B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ny spindel och en gammal bekant

Det dök plötsligt upp en ny spindel på jobbet. Den kom förstås dit under kontrollerade förhållanden och med alla inresedokument i sin ordning. Den kröp inte bara plötsligt omkring i labbet. Det är en Trichonephila clavata, som också kan kallas Joro-spindel. En rejält stor spindel som spinner fantastiska hjulnät med en diameter på upp till två meter. 

Den visade sej vara en utmaning att fotografera, fast den kan sitta väldigt stilla om den känner sej stressad. Här satt den i alla fall en kort stund och jag fick till en stack med 25 bilder. Som ni kan se är ögonen väldigt små. 

Den duktiga spindeldoktorn Sumalata hanterade dem elegant. Här får den kliva runt på en bit drivved. Just denna individ är en av de mindre. 

Bilderna är fotograferade i ett dragskåp med svart sammet upptejpad som bakgrund. Spindeln nyttjade vinddraget i skåpet och fick snabbt till en tråd som fäste i taket av dragskåpet. Plötsligt klättrade den upp väldigt snabbt. Den kunde förstås inte ta sej ut den vägen, men vi fick försiktigt ta ner den för där uppe gick den ju inte att fotografera.  

Spindeln har läckert randiga ben och gul bakkropp. Näten den spinner är guldskimrande och det finns flera arter på olika ställen i världen som spinner den typen av nät. Jag har sett sk "golden orb" spindlar både i Australien och Sydafrika. Dessa Jorospindlar finns i halva USA ungefär (den södra halvan) och sprider sej effektivt. Osäkert dock hur kalla vintrar de klarar. Annars härstammar de från Sydostasien. Våra fick bo i en inkubator under såväl kontrollerad temperatur som fuktighet. Den vill ha varmt och helst 70% fuktighet. 

Här hanterar den nya "spindeldoktoranden" Tobias ett vackert exemplar. 

Jag har också gjort en kvällsutflykt med Tobias till småbåtshamnen i Uppsala för att fotografera fler brospindlar. Så här ser det ut i mörkret bland båtarna. Den här bilden är tagen en kväll för några veckor sedan. Nu är de flesta båtar upptagna och det var ganska öde längs bryggorna.   

Jag ville helst ha bilder på brospindeln i sitt nät. Den är bara aktiv i mörker och det är en utmaning att belysa spindeln så att även nätet syns. Dessutom måste den sitta stilla och det får inte blåsa. Näten var tyvärr inte i så bra skick och flera av de spindlar vi hittade jobbade med reparationer, dvs de rörde sej hela tiden. 

Det här är en bild som har mer "rätt stämning" dvs den är inte så kraftigt belyst. Jag använder en liten ledlampa eller en pannlampa och varierar vinkel, avstånd etc. Bilderna är stackade av 15 bilder, beskurna och något bearbetade i PS, men inte så mycket.  

Nu finns det nog inte så många spindlar kvar efter de senaste dagarnas regnande. Det fanns faktiskt inte så många när vi var där förra veckan. Spindlarnas årstid är på väg att ta slut, åtminstone i Uppland. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-10-10 18:33 | Läst 382 ggr. | Permalink
Fyyy så hemska motiv... ;) Men väldigt bra bilder av det jag hann se. Jag har spindelfobi av värsta graden men gick genom dina bilder kisande och försökte läsa texten.
Men varför ta in dessa djur när det finns så många ändå... alltför många, enligt mig.
Vet att det är nyttodjur men det går inte. Jag går knappt ner i källarvåningen, men har lärt mig att inte titta på väggarna så noga. Sitter det en där så tar det lång tid innan jag går ner utan hjärtklappning.
Går att bota men är så gammal så det får gå resten av livet.
men är lite avis på att du är så orädd för det mesta och presenterar både bild och "undervisning".
/Lena :)
Svar från Lena Holm 2024-10-10 19:52
Tack Lena,
de som jobbar med spindlarna håller på med konstgjord spindeltråd och försöker parallellt ta reda på hur spindlarna gör. Dessa spindlar är stora och spinner stora mängder tråd, därför har man tagit hem några för att studera dem. Annars är det svenska brospindlar, som finns i småbåtshamnen, som fått vara modelldjuret. Du kan ju alltid läsa mitt svar utan att bläddra förbi bilderna igen. Även om det nog är bra terapi :-)
Hälsningar Lena
LenaK 2024-10-10 20:47
Ja då jag kan läsa svaret. Det kan gå "bra" när jag vet vad som kommer. Är nog värst med överraskningar.
Jag har ju hört om detta med att använda spindeltråd.
Bra om man kommer på det. :)
Kanonläckra och fint ljussatta bilder på spindlarna, Men segelbåtarna är nog min favoritbild idag.
Svar från Lena Holm 2024-10-10 19:50
Tack Stefan,
jag hade inga planer på att fotografera segelbåtarna när jag var på platsen och bilden är tagen med 100 mm makro. Den blev dock så läcker att jag tog med den i bloggen. Det är belysning från en stor strålkastare som gör att de syns så pass bra.
Hälsningar Lena
Jisses, 2 m. spindelnät.. som en välväxt man! Undrar hur stor spindlar det funnits rent historiskt genom årmiljonerna..? Skulle någon ha kunnat fånga 'dagens' människa.. Det vill man inte tänka på! Bra bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-10-11 07:27
Tack Jan,
jag har inte en aning om vad för typ av spindlar som funnits historiskt, men spindlar är leddjur, med ett exoskelett. Det finns en gräns för hur stora djur med ett exoskelett kan bli, för det blir för tungt. Det kan alltså inte ha funnits jättespindlar liknande de man ser på gamla skräckfilmer. Men det räcker ju med ett par tre decimeter så skulle de vara rejält skrämmande och det finns nog vissa arter av marklevande spindlar som blir rejält stora även idag (i Sydamerika om jag inte minns fel).
Hälsningar Lena
Häftiga och nyttiga djur. Har varit lita av spindelfobiker men det har gått över även om jag inte vill ha dem på mig.
Fina bilder som alltid från dig.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-10-11 07:30
Tack Affe,
jag vill inte heller ha spindlar på mej eller bli överraskad av dem inomhus, men de svenska är i alla fall inte farliga. Jag har ju bott i Australien och där fanns det ju dessutom spindlar som man blev rejält sjuk av. Men man lärde sej var man oftast kunde hitta dem och det gick att leva med.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Professionellt inlägg – spännande och intressant. Om ett ämne som du verkligen kan något om.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-10-11 17:03
Tack Erik,
det har ju med mitt jobb att göra, men jag tycker också att de är väldigt eleganta och fascinerande. Det vill jag gärna visa, ffa för de som tycker att spindlar är läskiga.
Hälsningar Lena
Mycket bra bilder, Lena! Jag kan inget om spindlar, men har lärt mig i skolan att de är inga insekter! :-) Men det vet Du ju, förstås!
Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-10-11 17:05
Tack Wolfgang,
helt rätt. Men de tillhör samma stam som insekterna dvs leddjur. Det gör visserligen ca 80% av alla djurarter.
Hälsningar Lena
Det var en riktigt vacker spindel, fint med bilden med Tobias så man kunde se storleken bättre. Bilden på segelbåtarna i hamn gillade jag också. Intressant
Svar från Lena Holm 2024-10-11 17:07
Tack Peter,
jag tyckte själv att bilden med Tobias blev lyckad och han kan ha användning för den under sin tid som doktorand. De stora spindlarna är läckra.
Hälsningar Lena
Vacker spindel, men ändå en spindel...brr
Läcker bild, den med spindeltråden som blänker till.
Skönt med en lite lugnande bild mellan alla spindlar, båtarna och dess master var snyggt och spegling därtill.
Svar från Lena Holm 2024-10-11 17:09
Tack Margareta,
de stora spindlarna är läckra med sina randiga ben och just den där man kan se tråden blev lyckad. Bilden på båtarna kommer från en tidigare session och jag hade nog glömt bort att jag hade den. Jag vet att jag gillade den när jag laddade ner bilderna från den kvällen i datorn.
Hälsningar Lena
Stor och ganska snygg spindel. Gillar dock inte spindlar men såna spretiga tunna är dock inte lika "läskiga" som den nedre du visar. Den med tråden är en riktig höjdare.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-10-11 22:18
Tack Gunte,
jag uppskattar att du kan se på spindlarna med öppenhet och att det finns en gradering av vad du anser är läskigt. Då kanske mina spindelbilder i alla fall fyller en blygsam funktion. De är verkligen fascinerande djur men jag har full förståelse för att många inte gillar dem.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg