B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vi närmar oss hägersäsongen, gråhäger alltså.

Jag gjorde en utflykt i morse till ett av mina favoritställen. Huvudsyftet med besöket kommer i en annan blogg. När jag var på väg tillbaka till bilen passerade jag en nästan igenvuxen bäck och hajade till då det stod en gråhäger där. Avståndet var häpnadsväckande kort. 

 

Splatt! Hägern fiskade i det nästan obefintliga vattnet. Wow, jag adderade 15 minuter till min parkeringstid och stannade en stund. 

Det fanns tydligen små fiskar i vattnet som vassen växte i, även om man knappt kunde skönja någon öppen vattenyta. Hägern fick upp en liten munsbit som snabbt försvann ner i det stora gapet. 

Det fortsatte direkt med sitt spanande.

Nästa hugg kom bara efter ett par minuter. Vattnet skvätte bland de gröna vassbladen

En till liten godbit sprattlade i näbben. Små fiskar för en gråhäger, men får man bara ihop tillräckligt många fungerar det lika bra som en stor måltid.

 

Jag stannade ca 15 minuter och under den tiden fångade hägern fem små fiskar. Napp på första försöket alla gånger.

Det här är ett ställe där det nästan alltid sitter en gråhäger så länge vattnet inte har frusit. Eftersom det rör sej lite när det strömmar ut i Råstasjön, är det här ett av de sista ställen där en häger kan fiska själv innan kylan slår till på allvar. Att det redan nu var en bra plats för att fånga småfisk hade jag inte koll på.

Ännu en lyckad fångst att skaka ner i svalget. Tillräckligt många snacks blir man också mätt på. Det här var ju ändå bara frukost.

Jag lämnade den fiskande hägern med den senaste fångsten i svalget och gick mot parkeringen. Där gick en kvinna runt och kollade om man hade betalat. Vilken tur att jag förlängde min avgift med 15 minuter. I alla fall en sak som är bra med de där jobbiga parkeringsapparna som man måste ha, ni känner säkert igen er :-)

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-10-19 20:26 | Läst 204 ggr. | Permalink
Fin serie, trevligt att se! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-10-20 19:35
Tack Wolfgang,
det blev lite av en överraskning för jag hade inte förväntat mej en fiskande häger där redan nu.
Hälsningar Lena
Läckra bilder! Speciellt de där man ser ett öga. Tillsammans med gräset får jag ett intryck av en dinosaurie på jakt!
Såklart är jag påverkad av hur dinosaurier visats på film, men visst tusan kan man ana ett släktskap.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2024-10-20 19:39
Tack Thomas,
jag förstår precis vad du ser och jag håller med. När man tittar på dinosaurieskelett, speciellt halvstora och inte så tunga, liknar de fåglar som springer på marken. Det kan också vara en effekt av att när man t ex gjorde de första Jurassic Park filmerna, tittade man på springande hönsfåglar när man spelade in vissa sekvenser.
Hälsningar Lena
Parkeringsappar är inte kul, men bilderna på Hägern blev riktigt bra, jag gilla hur du har fångat fågeln "in action" när vattnet stänket om näbben.
Snyggt som vanligt och ha en fin helg.
Svar från Lena Holm 2024-10-20 19:43
Tack Stefan,
att invänta en häger som fiskar är lite av en sport. Ibland tar det en evighet innan den hugger, ibland går det fort. Parkeringsapparna är ett gissel och jag har bara en, den fungerar på många ställen. När det funkar måste jag dock erkänna att det är smart att man kan fylla på tid när man blir upptagen lite extra länge.
Hälsningar Lena
Fint med hägern och med fisk, fint fångat av er båda. Parkeringsappar använder jag bara i nödfall, men kan erkänna att det är praktiskt. När jag ska hämta dottern vid stationen i Lund så finns det bara App, men efter visst motstånd så installerade jag den och visst är det praktiskt. Den känner av var jag har parkerat och om jag kör iväg tidigare än den tid jag har valt så kommer det pengar tillbaka och som du säger så går det att stå vid stationen och lägga till pengar, nu när tåget såklart är försenat. Men jag undrar om inte P-vakterna också använder appen? har sett tendens om att när det börjar närma sig några minuter kvar så har man en spanade vakt bakom en stolpe som väntar på tillslag, precis som hägern egentligen
Svar från Lena Holm 2024-10-20 19:48
Tack Peter,
jag har en parkeringsapp och den funkar på de flesta ställen. Det jag uppskattar mest är att jag kan fylla på tid utan att vara i närheten av någon biljettautomat. Visst använder vakterna appen och det gäller att hålla koll på sin tid. Men de gamla hederliga lapplisorna vaktade nog också bilar ibland :-)
Hälsningar Lena
Att parkera nu för tiden upplevs av mig och även av en del av mina vänner som ett litet projekt tar lite mer tid men faktiskt praktiskt när man lyckas. Fina bilder värda att parkera för :-)
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-10-20 19:49
Tack Ulla,
jag har vant mej vid en app och den verkar fungera på de flesta ställen. Det är praktiskt och att man kan fylla på tid om man blir sen är det bästa. Nu kunde jag stanna och spana på denna häger utan att riskera böter.
Hälsningar Lena
Några småabborrar till frukost satt nog bra. Väl dold i vassen
men perfekt fångat när ögat tittar fram.
Tycker p appen är helt suverän, har väl tilltagen sluttid men får även påminnelse om glömskan slår till.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-10-20 19:51
Tack Gunte,
visst är det praktiskt att kunna lägga till tid . Jag hade bestämt mej för att detta besök inte skulle ta mer än två timmar för jag behövde göra annat, men en extra kvart kan man ju lägga om man hittar en fiskande häger.
Hälsningar Lena
Fina fångster för er båda.
Parkeringsappar är bra, men man borde klara sig på en och inte behöva flera. Nu i Stockholm kostar det extra att betala med vissa appar, men via apparnas hemsidan kan man betala utan avgifter.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-10-20 19:55
Tack Bengt,
jag har en app och den fungerar på de ställen i Uppsala där jag behöver parkera samt vid Råstasjön. Jag kommer inte närmare Stockholm med bilen än så och kommer inte att utöka antalet appar (än i alla fall).
Hälsningar Lena
Aha, det börjar bli lite säsong för Gråhäger i Solna nu, bra bilder här! Dom gör sig alltid fint på bild tycker jag, kanske nån Ägrett tar sig dit framöver.. eller kanske redan har varit där? Det är ett par år sen jag var där nu, men har det enkelt att åka dit med pendeln eller tvärbanan, kanske tar mig till Isbladskärret framöver, det är ett tag sen även där!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-10-20 19:58
Tack Jan,
det finns fortfarande en och annan ägrett i Uppland, men de flyttar nog så snart det blir kallare. Gråhägrarna kommer väl att börja samlas vid Råstasjön och då kan det vara läge att åka dit. Det går ju pendeltåg, även om jag inte provat att åka kommunalt dit, men jag har tänkt tanken några gånger.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Väl sedd och fotograferad.
I Roskilde är de första 2 timmarna gratis på stadens största parkeringar och i stadens enda stora köpcentrum. Min fru är expert på att använda appen. Hon kan förlänga tiden med appen och beloppet dras från hennes kort. Fram tills nu har köpcentrummet haft ett system där man registrerades genom att fotografera bilens registreringsskylt. Det systemet byts ut som på andra håll i staden med applösningen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-10-20 20:02
Tack Erik,
gråhägern blev en bonus på denna tur till Råstasjön. På vissa ställen i Uppsala kan man parkera ett par timmar gratis om man ska handla. Men på de flesta parkeringar centralt är det en app som gäller. Jag har bara en och klarar mej bra på den. Jag gillar ffa att man kan lägga till tid när man inser att man behöver stanna en stund till i butikerna, eller när man hittar en fiskande häger att bevaka.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Härligt med hägerbilder. Det var flera år sedan jag var vid Råstasjön, jag ser fram emot fler bilder därifrån. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-10-20 20:04
Tack Mats,
om det blir kallt så sjön fryser och det sedan kommer snö kan jag rekommendera ett besök till Råstasjön med dessa hägrar. Hör av dej om du vill ha en rapport under vintern.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg