B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Några dimmiga i svartvitt

Jag har fått uppleva flera fantastiska mornar med dimma och sol under de senaste veckorna. Att fotografera har inte ens krävt särskilt mycket planering, bara att vara på en lämplig plats ca 30 minuter efter soluppgången, vilket jag ganska lätt kan åstadkomma innan jag börjar jobba. Jag har sålunda valt att fota i direkt anslutning till jobbet dvs Årike Fyris i Uppsala. Redan efter första fototillfället började jag testa att konvertera vissa bilder till svart vitt. Vissa har ni fått se en version av i färg, i en tidigare blogg, som den ovan.

Flera andra bilder har jag sparat till denna blogg och visar enbart i svartvitt. Den här är dock snarlik några av de som ni sett förut.

Här är en till bild på hägern som inte brydde sej om att få sällskap av ett ungnöt. Dimman gjorde att jag inte såg hägern förrän jag tittade på bilderna i kamerans display, och förstås, senare i datorn. 

Den här bilden är tagen bara ett par hundra meter längre söderut och under en annan morgonsession vid ån. Solen har gått upp och jag njuter en stund innan det är dax att gå till kontoret.

Flera av er som kommenterat bilderna från denna morgon gillade att det fanns människor där som rörde sej. Därför bjuder jag nu på en cyklist, som inte alls fungerade i färg men blev såhär i svartvitt.

Den här bilden blev nog min favorit när jag konverterat den till svartvitt. En ny bild som jag inte visat tidigare. 

Ägretterna i dimma var inledningsvis en utmaning. Bara att få fokus i dimman var en chansning och de flesta bilderna gick i papperskorgen. Men så testade jag att göra några i svartvitt...

Den här har ni kanske sett förut, HDR sedan svartvitt. 

Den här bilden är behandlad på samma sätt och jag gillar den.

De kraftiga kontraster som uppstod då en vit fågel landar i en strimma sol, mot en bakgrund i skugga, är kanske en given kandidat för svartvitt? Jag vet inte. Personligen gillar jag att se den lysande orangegula näbben. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-10-16 21:03 | Läst 268 ggr. | Permalink
Hej Lena.
Dimma och svartvitt är en tidlös kombination.
Jag väljer några stycken - nummer 4, 5 och 6.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-10-18 19:08
Tack Erik,
nummer sex är min favorit bland de bilder jag tog den dagen, men femman kändes också rätt när cykeln kom förbi.
Hälsningar Lena
Underbara bilder! Speciellt den med cykeln!
//Lola
Svar från Lena Holm 2024-10-18 19:08
Tack Lola,
det var en bonus med cyklisten och det här är den bästa bilden med den i bild.
Hälsningar Lena
Fina bilder, svartvitt och dimma är fina saker. :)
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-10-18 19:10
Tack Affe,
ja, och jag har ju sett på dina bilder att det kan bli helt fantastiskt med lagom dimma även på natten och i ljuset av gatlyktor.
Hälsningar Lena
Lena, jag tycker att detta är spännande bilder. Agretterna är så vackra i svartvitt och första bilden med nötkreatur i dimman gillar jag mycket. Färgbilder skulle genast ge hela informationen och är även romantiska så här på morgonen, men svartvitt är mystiskt och kräver tankeverksamhet av betraktaren.
Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-10-18 19:12
Tack Wolfgang,
någon av bilderna med nötkreatur har jag även visat i färg och de gjorde sej bra, men svartvitt ger en annan effekt. Kanske blir det mer mystiskt, inte vet jag. Men det tål i alla fall att testa lite oftare.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2024-10-18 21:48
Lena, Dina undervattensbilder måste vara i färg! Även fåglar! Svartvitt är bara till vissa motiv.
Svar från Lena Holm 2024-10-19 18:53
Absolut Wolfgang,
det är väldigt sällan som undervattensmotiv blir bra i svartvitt och mina gör sej bäst i färg :-)
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackra bilder, men de behöver betraktas på en riktig skärm och inte en liten mobil.
Jättesnyggt och kul att du gjorde dem i sv.
Svar från Lena Holm 2024-10-18 19:15
Tack Stefan,
så är det nog med alla bilder i våra bloggar. Ibland när jag bara haft mobilen, t ex på resa, har det varit extra uppenbart. Dessa bilder ska dessutom helt ses mot svart bakgrund tycker jag.
Hälsningar Lena
Turbo56 2024-10-19 00:18
Jag har faktiskt alltid svart bakgrund, det gör så att bilder poppar fram bättre.
Även när jag gör fotoböcker i svart-vitt brukar jag välja svart bakgrund.
Ha en fin helg.
Det blir vackert i sv också, här gillar jag bäst den första, cyklisten och ägretterna på slutet. Det var ett tag sedan jag gjorde om bilder till svartvitt, får kanske prova på igen
Svar från Lena Holm 2024-10-18 20:12
Tack Peter,
det här är ju bilder från flera tillfällen som jag samlat på mej för jag tyckte att de kunde fungera eller kanske även göra sej bättre i svartvitt. Den första bilden är fin även i färg, men den med cyklisten gjorde sej inte bra och ägretterna på slutet funkade både och.
Hälsningar Lena
Dimma och färglöst, lite som jag känner mig i dag. Tog nämligen tre olika vaccinationer igår. Med ålderns rätt så ville de ge mig skydd för många sjukdomar och kroppen reagerar med protest ;)
Men som tröst kan jag titta på dina fina bilder och se något vackert. Trots att jag helst ser naturen i färg så är de här vackra och njutningsbara.
Svar från Lena Holm 2024-10-18 20:16
Tack Margareta,
jag har hört flera som "passade på" att ta flera vaccinationer vid samma tillfälle och som reagerade mer än de brukar göra. Jag håller mej ju också helst till färg men ibland måste man ju testa och en del bilder fungerar faktiskt bättre i svartvitt. Många fungerar dock i båda varianterna och då handlar nog mest om vad man föredrar själv (dvs oftast färg:-).
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder. Gillar fjärde bilden där ljuset silar så fint mellan träden. Bilden på de tre hägrarna är också fin med sin mjukhet och gammaldags känsla. Sista bilden är också fin men jag tycker det är för mycket skräp i vattnet. Det blir ett lite oroligt uttryck. På det stora hela en mycket lyckad konvertering till svartvitt.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-10-18 20:19
Tack Torbjörn,
för din positiva bedömning. Det är faktiskt de vita fåglarna som skräpat ner på ytan. Jag gjorde en version senare då jag städat bort alla dun från ytan. Då blir bilden manipulerad, men man kan ju alltid ange vad det är man tagit bort om man visar bilden så.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina, passande med en cyklist som kommer förbi i dimman. Några av hägerbilderna har ett uttryck som känns som gamla klassiska fågelfoton kunde sett ut förr. Mycket fint.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-10-18 20:23
Tack Gunte,
den där cyklisten som råkade passera var en fin bonus, men det blev olika resultat i färg och svartvitt beroende på var cykeln befann sej. Hägerbilderna är ganska hårt redigerade utom den sista, som redan hade skarpa kontraster mellan svart och vitt. Jag tyckte de blev fina och det är kul att du uppmärksammade dem.
Hälsningar Lena
Så snyggt och passande i svartvitt ! Du har lyckats bra här.
Fick leta lite efter hägern innan jag såg den.
Förr ville jag undvika människor i naturbilder ,men gillar det mer och mer så cyklisten tillförde en hel del här.
Minns mina bilder för x antal år sedan på grå och ägrett som bråkade i dimman. Svåra att redigera både i färg och svartvitt.
Svar från Lena Holm 2024-10-18 20:34
Tack Ing-Marie,
det här är ju bilder från flera olika tillfällen som jag samlat ihop för att visa i svartvitt. Jag har också insett att människor som rör sej i vissa typer av bilder bara är ett plus. Jag tänkte faktiskt på de bilder du visat från gömslet när jag stod där i dimman. De var så fantastiskt fina och jag kände mej redan tveksam till det jag hade lyckats fånga på bild. Men slutresultatet ser man ju inte förrän man kommit hem och jag blev nöjd ändå.
Hälsningar Lena
Blir vilsamt på ett annat sätt med svartvitt tycker jag. Bilden med de tre fåglarna tycker jag är superfin! Så vacker!
Svar från Lena Holm 2024-10-18 20:27
Tack Lena,
ja, det kan jag hålla med om. Men det beror nog mycket på vad det är man vill visa, och hur nära verkligheten man vill vara. Just bilden med de tre fåglarna skulle jag kunna tänka mej att skriva ut, för jag tror att den skulle göra sej bra på en viss plats hemma.
Hälsningar Lena
Lena Eriksson 2024-10-19 18:18
Gör det - skriv ut, blir säkert jättefint…och testa något av de fina kvalitetspappren hos Crimson…
Svar från Lena Holm 2024-10-19 18:52
Jag har börjar planera för att skicka några till Crimson :-)
Hälsningar Lena
Verkligen magiska bilder i den fina dimman som gör sig superbra i svartvitt. Fåglarna i näst sista bilden har en otrolig elegans och toppen att det är två som har liknande pose. Även kossorna och landskapsbilderna är toppen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-10-19 18:56
Tack Bjarne,
för din fina kommentar. Just bilden med de två ägretterna funderar jag på att skicka till Crimson för utskrift.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg