som ungarna snabbt glupar i sej.  

Svart stork är solitär men bildar par under parningssäsongen. Det finns dock enstaka litteraturuppgifter att de kan bilda löst sammanhållna grupper om det är gott om fisk. I Bences dammar är det alltid fisk.

Det kom också tre juveniler, ungar från förra säsongen. De är fullstora men fjäderdräkten är brun, ben och näbb gulbruna eller gråbruna. Enstaka mörkare fjädrar hade börjat bildas. De ruggar kontinuerligt så de går igenom en period i ungdomen då de har blandat svarta och bruna fjädrar. 

Även dessa ungdomar hävdade sej bra i dammen med de andra långbenta vadarna som t ex gråhäger, ägrett, silkeshäger samt en massa skedstorkar.  

De svarta storkarna är kaxiga och drar sej inte för att sätta en gråhäger på plats...

...eller t o m sno fisken ur näbben på den!

Jag såg det hända flera gånger och den svarta bara flaxade iväg, samtidigt som "bollade med" fisken som den svalde när den vänt den rätt. Den enda fågel som den svarta storken hade en mer ödmjuk attityd mot var en vit stork. Det häckade ett par i närheten av gården och när den landade i dammen fick den äta ifred, men den stannade ofta inte så länge. Vit stork är mer en allätare medan den svarta är en mer utpräglad fiskätare (med visst inslag av grodor). 

Det kom en svart stork till en mindre damm, nära Bences gård, och när den landade flög det fåglar åt alla håll. Dem dominerade fullständigt över natthägrar och silkeshägrar. Gråhäger och ägrett fiskade på behörigt avstånd, purpurhägern fick inte ens landa.  

Den kunde stirra ner i vattnet och plocka fisk efter fisk i ett par timmar innan den var nöjd. 

Den skakade sej som en hund dvs skakningen började med huvudet och gick sedan som en vågrörelse genom kroppen. De lustiga var att de avslutade inte ett skak med att flaxa med vingarna, som ju många andra fåglar gör. 

Det blev dock en hel del underhållande flax när de fiskade i den stora dammen, där vattendjupet varierar en hel del. 

Det hände ibland att de sänkte ner sej nästan fullständigt i vattnet för att komma åt en fisk som försökte smita undan, de fiskar alltså även på lite djupare vatten. 

Det var allt om de svarta storkarna för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2025-07-17 16:50 | Läst 615 ggr. | Permalink
Intressant läsning och vilka bilder det blev med fin blandning. Ibland får man offra sig på arbetet 😉. Idag var jag i Göteborg för att närvara när en flyttfirma tömde min mors lägenhet, det var på andra våning med enbart en liten hiss så en hel del möbler fick bäras nedför trapporna och detta i 28 grader, där var det ju också några som fick offra sig
Svar från Lena Holm 2025-07-17 21:55
Tack Peter,
det här är första gången som mina egna intressen överlappar så klockrent med ett jobbuppdrag, men det var också anledningen till att jag sökte tjänsten (som ju bara är en liten del av mitt jobb). Min vetenskapliga kompetens är ju fåglars fysiologi (funktion) men det unika här är att det är vilda fåglar och inte handlar om produktion.
Hälsningar Lena
Fina bilder och intressant skrivet!
Jag ärvde en bok som min far fick på sin 15-årsdag av en av sina bröder. Den kom ut på tyska år 1932 och heter översatt till svenska "Storkar - upplevelser med den svarta och vita storken". Författare är naturfotografen Horst Siewert. Bilderna är naturligtvis inte i färg som dina, men ändå av förvånansvärt bra kvalitet med tanke på förutsättningarna för snart hundra år sen. Den svarta storken fotades från ett trångt gömsle utan alla bekvämligheter högt uppe i ett träd i skogen vid de Masuriska sjöarna (nu i nordöstra Polen). Fullt så besvärligt var det inte med den vita storken...
Intressant läsning även det för den som klarar språket.
Hälsningar Udo
Svar från Lena Holm 2025-07-18 08:32
Tack Udo,
jättekul att du berättar om boken. Jag har snubblat över enstaka gamla referenser i böcker, oftast på ett språk som jag inte behärskar eller så går de absolut inte att få tag på. Om du bodde lite närmare än du gör skulle jag gärna titta i boken, men det är inte särskilt ofta jag kör ner så långt i landet. jag ska givetvis söka efter den och se om den finns på något bibliotek där jag kan låna den.
Hälsningar Lena
Wow!

Vilka fantastiska bilder du fått! fin info dessutom. Gillar de riktigt nära bilderna där jag kan se alla olika nyanser.
Sett svart stork på Öland tre gånger men bara på långt håll. Senaste gången var nu i maj.
Daniel
Svar från Lena Holm 2025-07-17 21:47
Tack Daniel,
det här var ett unik tillfälle att fota svart stork och jag tror inte att det var så många andra som var där som insåg det. Det var andra arter som var mer lockande men jag var ju i huvudsak där för dessa storkar. Med alla de timmar jag fick möjlighet att spana på dem kunde jag också notera en del beteenden som var väl så intressanta.
Hälsningar Lena
Wow Lena vilka bilder du fick ! Du har väl inte kunnat blivit mer nöjd med din "uppgift".
Så varierande med olika poser och kul med fiskstölden.
De ser nästan lite läskiga ut med det röda runt ögonen, men samtidigt lite ståtliga.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2025-07-17 21:40
Tack Ing-Marie,
klart att jag är mycket nöjd med bilderna och dessutom all den tid jag kunde titta på dessa storkar och hur de interagerade med de andra fåglarna. Det är unikt att få möjlighet att göra detta hos Bence. Det här är inte fåglar som man bara få se av en händelse, ens om man befinner sej i en region där de uppehåller sej.
Hälsningar Lena
den uppgiften gjorde du så levande
att
det nästan blir en kortfilm,
åtminstone i mitt huvud

tack för en fantastisk stund
med din blick och mogna känsla

/inger
Svar från Lena Holm 2025-07-17 21:36
Tack Inger,
för din träffsäkra kommentar. Jag tror inte att jag någonsin varit så påläst om en art som jag fotat som denna. Jag antar att det påverkade både mitt val av bilder och den text jag bifogade.
Hälsningar Lena
Som så ofta tar du fantastiska bilder på fåglar.
/Tomas
Svar från Lena Holm 2025-07-18 15:13
Tack Tomas,
det här är bilder utvalda bland väldigt många.
Hälsningar Lena
Ett riktigt bra inlägg, du gör det verkligen perfekt med bild och skrift.
Svar från Lena Holm 2025-07-18 15:13
Tack Morgan,
det här är ju en art som jag råkar vara väldigt inläst på och som dessutom är fascinerande.
Hälsningar Lena
Jag är inget fan av fågelfotografering men dessa bilder är fantastiska! Speciellt närbilderna.
Hälsar Eva
Svar från Lena Holm 2025-07-18 15:15
Tack Eva,
kul att du gillar bilderna. Det är ju inte en fågel som man ser ofta och på det här stället kom de ju så nära. Närbilder var inte svårt att få till.
Hälsningar Lena
Suveräna bilder allihop men om humorn får råda så blir det bilderna när svart kaxar sig mot grå..blir ju lite roliga uttryck med hjälp av "mascaran"
HaD/Gunte..



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg