B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gässkampen

Äntligen stämde vädret ihop med en morgon då jag komma lite senare till jobbet. Det blev en tur till en lokal pöl utanför Uppsala där det brukar finnas gråhakedopping. Jag såg smådopping, men på så långt avstånd att det inte var lönt att fota dem. Gråhakedoppingen var nog tillfälligt på utflykt, för jag såg dem inte. I finaste ljuset uppehöll sej några gäss. 

De klarade av morgonbadet och sedan blev det en stunds parsimning med trumpetande.  

Här började jag ana att det var något i vassruggen till höger som störde dem. Paret som ligger i förgrunden brydde sej inte. 

De närmade sej med sänkta huvuden och plötsligt såg jag ett gåshuvud till...

...det visade sej vara ett par och de hade antagligen bokat den här platsen. Här blev det förstås spännande och jag väntade med fingret på avtryckaren. 

Den här blicken betyder inte "- Va kul att vi ska bli grannar!"

Ett litet plask, sedan gick det väldigt fort.

De fyra stora fåglarna drabbade samman med vingar och näbbar.

Det blev riktigt skvättigt. Jag hade kameran ställd på 10 bilder/s och det passade bra för dessa stora fåglar. Jag har valt ungefär var tredje eller fjärde bild.

Det var trots allt en ganska kort men kraftfull sammandrabbning.

Här är det som att de pustar ut och det hinner faktiskt gå flera sekunder...

...innan kampen är igång igen. 

Nu gäller det att slutgiltigt göra sej av med paret som bokat boplatsen i vassruggen

Här är det ord och inga visor som gäller. 

Fåglarna började nu komma rätt nära mej och delvis hamnade de då bakom vassen på min sida vattnet. Här är faktiskt kampen i princip över och de bortkörda paret passerar mej då de simmar vidare i jakt på en ny boplats.

Lugnet är återställt. Då passar det bra att skölja av sej och lägga fjädrarna tillrätta. 

Sedan tog de en vilostund i solen. Jag lämnade dem där och gick i raskt takt till bilen. Solen lyste visserligen med det var nollgradigt och långt ifrån vindstilla. Jag var klädd för att jobba inomhus, förutom en vinterjacka och det räckte med 45 minuter. Bilder hade jag ju så det räckte.

Hälsningar Lena

Inlagt 2025-04-10 21:34 | Läst 225 ggr. | Permalink
Oj vad det ryker och skvätter! Hårda tag men verkar mer vara "göra upp" än ha ihjäl.

Vet du om det är programmerat vilka som vinner? Läste om ett experiment med fjärilar i regnskogen. Om en fjäril som "ägde" en bra solfläck vann alltid om en ny fjäril försökte ta platsen. Forskarna hittade på ett experiment så att båda ansåg sig äga solfläcken. Då gav sig ingen.
Svar från Lena Holm 2025-04-11 20:28
Tack Måns,
det här är absolut ingen kamp på liv och död (även om jag kanske antydde det) utan mest uppvisning och styrketest. Jag känner inte till de du beskriver men blir förstås frestad att söka efter den litteraturen.
Hälsningar Lena
Måns H 2025-04-11 23:27
Det var en notis för länge sen i Scientific American. Nu såg jag att forskning pågår och att det även i Sverige kan vara så att en hanfjäril som hittat ett bra ställe att spana efter honor på kan vara högmotiverad att försvara sin plats.
Hej Lena.
WOW vilken dramatisk scen som du visar på ett mycket övertygande sätt - länge leve serietagning och suveräna AF-systemer.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2025-04-11 20:31
Tack Erik,
det här hade jag utan tvekat kunnat ta med min Canon R5, för dessa stora fåglar går även actionscener långsamt. Men visst kräver det seriebildtagning och dagens autofokusmetoder gör det enklare att få fina serier med skarpa bilder.
Hälsningar Lena
Dramatik i bilderna och just serietagning är ju mycket bra i de tagningarna!
Svar från Lena Holm 2025-04-11 20:33
Tack Dan,
men med så här stora fåglar är det inte nödvändigt med 30 bilder/ s, för de rör sej trots allt ganska långsamt.
Hälsningar Lena
Fina bilder från en hård kamp. Ute i naturen känns det som att det finns ganska gott om plats, men det är kanske bekvämt att ta över ett befintligt rede. Det var ju bråk mellan kungsfiskare vid bohålen förra året i Uppsala, då något annat par hade tänkt ta över ett hål.
Svar från Lena Holm 2025-04-11 20:37
Tack Peter,
det är ju inte en kamp på liv och död, men visst kan en specifik boplats vara mer eller mindre bra även för gäss. För fåglar som konkurrerar om bohål är det kanske mer kritiskt.
Hälsningar Lena
Alltid lika intressant och roligt att ta del av dina bildberättelser om fåglar i konflikt där man kan studera detaljer som ögat inte skulle hinna upptäcka. Rent bildmässigt tycker jag mest om bild nr 10 med kombattanterna våldsamt sammanflätade i mitten av bilden med vingspetsarna pekande ut mot bildens kanter. Samtidigt tycks det som om kampen är mest symbolisk eftersom ingen verkar ha kommit till skada.
Hälsningar Sven
Svar från Lena Holm 2025-04-11 20:40
Tack Sven,
vi är nog överens om att bild 10 är en av de bästa för jag valde den som puffbild :-) Dessa kamper är inte särskilt allvarliga och de utkämpas nog flera gånger om dagen tills fåglarna börjar lägga ägg och får annat att tänka på.
Hälsningar Lena
Imponerande fin dokumentation av naturens små konflikter. Dessa konflikter finns ju i både stort och smått i världen.
Ett riktigt bra reportage från en händelse i fågelvärlden! Jag gick nog och trodde att gäss var ganska fredliga, men de har viss lite humör när det gäller. Allt från stilla lugn till action!
Hälsningar, Bjarne
Vilken härlig serie med plaskbilder.
Det blir nog lätt hetsigt mellan fåglar i dessa tider.
Kul för oss som fotar, och tur att det inte blir allt för allvarligt så någon skadas.
Ing-Marie
Det var riktigt bra gjort, just detta har jag tänkt komma när och skildra i många år, men så har det inte blivit. Jättebra bilder!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg