B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Trollsländor

Jag åkte till Hjälstaviken för att ta en promenad på spången i vassen och kanske hitta någon trevlig liten fågel. Det gick, som vanligt på sommaren, en flock ungdjur där och betade.

En del hade så mycket gräs att de nästan kunde gå vilse i maten, men allt det här gräset tror jag inte att de uppskattar som foder. Det är ju en våtmark och inte en vanlig vall, men de tycks beta av något i vassen. 

Den här tiden på sommaren är det inte så mycket fågelaktivitet på spången, men det satt en stare där och fixade till fjäderdräkten. Jag tror att den hade badat. Jag hörde också några av de typiska arterna i vassen, dock inte skäggmesar.

Sedan hittade jag en vacker röd trollslända som satt på räcket. Den satt stilla så det blev ett par bilder.

För ett par dagar sedan var jag vid Råstasjön och hälsade på svanfamiljen (bilder kommer senare). Då tillbringade jag nästan en timme med trollsländor, för att försöka fånga en flygande på bild. Jag bevakade vasstrån som de ofta satte sej på, kombinerat med att försöka få fokus på de som hela tiden flög framför mej. 

Det blev en enda bild på flygande trollslända, precis när den kommer in för landning på ett vasstrå. Alltså ganska dålig utdelning.

På spången vid Hjälsta stötte jag på trollsländor som betedde sej på ett helt annat sätt och visade sej väldigt tacksamma att fotografera flygande. Jag var också glad att jag hade ett zoomobjektiv (100-500 mm), för de kom ibland väldigt nära. Bilden ovan är tagen med 100 mm och beskuren enbart så att sländan inte skulle hamna mitt i bilden. 

Framifrån är ju roligare och de gröna ögonen lyste i solljuset. Ljuset var väldigt varierande,  för vassen är hög och skuggar på sina ställen. Slutartiden är 1/1250 s och bländare 4,5, ISO 400.

Jag hade sländor runt mej hela tiden och de flög lite knyckigt, ibland väldigt snabbt för att sedan stanna upp några sekunder innan de kastade iväg åt ett annat håll. Om fokus inte var alltför långt borta när jag fick sländan i sökaren, låste kamerans autofokus på den och det blev då ofta en serie på 15-20 bilder, där de flesta var skarpa. Seriebildtagningen var ställd på 12 bilder/s.

 

Ut genom en glugg i gömslet fick jag en slända mot vissen skräppa och lite annan växtlighet i vattenbrynet. 

Den här flög i skuggan och slutartiden blev då 1/500 s, vilket gav mer rörelseoskärpa på vingarna men också färre skarpa bilder i serien. Vid det här laget hade jag så många bilder på flygande sländor att jag bara experimenterade.

När den stannade till ovanför vatten blev det här ett av resultaten  (1/1000 s). 

 

Jag har inte en aning om vilken sorts sländor jag fotograferat av de 64 arter  man kan se i Sverige. Den röda i början betedde sej inte som dessa, betydligt större, med grönglänsande ögon. Roliga var de i alla fall. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-07-27 12:38 | Läst 622 ggr. | Permalink
Vackra bilder. Jag tycker trollsländor är lite läskiga. Fina färger och vingar men kroppen, nej inte i min smak.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-07-27 23:26
Tack Ulla,
jag kan förstå din aversion mot dessa insekter, men jag förknippar dem mer med sagoväsen som "Tingeling" och tycker att de är bedårande. När man tittar närmare på dem ser de också ut lite som högteknologiska helikoptrar. Titta en gång till så kanske du kan se något som tilltalar dej :-)
Hälsningar Lena
Riktigt bra bilder här! Gillar trollsländor, de är häftiga när dom kan stå helt stilla i luften, som en helikopter.. Extra snyggt där bakgrunden också anas!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-07-27 23:29
Tack Jan,
trollsländor är fascinerande insekter och det är nog bara kolibrier och vissa små honungsätare som kan matcha dem i flykt. Trollsländorna finns dessutom mitt ibland oss och man kan hitta dem längs lättillgängliga promenadstråk.
Hälsningar Lena
Det är fina bilder Lena, med tekniska detaljer som slutartid. Har inte haft möjligheten själv så mycket i år. Det är svårt att inte fotografera fin boskap i markerna, de är fina att se på. Den brunaktiga trollsländan med 2 prickar på varje vinge är den fyrfläckade, namnet kan man ju fundera över. Deras enastående flygförmåga är verkligen något att fundera på.
Svar från Lena Holm 2024-07-28 20:23
Tack Stefan,
det här var inte vad jag hade förväntat mej på denna tur, även om jag vet att det finns sländor vid Hjälstaviken. Jag är egentligen inte så intresserad av tekniska detaljer, men det är ju en fotoblogg och någon kanske kan dra nytta av mina erfarenheter med sländorna. När man fotar flygande fågel med jämna mellanrum och alltid med manuella inställningar, behöver jag oftast inte tänka så mycket på vad det ska vara. Det ger sej på plats.
Hälsningar Lena
Snyggt och kul att få så många flygande. För iaf min kamera så måste jag hjälpa AF att få in den i halvskärpa innan AF kan ta över och att man då kan få några bilder innan man tappar bort den. Ibland så flyger de samma väg så man kan sätta en fokus där man tror den kan flyga eller att man manuellt försöker ställa in en fokus innan AF tar över.
Svar från Lena Holm 2024-07-29 20:01
Tack Peter,
när du uppgraderar kamera kommer du att märka den stora skillnaden med den nya typen av följande autofokus. Ibland är den helt otrolig, men det finns förstås tillfällen då den inte levererar.
Hälsningar Lena
Hjälstaviken levererar, alltid finns det något att "roa" sig med när man är där.
Staren var ju gullig.
Fina bilder på sländorna fångade i farten.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-07-29 20:03
Tack Ing-Marie,
det här blev också lite av en utmaning för vad kamerans autofokus klarade av att leverera. Det blev förvånansvärt många skarpa bilder i serie. Jag har så pass nära till Hjälsta att jag kan åka dit på vinst och förlust, för att få en mysig promenad i vassen. Man vet aldrig vad man kan stöta på.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg