B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nästan semester...

Helgen blev en smygstart på min semester för jag ska jobba två dagar till, eller kanske tre om jag inte hinner få klart det som måste göras. Fredag middag var i alla fall räkmackor på rågbröd och lite gott bubbel till.

Lördagen gick åt till att ta redan på det vildsvin som sambon sköt förra helgen och som hängt i en kyl hos en jaktkompis en vecka. Först skulle den flås sedan styckade vi den i lämpliga delar samt malde färs. Det var en mindre gris som gav drygt 15 kilo kött och färs.

I växthuset frodas grönsakerna och nu börjar vi även kunna skörda en del. Vi är lite senare än Peter i Skåne, men nu börjar det se riktigt fint ut.

Gurkorna är redan en djungel och jag har skördat såväl slanggurka som västeråsgurkor i flera veckors tid.

I helgen blev det inläggning av både ättiksgurka och saltgurka.

Tomaterna har precis börjat mogna i växthuset och vi kunde skörda de första denna helg. De på bilden är "chocolate sherry" så de blir inte skarp röda när de är mogna utan snarare lite brunröda.

Vårtbitarna växer och de har nu upptäckt vår sparrissallat. Vi har dock ett överdåd av denna sallat och vårtbitarna är små i maten, jämför mer sniglarna, jag låter dem hållas så länge.

Helgens största händelse var dock lördagens "familjezoom". Min närmsta familj bor i Texas och London och vi brukar ses via zoom på lördag 17:30, en rutin som vi skapade "under covid" då min systerdotter precis flyttat till London och satt isolerad i en lägenhet. Nu är hon gift med en engelsman och de har precis fått en liten tjej i veckan. Det här blev sålunda Phoebes första "familjezoom".    

Vi  provsmakade förstås vildsvinet på lördagskvällen då det serverades grillad ytterfilé i poblanosås med råris och sallad på egna grönsaker. Poblanochilin som är basen i såsen är också från egen odling, men jag tog upp frysta strimlor från förra året skörd.  

På söndagen gjorde vi en utfärd i skogen och jag insåg då att det kanske skulle vara värt att kolla upp mina kantarellställen, i alla fall de som brukar ha tidiga kantareller. Det   gav utdelning över förväntan och nästa helg ska jag definitivt ut med "stora korgen".

Nu blev det en förrätt på söndagen till den i övrigt vegetariska middagen. Även om vi har kött i frysen behöver man inte äta det varje dag. I synnerhet inte nu när trädgården och skogen bjuder på så mycket gott.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-07-08 07:39 | Läst 318 ggr. | Permalink
Härligt, och vilka goda inlägg med kantarellsmörgås, vildsvin och räksmörgås. Jag har inga riktiga kantarellställen längre, men kanske kan det snart vara lite sopp ute efter allt regn, ska till Melby Overdrev i slutet av veckan och där brukar det finnas. Det är ju en otroligt tur att jag inte jagar, för hur skulle man få plats med 15kg kött också i frysen? Men vi får iaf än så länge plats med ärtor och gurksallad i frysen. Trevligt med regelbunden familjzoom
Svar från Lena Holm 2024-07-08 21:17
Tack Peter,
jag har stenhård koll på varenda fryspaket och för kött har jag listor på frysarna vad som finns. Nu gäller det att äta upp en lagom andel innan höstens älgjakt. Kantareller borde jag egentligen inte plocka, inte för att frysa i alla fall, för jag har mer än 10 kg kvar från förra året. Men det är ju så kul och att äta dem färska är ju lite extra. Karljohan och stensopp ska jag låta bli, för jag har lika mycket kvar av dessa sorter.
Hälsningar Lena
pdahlen 2024-07-09 10:23
Tänk om man kunde ha den ordningen i en frys, fast jag har tänkt på det. Mina är mer som ett svart hål, eller ett förråd där man stoppar undan grejor. Får kanske ordna något system i detta också
Svar från Lena Holm 2024-07-14 21:01
Det handlar väl bara om att göra en lista och sätta på frysen efter en avfrostning... :-) Men jag erkänner direkt att jag har inte samma koll på grönsaker och svamp, men ändå rätt bra. Frysskåp är överlägset box när det gäller att hålla koll på vad man har. Vi har tre stora skåp.
Hälsningar Lena
Med regn kommer svamp, tyvärr inte varit i skogen på länge. Vildsvin har jag inte flått, men uppväxt med jakt och fiske fick jag lära mig ta reda på allt fångat och skjutit tidigt i livet. Internet är en tillgång när familjer är spridda över världen, annat för 100 år sedan när det tog en månad för ett brev att nå fram. Det behövs gräddsås till magert vilt, det mjukar till och jämnar ut smaker. Ser gott ut! Mina utomhus tomater är alla gröna, något får det stå i krukorna, och ätbart är ju inte fel, men med den kalla sommaren mognar det långsamt.
Svar från Lena Holm 2024-07-08 21:21
Tack Stefan,
våra tomater som inte står i växthuset är också gröna och det lär ta tid innan de mognar med den växlande väderlek vi har nu. Ingen riktig sommarvärme. Såsen som är gjord på poblanochili med creme fraiche, mjölk och riven cheddar är fantastiskt god och passar utmärkt till magert vilt eller kyckling. Vi åt resterna ikväll. Zoom mötena har blivit ett nytt sätt att hålla kontakten, mer levande än att prata i telefon och flera kan delta samtidigt.
Hälsningar Lena
Tyckte att det skulle vara lite för tidigt för kantareller, jag brukar aldrig hitta dem då, men i går kom sonen med en påse kantareller som han hittat. De ska bli till dagens fiskmiddag. Blir gott.
Ser gott ut på dina bilder också.
Ser trevligt ut i dina odlingar också och goda skörade får du.
Här går jag och väntar på att chilin, som för första gången verkligen fått fart på sig och bildat en hel del frukter, att den ska blir röd och få provsmaka. Vet inte om rådjuren förstår att den sorten är stark, för de har inte ens försökt att smaka på den.
Svar från Lena Holm 2024-07-08 21:26
Tack Margareta,
när de första kantarellerna dyker upp kan variera enormt och en kollega plockade sina första precis efter midsommar. Jag har inte haft möjlighet att åka till skogen förrän nu och blev inte särskilt förvånad att det fanns en del svamp, många små var också på gång. Vi har mängder med chili på gång och har även skördat en del, men våra står ju i växthus. Om rådjuren skulle få för sej att smaka av era borde de ju bara göra det en gång. Men de kanske kan lukta sej till att de där frukterna är inte goda.
Hälsningar Lena
Men så härlig mjukstart på sem å verkligen roligt med ett nytt litet liv, grattis till er alla.
Jodå hittat några gula och skördat några gurkor å tomater men det går lite sakta :)
/N
Svar från Lena Holm 2024-07-08 21:29
Tack Nini,
det går sakta med tomaterna och vi brukar ha röda tidigare än i år. Vädret är lite si och så, inte tillräckligt varmt. Gurkorna går däremot mycket bra och det mognar fler än vi kan äta just nu. Lilla Phoebe var efterlängtad och extra trevlig att de kunde zooma med oss på lördagen. Kul att du också hittat kantareller, det kan nog bli en bra skörd även i år.
Hälsningar Lena
Härligt med kantareller! Måste kolla på "mina" ställen... Hörde på tv att de kom tidigt i år... Beundrar dina odlingar. Så mycket du hinner! Fina tomater och vilket fint namn "chocolate sherry"! Jag har i år en som heter "grön zebra" och de vanliga börjar få lite färg...
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-07-14 20:58
Tack Halina,
jag ska ut och kolla efter kantareller mer seriöst i morgon. Vi har varit bortresta över helgen och jag hittade lite svamp även på Vindö (Värmdö, Stockholm) av en slump, så det finns nog en hel del. Min sambo jobbar också mycket med våra odlingar. Han är bra på odlandet och jag tar över mer och mer när det blir skördetid. Jag skulle inte orka att dra allt själv och jobba heltid.
Hälsningar Lena(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg