B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rewilding

Veckan före midsommar var jag på tjänsteresa i Devon (England) med omnejd i tre hektiska dagar. Jag bodde i en liten stuga på ett "medelstort" lantbruk och när jag vaknade vid fem på tisdagsmorgon, som ju är sex här hemma och normal uppstigning, låg en vacker gryningsdimma överlandskapet utanför min stuga.  

Jag spanade ut över landskapet från min uteplats och kände direkt att det inte räckte. Jag måste ta en promenad. Frukost skulle jag inte få förrän halv nio, då gårdens folk kom in från mjölkningen och det brassades "full English breakfast" i köket i stora huset. 

Gården har 250 mjölkkor, föder upp alla egna kalvar (rekrytering samt tjurkalvar) och har dessutom en flock köttdjur. De hade vaknat ute på betet och var under förflyttning när jag gick ut. 

Denna mängd djur samt högproducerande mjölkkor kräver förstås stora arealer med vall, monokulturer med gräs specifikt lämpade för att blir ensilage med högt näringsinnehåll, som dessutom måste slås vid rätt tidpunkt (dvs tidig försommar). Eftersom jag har en agronomexamen sedan länge är det kanske inte så konstigt att jag är på tjänsteresa på ett sånt här ställe. Men jag jobbar inte med produktion och jag skulle besöka granngården som har en helt annan inriktning. 

Jag skulle besöka Derek Gow, en före detta lantbrukare som numera ägnade sej åt "rewilding" på en imponerade stor areal. Termen "rewilding" används av svenskar som är insatta i ämnet, kanske för att den svenska översättningen "återförvildning" inte flyter lika bra när man pratar (eller inte låter lika coolt). Det är en metod inom naturvård som syftar till att återställa ekosystem genom att låta naturen sköta sej själv och på så sätt bygga upp den biologiska mångfalden. För att starta processen kan det behövas hjälp som t ex att plugga dräneringsrör för att återskapa naturliga pölar, plantera träd, dumpa en och annan hög med gammal ved, återskapa ängsmarker med blommor för insekter och reintroducera (när förutsättningarna finns) djurarter som funnits där tidigare men förvunnit pga mänsklig inverkan.

Jag vandrar in på Dereks ägor, där han tipsat kvällen innan att jag kunde gå in. Det är vindstilla och blött av dagg. I bakgrunden hör jag ett mjukt "churr, churr, churr" hela tiden. 

Jag skrämmer upp några kaniner som skuttar iväg en bit, men sedan stannar de och avvaktar. Mera "chrurr, churr, churr" hörs och det ligger frön på marken. Starar och bofinkar är där och plockar åt sej.

Det flyger större fåglar i buskarna och jag lyckas sätta fokus på en individ i dimman. Det är en turturduva. För två dagar sedan släppte man ut ca 2000 turturduvor som fötts upp i stora voljärer och fortfarande får stödutfodring på ett foderbord ganska nära där jag står. Turturduvan var tidigare en vanlig fågel på engelska landsbygden men den har minskat med 99% sedan 1960-talet. Det är ffa bristen på frön från olika ogräs som försvunnit när jordbruket intensifierats och att de skjuts under migrationen till och från Västafrika som är orsaken till den dramatiska nedgången. 

För att det ska finnas mat åt duvorna har man återskapat stora ängar med naturliga örter (ogräs) och blommor. Jag får syn på en råbock ute på ett fält där man återplanterat en del träd och buskar. Det rör sej också kronhjortar i området men jag ser ingen på morgonen.

Derek har fem Dartmoorponnyer var enda uppgift är att beta, vandra runt på stora arealer och lämna sina träckhögar med frön och näring. Det är härdig gammal hästras som härstammar från området (Devon) och lever ett prima liv på dessa marker. Det blir aldrig riktig vinter här så de går inte någon nöd på dem ens under de kallaste månaderna. Den här bilden är tagen i sent kvällsljus dagen innan för på morgonen såg jag inte hästarna någonstans. 

Stora fingerborgsblommor pryder vägkanterna när jag kommer ut på vägen igen. Dimman lättade tillfälligt när solen gick upp men har återigen rullat in överlandskapet. Nu ännu tätare än när jag gick ut. 

Jag följer vägen tillbaka till min stuga och funderar lite över var jag ska ta vägen om det kommer en bil. Häckarna på var sida är mer än tre meter höga och fullkomligt kompakta, taggiga björnbär med allahanda andra växter invävda i växtmassan. Vägen är precis så bred att en bil får plats. Hur, när och varför man trimmar häckar senare på säsongen här får jag veta mer om senare. 

Tillbaka på min veranda blickar jag ut över ett av gårdens hus. Till vänster kikar en rörhöna fram, eller möjligen en av de fyra ungarna som delar "matskål" med ankorna. Jag är dyblöt om fötterna men det finns en hårtork som fungerar bra även på skor. De blir lagom torra tills jag kan gå iväg för att äta frukost. Jag jobbar ju inte med "rewilding" heller men Derek har lyckats föda upp många olika djur och det är en specifik art jag är ut efter. Mer om det senare.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2025-06-22 16:28 | Läst 806 ggr. | Permalink
Vad bra att man försöker återställa en del. Härliga miljöer du får besöka. Ser fram emot kommande inlägg.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2025-06-23 20:08
Tack Bengt,
I och med nya EUdirektiv och Naturrestaureringslagen kommer vi förhoppningsvis märka mer av detta även här hemma i framtiden. Se även mitt svar till ERik.
Hälsningar Lena
Intressant läsning och fina bilder. Vad vackert det var på kullarna i de första bilderna. Hade en typ av rewilding runt sommarstugan i Kungsbacka i 5-10 år, tills jag fick grannen med motorsåg röja 50%, det blev genast bättre. Ska bli intressant att följa resten
Svar från Lena Holm 2025-06-23 20:07
Tack Peter,
då får vi hoppas att inte ökande mångfalden befann sej i just de 50% som röjdes bort :-) Det var vackert i dimman på morgonen men jag blev ändå mest förtjust i hur det såg när jag kom tillbaka (sista bilden).
Hälsningar Lena
Vilket intressant ställe du är på. Skönt att höra att man försöker återställa marken. Jag ser fram emot nästa inlägg. Mvh Mari
Svar från Lena Holm 2025-06-23 20:03
Tack Mari,
det kommer det förhoppningsvis att märkas mer av detta i framtiden då vi ska leva upp till nya EU direktiv som Naturrestaureringslagen. Sen nedan vad jag skrev till Erik. UK är visserligen inte med i EU men de har sina egna eldsjälar.
Hälsningar Lena
Positiv och trevlig läsning.
Ser ut att vara ett mysigt ställe. Lite sagoskimmer över sista bilden, vackert !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2025-06-23 20:00
Tack Ing-Marie,
det finn stora kontraster i detta område men höproducerande lantbruk granne med ett område under återförvildning. Men grannarna håller sams vad jag förstod. Det var ett mysigt ställe att bo på.
Hälsningar Lena
Hej Lena - mycket intressant och en trend som vi också har och får mer av i DK. Trots protester och oro av olika anledningar. Det finns en hel del områden som planeras att utses till olika typer av naturområden. Jag tycker att det är positivt. Trevligt reportage, jag skulle vilja höra mer om det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2025-06-23 19:58
Tack Erik,
ja det ligger i tiden nu och en ny E-förordning (i Sverige Naturrestaureringslagen) trycker på för att medlemsländerna inom EU ska restaurera 20% av land- och havsområden till 2030.
Hälsningar Lena
Både vackra och intressanta bilder! Engelska landsbygden är ju väldigt vacker på många håll och också fotogenisk! Lite dimma hjälper ju till dessutom. Bra jobbat Lena! /Tommy.
Svar från Lena Holm 2025-06-24 19:48
Tack Tommy,
ja det är mycket vackert på sina ställen i England. Lustigt nog var det de mindre bildsköna ytorna som var mest spännande på denna resa.
Hälsningar Lena
Det ser väldigt vackert ut och dimman förhöjer förstås stämningen mycket. Det där med återförvildning är ingen dum idé. Den biologiska mångfalden är viktig för vår framtid, så jag hoppas den kan få fäste här också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2025-06-24 19:50
Tack Bjarne,
det finns rewilding även hos oss men jag tror inte att det finns någon som riktigt kan mäta sej med Derek som jag träffade i Devon. Det tog ett tag (och en bok) innan jag började få grepp om vad han åstadkommit och fortfarande håller på med.
Hälsningar Lena
Detta är något jag uppskattar, ett viktigt reportage. Har läst om och sett på TV några gånger om dessa projekt. Hög tid. Tycker mycket om Devon, varit där några gånger, så otroligt vackert.
Svar från Lena Holm 2025-06-24 19:53
Tack Stefan,
det kommer mer om rewilding i Devon. Det tog ett tag (och en bok) innan jag kom på hur mycket Derek egentligen har gjort och fortfarande håller på med. Jag har en kollega som är mycket intresserad och deltar i en del projekt bl a om visenter.
Hälsningar Lena
Mycket ätt titta på men stannar med hur fantastiskt snyggt det blir med dimma bland kullarna med kossorna.
HaD/Gunte..



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg