B. LOGGBOKEN
Väldigt många biätare
Under min vistelse i Ungern hade jag en heldag vid en av Europas största kolonier av häckande biätare. De håller till i en hästhage på en stor ridanläggning och där finns även två gömslen.
Så här såg det ut då vi kom fram på morgonen. Ett enkelt staket omger varje gömsle. Biätarna håller till i gropen och har sina bon i hålen. Det gick ca 15 hästar i hagen och de passerade oss ibland men brydde sej inte det minsta om oss när vi rörde oss i hagen.
Fåglarna är där hela tiden och man hinner inte mer än in i gömslet förrän de är på plats. Solen nådde inte riktigt fram till det gömsle vi satt i när vi kom och ljuset var ganska kallt (vilket det också var ute kan jag intyga).
Biätare är fåglar som verkligen kan tjafsa. De flyger runt och flörtar, fångar insekter och tjafsar med varandra. Ett rent nöje att sitta och titta på.
Efter en stund kom solen och vi satt på sidan med snett motljus. Mer tjafs på pinnen precis utanför gömslet. Jag hade 100-500 mm på kameran men det behövdes inte fullt ut. De flesta bilder är tagna med 150-250 mm brännvidd.
De är praktfulla och färggranna fåglar.
Båda könen har i princip samma färger men jag uppfattade möjligen honorna som något mindre. Det gick nämligen att förstå vad som var honor när man satt och tittade på dem. Det kommer exempel på det senare.
Biätarna var om möjligt ännu vackrare bakifrån. Rena rama regnbågsfågeln. Enligt Fågelguiden är den vuxna fågeln omisskännlig.
Efter ett par timmar bytte vi plats i gömslena. Vi fick då medljus, men en del moln gjorde att ljuset varierade.
Från detta gömsle fick vi även bättre möjlighet att fotografera boplatser.
En del verkade ha bestämt sej för vilket hål de skulle bo i och hade kanske t o m gjort i ordning sin lya.
Andra höll som bäst på med utgrävningen av gången in till boet. Det jobbades ordentligt i några hål.
Hästarna visade sej ibland. De hade nog extra skönt i hagen för att de delade den med en flock fåglar som tillbringade dygnets alla ljusa timmar med att fånga insekter.
Vi hade vår lunch i köket till en stor byggnad som hörde till ridanläggningen. Där fanns även toaletter och man kunde förstås sitta inne om man ville. Det hade dock blivit varmare vid lunchtid så vi satt ute. När vi precis ätit lunch kom en svart, mycket glad hundvalp och hälsade på oss.
Eftersom det inte var särskilt många människor på anläggningen denna dag, tyckte den att det var jättekul att den hittat oss och hälsade ivrigt på alla.
Det pågick förstås en hel del uppvaktning och flörtande mellan fåglarna. Det var långt ifrån alla honor som uppskattade dessa närmanden.
Hannarna hade en rolig men ganska burdus taktik. Den landade väldigt nära en hona, nästan på henne och puffade eller tryckte sej sedan mot henne. Hannen la sedan vingen runt sin presumtiva partner och försökte nog ibland även smyga upp på henne. Det gick för det mesta inte bra.
Det här är samma par och nu har han bytt sida men använder sej av samma taktik. Landa pinsamt nära, trycka till ett par gånger och sedan smeka med vingen. Nä, det gick inte denna gång heller.
Från andra hållet kunde det se ut så här. Denna gång har han även en gåva med sej.
Här kan man se att hannen också stryker honan på bröstet med näbben samtidigt som han smyger upp vingen över hennes rygg. Snacka om att vara påträngande.
För det mesta resulterade inte dessa uppvaktningar i någon som helst inbjudan från honan.
Vi såg också en del fåglar som satt på marken bland blommorna. Kanske försökte hannen få till en mer romantisk miljö? Resultatet var dock ungefär detsamma. Nobben för det mesta.
Men vissa lyckades och vi fick se parningar från alla olika vinklar innan dagen var slut. Oftast var det hela över på ca 30 sekunder. Hannen tog nästa alltid tag i några fjädrar på honans huvud, antagligen för att hålla sej kvar.
Här ska han precis hugga tag i några fjädrar. Det var ganska vingligt i vinden och innan dagen var slut blåste det ordentligt. Regnet kom så småningom, men då var vi ändå mer än nöjda av den tid vi fått med dessa underhållande fåglar.
Det var mycket svårt att välja ut bilder till detta inlägg och det blev många. Men så får det bli efter en heldag bland biätare.
Hej så länge,
Lena
Det är den mest imponerande fågelserien jag sett – inte bara här på FS, utan generellt.
När du, Lena, har svårt att välja bilder, har jag det ännu svårare. Det är därför de alla får 10 av 10 stjärnor.
Och återigen, underbara texter blandade med humor.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
för din härliga kommentar och det fina betyget du ger mina bilder, mycket hedrande. Det här är så vackra fåglar att det är mest en fråga om att lyckas fånga dem i så många olika poser som möjligt och utvärdera i efterhand. Med dagens kameror betyder det väldigt många bilder att titta igenom.
Hälsningar Lena
Jag hade biätarna 6st inte långt ifrån vårt boende på Öland, vi kom dit den 19 maj och den sista rapporten på Artportalen är 19 maj, jag var där och tittade den 20e, men såg varken fotografer eller biätare. Har inte sett något från Trellborg i år, lite konstigt då de häckar där både 2023 o 2024, om det har blivit dolt i Artportalen kanske? Får kanske ta en tur på chans, finns nog backsvalor iaf, eller skärfläckor i Skanör?
Är biätare den vackraste av sverigefåglarna? Jo troligen och väger man in svårigheten att få den på bild så kanske den vinner. Kungsfiskaren är ju också en favorit, även om den är vacker så är det kanske action i fisket som lyfter den
jag har bommat biätare med ca 10 minuter på Öland och den höll till precis utanför där vi bodde, Biätaren hör inte riktigt till våra svenska fåglar än tycker jag, men den har ju häckat så definitionsmässigt gör den kanske det.
Det mesta av bilderna är tagna med pre capture. Jag testade utan och även med 10 bilder/s iställer för 30, och då missade jag mycket av de läckraste actionscenerna. Parningsakter kan man dock fånga utan att ta så många bilder. Jag tog några översiktliga bilder med 70-200 och 24-105 men det gav inte så mycket tyckte jag. Insåg att ingen av dessa kom med i bloggen, även om jag brukar försöka variera lite.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
vi bytte ju plats några gånger för att få olika typer av ljus och andra vyer över boplatser och sittpinnar. Det blev också med moln senare på dagen. Bra variation trots att det började regna mot slutet.
Hälsningar Lena
De "tre i rad bilderna" på slutet, när han uppvaktar är ju underbar, hon ser ju totalt ointresserad ut i sin blick, så cool :-)
Ing-Marie
Visst är det vackra fåglar. Honorna vill väl ha vackra hannar och då blir de ju bara vackrare med tiden. Just uppvaktningsbeteendena var mycket roliga. Hannens sätt att trycka sej nära och puffa på honan går inte att få fram riktigt bra på bild. Det var rejäla puffar ibland :-)
Hälsningar Lena
Mvh Bengt
för det fina betyget på inlägg och blogg. Jag gör vad jag kan för att förena bilder med intressant text, dvs sånt som jag tycker är intressant :-)
Hälsningar Lena
Svårflörtade damer och påträngande herrar, men så fint.
Mycket vackra fåglar också.
just uppvaktningsbeteendena var mycket roliga att titta på och hannarnas sätt att landa bredvid honorna, puffa på dem och verkligen försöka tränga sej till en parning var ren underhållning. De fick ju nobben nästan varenda gång. Ibland var det dock någon som lyckades, men jag tror att det låg flera försök bakom ett sådant tillfälle. Alla är ju dock likadana så det är svårt att avgöra.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
det här var ett gäng mycket färggranna fåglar som visade upp sej av hjärtans lust, eller kanske annan lust just i denna årstid.
Hälsningar Lena
Roligt att läsa om dem också.
kul att du nämner kungsfiskare i detta sammanhang för jag hade även ett par sittningar i ett gömsle med kungsfiskare och de är minst lika granna i färgerna. Biätarna är dock svårare att se på hemmaplan, även om de förekommer i söndra Sverige har jag aldrig lyckats få syn på en.
Hälsningar Lena
biätaren kommer visserligen på besök till Sverige varje år och de har t o m häckat i södra delarna minst ett par år i rad, men det betyder ju inte att de hör till fåglar som man ser om man inte aktivt letar efter dem. De är riktiga regnbågsfåglar tycker jag.
Hälsningar Lena
Vet du om bina bor i samma sandbacke som fåglarna? Och hur kan fågeln äta bin och överleva? Är dom helt immuna mot giftet i gadden?
(Jag bär fortfarande på sorgen efter en katt som åt en geting och dog. Det var 03 på natten mot helgdag och ingen hjälp att få.)
färgerna på fåglars fjädrar en lång historia jämför med däggdjurens päls men det finns pigment, både eumelanin och feomelanin. Beträffande giftiga gaddar på de insekter som biätaren fångar i luften så slår de insekten flera gånger mot ett hårt underlag, för att slå bort taggen, innan de äter den. Vi såg detta beteende flera gånger då de satt alldeles intill gömslet, men i helt fel vinkel för att fånga på bild. Det hade kanske inte ens gått fram på ett foto som ju fryser rörelsen. Det kan också vara så att katten är känsligare för giftet i gadden än vad biätarna är. Katter är mer känsliga för vissa substanser än t ex hundar eller människor.
Hälsningar Lena