B. LOGGBOKEN
Hemma-hos reportage vit stork
I Portugal finns det mängder med vita storkar. De första hittade jag i dessa husruiner då vi var på väg uppför en backe till borgen i Silves. De bodde "mitt i byn" och jag stod på en trottoar när jag tog bilden, med 24-105 mm på kameran. Vi skulle ju se en borgruin och då släpar man inte med sej ett teleobjektiv.
Här är det småttingar i boet och i flera av de andra kunde man också se små storkungar sticka upp sina duniga huvuden.
Uppe på toppen av kullen låg ruinen efter det medeltida slottet i Silves, en röd sandstenfästning med morisk design från 1100-talet. Grabben till höger hade förstås inte en aning om att han kom med på bild.
Från slottsmurarna hade vi en spännande utsikt över stadsgatorna runt slottet. Jag gillar bakgården med tvätten och alla krukorna. Vi såg förstås också...
...rakt ner hos storkfamiljerna. Här hade det varit kul med 100-500 mm.
Men jag bjuder på en något beskuren bild i stället, där man kan se att det är ungar i fyra bon och möjligen ungar på gång i det femte.
Efter vår historiska rundvandring i borgen åt vi lunch på lokal restaurang och hittade sedan ett litet ställe där man kunde provsmaka portvin. Som äkta turister slog vi oss ner och beställde provning för två, som vi sedan delade på fyra. Vi valde en torr vit, men det var ändå den mörkröda som var mest smakrik.
På väg tillbaka till bilen hittade vi den här storken, som faktiskt såg ut att ha TV i sin bostad.
De här storkarna hade hittat en perfekt boplats på några gamla silotorn, eller vad det nu var
Här kan man också se att det sitter sparvar inne i den stora bobalen. Vi fick senare beskrivet hur småfåglar skapar sina små bon tillsammans med storkarna.
De vita storkarna tycks verkligen trivas bland människor och drar sej inte för att bo mitt i ett höghusområde.
Den här storken bor i en stolpe ute på landsbygden och här kan man tydligt se alla de små grannar som den har i sin bobal. Det är sparvar och en typ av stare.
De små sparvarna till höger jobbar på att göra fler sparvar. Det är inte den gråsparv som vi är vana att se men jag minns inte vad arten hette. Hannen har ljusa kinder vilket gör att den påminner om en talgoxe på håll.
Storkarna gillar bra utsikt och väljer gärna att bosätta sej så högt upp det bara går. Här är det en "pensionerad" kran i hamnen i Portimao som blivit plats för två storkfamiljer.
Höga kraftledningsstolpar är också poppis fast en del har olika typer av spröt och pinnar för att förhindra att stora fåglar landar på dem och kanske dör på kuppen (och orsakar strömavbrott). Den här bilden är tagen vid en påfart till en motorväg.
Det här är en bild tagen genom framrutan i bilen och den är inte av särskilt bra kvalité. Högst upp sitter pinnar som ska hindra fåglarna, men det verkar som att de överlistat dessa och storkarna kanske t o m tycker att det är en fördel för det skyddar dem mot stora rovfåglar.
Hej så länge,
Lena
WOW - der kan Gundsølille her ved Roskilde ikke være med.
Mvh. Erik.
nej kanske inte här, men den kan komma över till Sverige och ta med sej nya kompisar över till Danmark.
Hälsningar Lena
det var nog inte storkar inblandade i detta strömavbrott, men man kan ju förstå att det händer olyckor ibland när de bygger på kraftledningar. Storkarna har det bra just nu men när Portugal torkar ut till sommaren blir det tuffare för dem att hitta mat. Då börjar också ungarna bli rätt stora och kräver mer.
Hälsningar Lena
storkarna trivs mitt bland oss, såväl vid stora vägar som inne i samhällen. Det var kul att se dem även om jag sett en del storkbon i Skåne.
Hälsningar Lena
just nu var det mycket fint klimat men om en månad är det inte så mysigt. Då är det torrt, mycket varmt och dessutom rätt blåsigt. Brandrisken är enorm och den känslan är mycket obehaglig. Jag har bott på landet i Australien och elden är den värsta fiende man kan ha.
Hälsningar Lena
jag deltar för närvarande i en studie av svart stork (främst litteratursammanställning) och de har helt andra beteenden än den vita. Skygga och territoriella. Jag visste inte heller att småfåglar bodde i de stora bona. Jag har ju sett en del storkbon i Skåne men kan inte minnas att det var några sparvar i dessa. Jag ska ner till Fulltofta i början av juni och kan ju fråga om de som jobbar där sett småfåglar nyttja de stora bona.
Hälsningar Lena
Tommy S.
jag skulle gärna åka tillbaka, men undvika turistsäsongen och värmen mitt i sommaren. Det var lagom mycket folk nu och vackert grönt.
Hälsningar Lena
det är exotiskt även för mej. Storkar är jag bara van att se i Skåne.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
en del av storkbona var imponerande stora och användes säkert år efter år. De gillade att bo högt upp men även några meter ovanför marken verkade duga. Portvin är gott men det är extremt sällan vi dricker det.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
En del storkar hade nog valt mindre lämpliga boplatser men det verkar som at när vissa av deras krav uppfylls så är det bara att bygga. Jag tror den tittar på Lets dance.
Hälsningar Lena