B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Under ytan igen

Vädret var strålande när vi gav oss iväg ut med båten lastad med åtta dykare med dykprylar och flaskor för två dyk, lunchmat och kameror (dvs jag hade två, en för landfoto och en för undervattensfoto). 

Johan och Christian hör till arrangörerna, men passar på att dyka själva när det fungerar och inget annat  måste göras. 

Jag var ringrostig efter ett årslångt uppehåll från både dykning och undervattensfoto. När jag kom ner i vattnet kände jag mej dock som hemma, så dykning är väl ungefär som att cykla (om man har många dyk bakom sej). För foto valde jag enkla motiv som satt någorlunda stilla och var lätta att sätta fokus på. Kameran är ganska gammal (Canon 7D mk II) och autofokus är långt ifrån vad jag nu är vad vid. Objektivet var trogna 60 mm makro, som fungerar för såväl  hummer som fiskporträtt, men även riktigt små motiv som t ex nakensnäckor.  

Men en hummer klarade jag av och den här var t o m så snäll att den kom fram och visade hela stjärten. Det brukar man bara se under nattdyk, då humrarna är mer aktiva i mörker. Det tog en stund innan jag kom ihåg kamerans reglage, men tid och bländare, som är viktigast, "satt i fingrarna". 

Småögd trollhummer är en typ av liten hummer som vi är vana att möta i Norge. De håller till i bohålor under stenar, ofta djupare än 20 m. 

Man får ofta "ligga" i gruset och lysa in under stenar för att hitta dem. Ibland backar de in i bohålan av ljuset från blixtarna och fokusljuset, men den här satt kvar. Man kan också ställa om fokusljuset till rött ljus, vilket stör skaldjuren mindre. 

En rolig och ganska lättfotograferad fisk är långa. Den här bilden är tagen med 10-17 mm fisheye och sålunda inte från första dykdagen. Men jag ville visa hur man brukar hitta långan i närheten av en klippskreva, där den kan simma in och gömma sej. Ofta kommer den ut igen om man väntar en stund, den är ganska nyfiken. 

Med 60 mm makro blir det bara porträtt av en så pass stor fisk. 

Ibland kommer den riktigt nära. Det händer också att den simmar bredvid och följer oss en bit på vägen. Den rör sej då precis innanför ljuset från dyklampan. 

En leopardfläckig smörbult som sitter fint ett kort ögonblick och jag hinner ta en bild. De här små fiskarna brukar vi se på västkusten t ex vid Väderöarna. 

Efter första dyket lägger vi till vid en privat brygga, där vi är välkomna så här års när ägaren inte själv är på plats.

Nu smakar det bra med lunch. Dagens är gulaschsoppa med ostsmörgås, kaffe och skorpor. Vädret är över förväntan bra och det är minst 15 grader varmt. Det var samma temperatur i vattnet, vilket är två grader varmare än det brukar vara v 38.  

På lunchen kan man titta på fiskarna från ovan ytan, och kanske hinner något plagg torka en aning om torrdräkten har läckt. 

Eller så hittar man en bekväm ställning på klipporna och vilar en stund, som vår skeppare ovan.

Kocken Johan, som varit uppe tidigt och gjort soppa till oss, sträcker också ut i solen.

Jag tittar ut över det nästan platta vattnet och spanar efter havsörn. De kommer förbi här ibland och kollar om vi har någon fisk. Eftersom jag har 100-500 mm tele på kameran förevigas utsikten med fyra bilder i stående format som blir ett panorama i LR. Det finns en gräns för hur mycket prylar jag släpar med mej på båten. Ett landobjektiv och ett undervattensobjektiv per dag. Plus förstås den lilla platta, som kan passa ibland

Efter lunchvilan, då man också måste byta flaska på dykpaketet, hoppar vi i igen för 60 minuters utforskning av de små motiven t ex dessa hydroider. De ser ut som växter men är små rovdjur.

Den här vackra virvelmasken hittar vi åtskilliga exemplar av. Den rör sej också långsamt och man kan ta sin tid när man försöker sätta fokuspunkten på rätt ställe.  

En till virvelmask och så här kan det bli om den ena blixten hamnar bakom ett tareblad. 

På det tre minuter långa säkerhetsstoppet, då vi bara ligger stilla i vattnet på ca 5 m, upptäcker jag att det finns mycket små gula saker i vattnet som rör sej lite knyckigt. Det är sjöstjärneyngel. Dessa små djur är en utmaning att sätta fokuspunkten på, men jag har ju inget annat för mej. 

Jag hinner ta ca 15 bilder innan vi måste gå upp, varav dessa två i alla fall går att visa. Vi hade förstås kunnat stanna länge på fem meters djup men dyktiden, 60 minuter, är förbrukad och då ska man vara uppe. Vår första dykdag är slut och jag kom ihåg hur man gjorde, men foto kräver träning och det märks att det var länge sedan.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-09-23 18:16 | Läst 343 ggr. | Permalink
vilken härlig resa jag fick vara med om
i
bild och text
jag har bara snorklat, men upptäckt hur tama och nyfikna många fiskar kan vara
/inger
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:12
Tack Inger,
snorkla kan vara ett relativt lätt sätt att komma nära livet under ytan, utan kurser eller tung utrustning. Fiskarna och de andra djuren ser oss inte som ett hot på samma sätt som många däggdjur på land. Det blir en annan typ av interaktion och det man få både som dykare och snorklare.
Hälsningar Lena
Undervattensäventyr är kul att följa.
Jag förstår ert intresse för denna värld, och uppskattar att ta del av din kunskap samt de härliga bilderna.
I denna serie fastnar jag för den sista
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:16
Tack Bengt,
det kommer mer undervattensäventyr senare i veckan. De små stjärnorna är utmanande, för de rör sej i öppet vatten och det gör även fotografen.
Hälsningar Lena
För någon vecka sedan kom jag tänka på att det var länge sedan jag såg några dykbilder från Dig. Så kul och intressant att se nya nu! En annan värld än den jag är van vid. Frågan är, var någonstans dök ni? Det ser ut som Norge. Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:18
Tack Wolfgang,
det var drygt ett år sedan vi dök och det blev några undervattensbilder. Vi har gjort annat på de semesterveckor vi har. Den här veckan var i alla fall bokad sedan länge och vi har varit på en ö i Norge som heter Tustna. Den ligger strax norr om Kristiansund.
Hälsningar Lena
Fina bilder och berättelse, ser ut att ha varit en bra första dag. Den sista bilden gillar jag lite extra
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:20
Tack Peter,
jag var nöjd efter första dagen för allt fungerade som det skulle, inget allvarligt läckage i dräkt eller andra prylar och blixtarna slog som de skulle. Sjöstjärneynglen var jag för ringrostig för att sätta perfekt, men den sista är ganska OK.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Sen blir det lite helt andra motiv här på FS.
Med din erfarenhet är det inte förvånande för mig att teknikerna sitter på ryggraden. Jag förstår inte så mycket av djuren som du visar oss, men det är ändå spännande att följa med.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:22
Tack Erik,
dykningen kändes avslappnad och precis rätt men fotandet kräver mer träning när man haft ett så pass långt uppehåll. Jag är glad att det blev bilder som jag kan visa, även på ganska enkla motiv. De är ju ändå ovanliga här bland bloggarna :-)
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska bilder under ytan. Kan omöjligt bestämma mig för vilken bild som tilltalar mig mest. Så fina./Ulla
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:23
Tack Ulla,
det är relativt enkla motiv men jag är nöjd för det var länge sedan jag fotade under vatten. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Svårfångade.
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:24
Tack Per,
både ja och nej. För en erfaren dykare som fotograferar är det lätta motiv, utom möjligen de små stjärnorna. Men vägen dit är ju ganska lång och kräver en stor mängd prylar.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt intressant repotage. Roligt att få ta del av din undervattensvärld igen. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:26
Tack Mats,
det var ju över ett år sedan jag kunde visa några nytagna undervattensbilder, så det var hög tid att prestera något nu. Det kommer mer bilder från vår vecka i Norge.
Hälsningar Lena
Härligt med flällvyer, berget i överst bilden påminner starkt om Tolpagorni vid Kebnekaise. den som ser ut som en trasig tand.
Ni ser ut att ha haft härliga dagar av pausbilderna att döma.
Många märkliga djur finns det där under och häftigt att få se sjöstjärneyngel.
Svar från Lena Holm 2024-09-24 19:29
Tack Margareta,
miljön med fjordarna och topparna får vi på köpet, men vi njuter ju inte mindre för det. Även om vi varit på detta ställe många gånger är det samma känsla av storslagen natur. De små sjöstjärnorna är utmanade motiv samtidigt roliga att visa eftersom sjöstjärnor för de allra flesta är djur som inte simmar i öppet vatten utan rör sej sakta (ligger stilla) på botten.
Hälsningar Lena
Ser ut som ni hade en riktigt fin dag
Så kul att få se lite undervattenbilder igen, den sista blev ju ett riktigt konstverk.
Det där med att hantera olika kameror kan jag bli knasig på. Mina två spegellösa är rätt olika men som tur är så gillar jag alla inställningar så mycket bättre på Z8´an, den senaste.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-09-24 20:48
Tack Ing-Marie,
de tre olika kameror jag har är ju i alla fall Canon och vissa detaljer liknar varandra. Samtidigt har det gått ganska lång tid sedan den äldsta kom ut dvs den jag har under vatten och för undervattensfoto är det enbart manuellt läge som gäller (utom autofokus). Dock är det tid och bländare som är viktigast och de funktionerna sitter, precis som dykningen.
Hälsningar Lena
PS. Jag förstår att du gillar Z8 bäst. Min R5 slår (för det mesta) allting jag någonsin fotat med på land.
Trevlig berättelse och fina bilder från undervattensvärlden.
Det finns massor av undervattensbilder från avlägsna och oftast varma delar av vår värld så därför är det intressant att se dina bilder från nordliga och kallare vatten. Många djur och växter som man inte har en aning om att de finns.
Svar från Lena Holm 2024-09-25 08:03
Tack Sten,
det är därför det är extra kul att visa bilder från vatten i Skandinavien, även djur i insjöar är intressant även om artrikedomen inte är så stor som i havet. Norska kusten bjuder också på mer motiv än den svenska västkusten.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg