B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Spindlar

Det började med att Tommy visade makrobilder på spindlar och små nykläckta spindelungar för någon vecka sedan. Jag blev inspirerad av hans bilder och när jag jobbade hemma en dag gick jag ut i trädgården för att kolla om jag inte hade några spindlar. Ganska snart hittade jag den här fina och ganska stora spindeln i en blommande buske, men den satt ju inte riktigt som jag ville, dvs med ögonen mot fotografen. Jag hade dock inte tid att vänta på att den skulle röra sej utan gick in och jobbade vidare. 

På lunchen gick jag ut igen och kollade. Spindeln satt kvar på samma plats och då slog det mej att hon kanske vaktade något. När jag spanade under den stora blomklasen hittade jag hela barnkammaren. Spindeln hade sitt bo i en hortensia, vilket kanske förklarar bilderna för några av er som läser bloggen. Jag hade inte tid att fota då, men senare samma kväll var jag ute och försökte rikta mitt makro in under blommorna.  

Det här är riktigt små spindelungar. De klarade sej också när det regnade kraftigt en kväll, men nu har de flyttat ut. Jag övervägde faktiskt att placera ett paraply i busken bara för att skydda de små spindlarna. Men det blev inte så hårt regn som SMHI varnat för, så det behövdes inte. Jag behövde inte heller formulera en förklaring till grannarna...

Jag fick också en bild på den stolta spindelmamman när hon tittade åt rätt håll. Den här är stackad av 10 bilder. 

Doktoranden som jag jobbat med under några år ska disputera i början på september och hon ville gärna ha bilder på brospindel som sitter i ett nät till såväl avhandling som presentation. Problemet är bara att fota spindlar i nät måste det vara vindstilla och det har blåst alldeles väldigt på sistone. Dessutom kommer dessa spindlar bara fram när det är mörkt. I torsdags skulle det mojna sent på kvällen, men vädret i övrigt såg en aning oroande ut när jag åkte mot Uppsala vid halv elva på kvällen. 

Brospindlar hittar man runt bryggor och båtar. Jag hade lånat en nyckel till Skarholmens småbåtshamn, där jag visste att det fanns brospindlar. Det regnade när jag kom dit så jag åkte en sväng, tankade bilen och återvände sedan. Då hade det slutat regna och det var bara enstaka små vindpustar, nästan stilla. Honorna kan bli rejält stora och jag visste att Sumalata gärna ville ha bilder där så mycket som möjligt av spindeln var skarp. Alltså stackade bilder. Alla spindlar som fått sina nät skadade i regnet var dock inte alls intresserade av att sitta stilla och posera för minst 10 bilder. Det här var den första jag hittade som satt stilla så lång tid som det tar för en Canon R5 att ta 10 bilder.    

Till slut hittade jag ett praktfullt exemplar som satt under ett utskjutande tak och hade ett nät som klarat sej bra i regnet. Hon satt still men det hade börjat blåsa aningen lite mer. Jag hade en pannlampa med mej som ljuskälla och när jag riktade den så att nätet framträdde, skuggade spindeln delvis sej själv med ett av benen. Eftersom det var en husvägg och en stupränna i vägen kunde jag inte belysa spindeln på så många olika sätt. 

Det här blev nog det bästa resultatet men man ser inte alls så mycket av nätet, därför är bilden beskuren (och vriden 90 grader). Jag hade aldrig kunnat föreställa mej att jag skulle få en sådan blå bakgrund, men det var en liten glimt av himlen (bakom träd, ställningar och båttrailers mm), som gav den effekten. Sumalata har fått bilderna i full storlek och hon får själv välja hur hon vill använda dem. 

Hälsningar Lena

PS. När jag gav upp spindelfotograferingen var klockan drygt halv ett och jag skulle jobba på fredagen. Annars hade jag nog satt på vidvinkeln, som låg i bilen, och tagit en bild av småbåtshamnen i mörkret. Det ska jag göra nästa gång jag fotar spindlar här.

Inlagt 2024-07-06 20:47 | Läst 327 ggr. | Permalink
Titta, där var de ju! ;) Jag tror att dina spindlar satt bättre till än mina! (eller så är jag bara mer bekväm...!) Snyggt ljus i dina bilder! Bra jobbat, Lena! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2024-07-07 20:58
Tack Tommy,
det kom en massa bilder på djur emellan, även om jag bevakade dessa och fotade dem efter att vi kommit hem från Skottland. Spindeln med ungarna satt hyfsat bra, men det var inte förrän dagen efter som jag fick bilden då hon var vänd mot mej. Eftersom det var på tomten och det är ljust så länge kunde jag ha lite koll på dem även om jag jobbade. Brospindlarna var en helt annan grej och en mer organiserad fotoutflykt, men väldigt sent på kvällen (långt efter min ordinarie läggdags på vardagar).
Hälsningar Lena
Vad gör man inte för lite övertid 😁. Fina bilder, tog du dessa stackarna på fri hand, ganska mycket avundsjuk på att Nikon inte kan hantera frihandsstackning på samma sätt, men troligtvis är Olympus ännu bättre och med 2X i brännviddsfaktor. Men att köpa en helt annan uppsättning för makrostackning tar emot. Brospindlarna påminner en hel del med de korsspindlar (tror jag) som finns mellan varje träd i skogen på hösten. Fin start också med de små spindlarna, hade ett litet spindelbo inomhus för några veckor sedan, som jag kastade ut då frun inte är så begeistrad av spindlar
Svar från Lena Holm 2024-07-07 21:12
Tack Peter,
jag har oreglerad arbetstid och kan ta en sovmorgon efter en sån här utflykt :-) Men just nu hade jag inte riktigt tid med det. Jag hade ett stativ med mej denna gång för jag behövde verkligen få till användbara bilder. Dessutom fotar jag i mörker med bara en lampa som ljuskälla, vilket påverkar slutartiden. Jag var också ensam och då är det för mycket att hålla både lampa och kamera. Jag har dock gjort många handhållna stackar och om jag håller mej till ca 10 bilder och korta slutartider fungerar det häpnadsväckande bra. Brospindlarna är samma typ av spindel som korsspindlarna dvs de spinner stora hjulnät. Brospindlarna hittar man dock bara vid vatten och en småbåtshamn är ett toppenställe.
Hälsningar Lena
Imponerande spindelbilder, aldrig testat i mörker, å andra sidan är jag för trött då. Kanske därför jag inte stött på brospindlar. Men det blev bra! dina bilder. Är imponerad av vägbilden, den är ljuvlig - väder helt enkelt.
Svar från Lena Holm 2024-07-07 21:20
Tack Stefan,
utflykten för att fota brospindlarna var egentligen för sent även för mej. Men det var den enda kvällen inom rimlig tid då det skulle vara vindstilla, eller i alla fall nästan stilla. Alternativet är att stiga upp klocka två, sätta sej i bilen och köra 25 minuter för att komma till hamnen. Jag valde att vara vaken, kanske för att doktoranden som önskade bilderna har presterad helt enastående och jag ville så gärna ge henne riktigt bra bilder till presentationen av hennes avhandling.
Hälsningar Lena
Men hur kan spindlar vara söta..jo när det är många små pyttebebisar...
Klart mamman vaktar dom då.
Ibland är det trevligt att kliva ur sin vanebana å göra på nytt sätt. Blev väldigt fibt i det ljuset med mörkret bakom.
/N
Svar från Lena Holm 2024-07-07 21:32
Tack Nini,
jag kan förstå din tanke men dessa var verkligen pyttesmå och jag övervägde ju att skydda dem med ett paraply om det skulle regna riktigt hårt. Jag borde fota mer i mörker, ffa spindlar men jag är ju mera en morgontidig typ :-) Det blir lättare i september då nätterna är längre.
Hälsningar Lena
niniz 2024-07-07 22:38
Ber om ursäkt :) min mobil skriver själv stavar fel och ibland utesluter ord...ett viktigt "så" ska vara mellan vara och söt
Jag skriver för snabbt å tittar inte.
Fint ska det stå också
Gonatt ;)
Visste inte riktigt om jag skulle klicka upp ditt inlägg med spindlar. Är det något förutom fästingar och knott som jag avskyr så är det spindlar. En orm kan jag flytta på men är det en spindel inne så får maken komma och bära ut den.
vill ha dem på behörigt avstånd och så de inte kan komma på mig. Då kan de gå an.
Men här på bild är de ju verkligen på behörigt avstånd och i helt otroliga bilder.
Snyggt jobbat och vad gör man inte för en doktorand även om det blir mitt i natten.
De flesta djurungar är söta, men där vid spindelbarn går nog gränsen för söthet. ;)
Svar från Lena Holm 2024-07-08 21:09
Tack Margareta,
jag vill inte ha spindlarna på mej och helst inte överraskas av dem, även om svenska spindlar är ofarliga. När vi reste i Australien vara jag lite mer försiktig, men jag visste ju att de stora och ganska vanliga var ofarliga. Det var kul att fota brospindlarna och mest synd att det började blåsa. Nu måste jag invänta att personen med nyckeln till bryggorna kommer hem från semestern innan jag kan testa igen.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder!
Hade lite spindelfobi tidigare, men det har gett sig, nyttiga djur.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-07-09 22:06
Tack Affe,
jag ska fota mer brospindlar i mörker men tänker vänta till lite senare på säsongen då kvällsmörkret sänker sej tidigare och gryningen kommer senare. Jag är inte en nattmänniska längre, inte på arbetstid i alla fall :-)
Hälsningar Lena
Riktigt fina och spännande bilder. Spindlar är verkligen ett coolt djur.
Svar från Lena Holm 2024-07-14 21:33
Tack Morgan,
kul att du gillar spindlarna för jag kan absolut hålla med, det är väldigt coola djur.
Hälsningar Lena(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg