B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Äntligen semester!

På väg till jobbet sista dagen innan semestern möter jag fyra stutar på landsvägen. Närmsta gården som har den här typen av köttraskorsning är ganska långt bort, men det är spänstiga ungdjur och de kan ha haft trevligt på sin utflykt i åtskilliga timmar. Bildkvalitén blir rätt skral när det är mobiltelefon genom vindruta, men ögonblicket krävde dokumentation tyckte jag.  

Här fick de för sej att prova veteåkern och släppte då förbi en hel del trafik som legat bakom dem. Jag fortsatte till jobbet tämligen säker på att dessa djur rapporterats till både press och polis innan jag mötte dem. När jag kom till jobbet kunde jag konstatera att Uppsala Nya Tidning minsann hade dem bland sina färskaste notiser. 

Under den senaste tiden har jag varje dag passerat ett lila fält på väg till jobbet. Lila blommor som inte är lin, lucern, tistlar eller något annat jag känner igen. 

Jag stannade till en morgon och tog några bilder. Efter en del efterforskningar på nätet kom jag fram till att det är honungsfacelia. Lustigt nog visar en annan bloggare här på FS bilder på just denna växt idag. 

Växten kan också kallas honungsört. Jag var lite förvånad att det fanns ett helt fält med blommor, som någon uppenbarligen sått (inte ogräs),  som jag inte hade en aning om vad det var. När jag hittade informationen om dessa blommor kom förklaringen. Honungsfacelia är en av de bästa dragväxterna för bin och fjärilar, samt att den också är en bra gröngödslingsväxt. 

När Peter visade bilder på fält med blommande vallmo tänkte jag direkt att det skulle man ha haft en drönare till. Därför blev den en snabb tur ut till denna plats idag, efter jobbet, med vår lilla drönare. Det blev givetvis ett antal olika bilder på det blommande fältet, men efter att ha lusläst spridningstillståndet för drönarbilder valde jag bara en bild. Den räcker för att visa det jag var ute efter, plus lite till.

Hälsningar Lena (som nu har semester, men som har lovat att läsa en blivande doktors avhandling före den 25:e juli)

Inlagt 2024-07-09 22:56 | Läst 347 ggr. | Permalink
Så skönt må gott. Får du vägar förbi här hojta till.
Roligt även jag fotade just honungsört nyligen. Tycker fältet var vackert å undrade då vilken blomma det var.
/N
Svar från Lena Holm 2024-07-10 20:15
Tack Nini,
det brukar ta några dagar för kroppen och hjärnan att förstå att det är semester. Jag blev rastlös på eftermiddagen idag och kollade mina mail, svårt att koppla bort helt. Jag vet inte om det blir någon mer tur till Dalarna nu när alla andra turister rest dit. Vi har inget planerat mer under denna ledighet än att besöka svärföräldrarna i deras sommarstuga på Vindö (Värmdö).
Hälsningar Lena
Ha en skön semester, själv får jag ju inte någon semester längre. Jo dessa djur de dyker upp lite varstans :). Jag har fortfarande mina blå fält i kameran, ska bli lite spännande att se vad det är, särskilt det fältet på flera hundra meter vid Ängelholm, det borde ju inte bara vara ogräs.
Svar från Lena Holm 2024-07-10 20:11
Tack Peter,
ser fram emot att få se fälten med blå blommor. Blå eller lila är ju en hårfin skillnad som påverkas av både ljuset och hur vi upplever färger. Med de sommarställen och den koloniträdgård som ni har är det väl inte konstigt att du "jobbar heltid" under sommaren :-) Förhoppningsvis är det något du njuter av att göra.
Hälsningar Lena
Skapliga stoppklossar där på vägen.
Honungsörten blev jag bekant med för första gången för två år sedan. Då fanns den i blomstervägen som så vackert odlats efter Högbovägen. Hade aldrig hört tals om den innan ( tyvärr så blev denna blomsterväg en engångsföreteelse )
Ing-Marie

https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/blomstervagen.htm#comments
Svar från Lena Holm 2024-07-10 20:08
Tack Ing-Marie,
det var inga små kalvar som man bara kunde mota bort från vägen, de tog upp maximalt med plats tills de upptäckte veteåkern. Dina bilder från Blomstervägen var verkligen fina, men jag kom inte ihåg att jag sett dessa blommor tidigare, även om jag sett dem i din blogg. Jag försökte bara minnas vad som brukar användas för sådd på stora fält och det här var något nytt som dykt upp sedan jag var student.
Hälsningar Lena
Trevlig semester! Ett par dagar till och så börjar den här med!

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2024-07-10 20:00
Tack Tommy,
då är det bara att hålla ut för din del. Till helgen kan du pusta ut :-)
Hälsningar Lena
Fint med det lila fältet, och överblicken av det.
Trevligt för "kossorna" att vara på utflykt, kanske inte lika kul för binden med åkern de skulle ner till och bilisterna. Får hoppas att ägaren varskotts och kunde hämta sina rymlingar.
Önskar dig en trevlig semester.
Svar från Lena Holm 2024-07-10 19:59
Tack Margareta,
dessa stutar hade en höjdardag, men de blev infångade och fick åka tillbaka till sin vanliga hage. Vi har inte planerat någon resa för denna semester mer än till svärföräldrarnas sommarstuga på Vindö. Annars är det bara egen trädgård och utflykter till närområdet som gäller.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Rolig upplevelse från morgonen och väldokumenterad.
Det borde finnas mer av det - bin och fjärilar är utrotningshotade arter här i DK också.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag borde kanske överväga en drönare för att ge en överblick över mina favoritområden - torgen, hamnen och museiön :-)
Svar från Lena Holm 2024-07-10 19:56
Tack Erik,
det förekommer odlingar för pollinerande insekter här och där. Det här var dock ett större fält än vanligt och det borde rimligtvis vara till för något mer än bara insekter. Det vore väldigt intressant att se drönarbilder från dina favoritområden. Dock är det tveksamt att fota med drönare över områden med så pass mycket folk. Men reglerna kanske är annorlunda i Danmark.
Hälsningar Lena
Kul bilder :)

Jag gillar att fotografera med drönare, men byråkratin blev för krånglig så jag lade ner det
Svar från Lena Holm 2024-07-10 19:53
Tack Anders,
jag kan hålla med om att det är alldeles för krångligt att få tillstånd för publicering av drönarbilder och att det förtar nöjet med att använda drönaren. När vi använt den utomlands har vi struntat i eventuella regler och det är på resor som vi använt den mest.
Hälsningar Lena
Den såg jag på ett fält för några år sedan, nu vet jag vad det var, då var jag helt frågande, men förstod att det nog var gröngödsling. Härlig utflykt för stutarna, de hade en bra dag. Kom ihåg att koppla av före semestern är slut!
Svar från Lena Holm 2024-07-10 19:50
Tack Stefan,
jag blev lite upprörd över de lila blommorna och att jag inte hade en aning om vad det var. Visst kan man anta gröngödsling och positivt för pollinerare, men det var ju inte en typisk kvävebindande växt vad jag vet. Jag får helt enkelt inse att det kommer nyheter som jag inte hört talas om :-) Stutarna hade en toppendag innan de fick åka lastbil hem igen.
Hälsningar Lena
PS. Idag blev jag lite rastlös efter lunch och kollade min e-mail, det tar ett tag att koppla ifrån helt...
Trevliga händelser och upptäckter trots allt, ingen blev ju påkörd heller.. Låter fint med semester, det har jag inte haft sen sommaren 2017.. Trevlig semester!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-07-11 15:58
Tack Jan,
det gick bra med djuren på vägen, folk fick krypköra bakom dem, men det var ju inte särskilt mycket trafik. Jag har förstås massor att göra nu när jag är ledig :-)
Hälsningar Lena
Härligt med semester och du bjuder på fina bilder här. Verkligen en fin blomma det där.
Svar från Lena Holm 2024-07-14 21:19
Tack Morgan,
nu ska jag ta det lugnt ett tag och vi har inte ens planerat någon längre utfärd än till svärföräldrarnas sommarstuga på Vindö. Vi får se vad det blir för sorts bilder.
Hälsningar Lena
Skönt med semester! Hoppas du får vila och får många fina fototurer! Honungsfacelia är vacker och det är härligt att många skaffar sådana odlingar för bi och andra insekter. Sådde själv de bland rosorna förra året. I år glömde det...
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-07-14 21:24
Tack Halina,
vi har inte så mycket planerat nu mer än besöka sambons föräldrar i deras sommarstuga (där vi varit de senaste dagarna). Honungsfacelia var helt nytt för mej men den är bedårande vacker och jag har beundrat det fältet varje dag på väg till och från jobbet i ett par veckors tid innan jag stannade för att ta dessa bilder.
Hälsningar Lena(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg