B. LOGGBOKEN
Vi har i alla fall gurka
Peter visade nyligen ett inlägg där det fanns en bild på en hel festmåltid där allt utom det grillade köttet kom från egen odling. För mej som hobbyodlare är det rekordtidigt för allt som han hade med. Men det saknades en grönsak och det var gurka. Det råkar vara det enda som vi har färdigt just nu och flera sorter dessutom! Ovan är det västeråsgurka till vänster och en ampelgurka till höger som ska ge små läckra gurkor som ska ätas direkt eller i sallader.
Vi har också Piccolino, som ger smågurkor som liknar den färska gurka som man köper i affären. Mycket goda och de vann i ett smaktest mot "köpgurka" när min sambo fick göra ett blindtest. Köpgurkan är dock jämnare i diameter när man skivar den och det insåg förstås den observanta testpersonen. Att jag har en "köpgurka" hemma är en missbedömning av hur fort de små gurkorna mognar.
Vi har haft piccolinogurkor i vardagsrummet under våren och den plantan fortsätter att producera goda gurkor. Den här plantan har vi bara för att få färska gurkor innan de i växthuset är färdiga och för att vi har stora fönster som passar för ändamålet. Just nu producerar alla plantor gurkor och vi kommer att kunna ha med egen gurka till midsommarmiddagen med sambons familj i morgon (alltid något).
Här är första skörden av västeråsgurka som fick genomgå steg ett för inläggning innan jag drog iväg på jobbresa. Tyvärr har dillen långt kvar till kronor och den har dessutom fått löss.
Precis hemkommen från en tjänsteresa till Devon och Cotswold (Storbritannien), processade jag vår första ättiksgurka för i år. Det hade inte mognat några dillkronor när jag var borta utan jag fick ta dillkvistar från en förrymd dillplanta som växer mellan vitlökarna.
Jag hittade också ca 25 st av de här små insekterna på en aubergineplanta. Min spontana reaktion var att döda dem när jag plockade av dem, men när jag tittade på dem blev jag tveksam för jag har inte en aning om vad det är. Jag borstade av dem från min planta och lät dem landa i häcken utanför växthuset. Var det ett misstag eller? Om någon vet vad det är får ni gärna tala om det.
Ha en fin midsommar allihopa, vi kommer i alla fall att få njuta av hemodlad gurka.
Hälsningar Lena
Det är dålig fart på mina gurkor, satte ut dem som jag hade inne men de vill sig inte riktigt ännu. Har i alla fall fått två Piccolino, dom är klart godast tycker jag.
Kollade google bildsök och fick fram att det är en nymf av grön bärfis.
Ing-Marie
jag tänkte bärfis när jag såg dem och det var nog det som gjorde att de fick leva. Jag ska läsa på lite mer. Gurkorna går bra men vi har totalt misslyckats med bönor och grönkål som endast kommit upp som små taffliga plantor. Jag har bara en bönplanta trots att jag sått mängder med bönor såväl inne som ute i växthuset.
Hälsningar Lena
Trevlig midsommar till dig/er också // Mats
västeråsgurkorna är de viktigaste och de som vi producerar för hela vår årskonsumtion av ättiksgurka, bostongurka och saltgurka. Vi har fortfarande lite kvar från förra årets produktion. Dessutom räcker det till svärföräldrarna som får några riktigt stora burkar av ffa saltgurka men även ättiksgurka.
Hälsningar Lena
Det som hänt i veckan är att jag var uppe i sommarstugan i Kungsbacka och fick en kålrabbi av grannen, han hade ett stort land med dessa och ser ut att vara väldigt snabbväxande. De har ju haft kålrabbi vid nobelfesten så det kändes som en spännande grönsak vi inte smakat tidigare. Jag gjord som en rotfruktblandning med potatis i ugnen och det var så gott så nu har vi sått kålrabbi också 😊.
Ing-Mari har rätt om bärfisen, antar att den är ganska ofarlig
Ha en trevlig midsommar
konstigt att era gurkor är så sena för vi sådde bara den vi har inne tidigt (med tomaterna) och resten betydligt senare för de växer så sanslöst fort och vi kan ju inte ta ut dem i växthuset så länge det är frostrisk (allt får inte plats i lilla tältet). Kålrabbi är gott men jag har inte tänkt på att odla det. De små bärfisarna fick leva men de lyckades tufsa till toppen på min aubergine innan jag blev av med dem.
Hälsningar Lena
Ha en fin midsommar
/N
det är toppen att ha en gurka inne men nu mognar de överallt. Tomaterna kommer dock att dröja ett tag.
Hälsningar Lena
Med många vänliga hälsningar och glad midsommar. Vi firar vår först den 23 juni.
det finns många sorter som vi inte har provat men dessa är de godaste har vi kommit fram till. LÄtta att odla dessutom. Då har ni ert firande kvar.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
det blir toppenfin ättiksgurka och salt gurka. En hel årskonsumtion för oss och även svärföräldrarna brukar få flera burkar. Skörden brukar bli enorm.
Hälsningar Lena