B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Royal Highland Show, från Shetland mini till Clydesdale

Skottlands största lantbruksutställning, Royal Highland show, har ett stort fokus på hästar och av de ca 4500 djur som visas här under de fyra dagar som showen pågår är det ca 2000 hästar. Det finns t ex 12 raser av ponny som anses vara brittiska raser, dessutom tungviktare som Clydesdale och Shirehästar. Hästarna visas med ryttare, men även utan ryttare med en person som bara leder hästen och springer eller går med den. När vi anlände på lördag morgon var det här den första tävlingen vi såg, och det var på slutet så jag vet inte riktigt vad som ingick. Ponny, barn och person som assisterade, antar att de bedömdes som ett team.

Det här är vinnaren. Notera det besvikna ansiktet på flickan i bakgrunden. Det delades dock ut rosetter till 10 ekipage, men det var nog ett trettiotal som ingick i tävlingen.

Hästar bär för det mesta skor och hovslagarna har sin egen utmaning på denna show. Scottish Open Farriery Championship Horse-shoeing & Shoe-making competitions. Varje dag var det en nya kategorier med en specifik uppgift som skulle slutföras inom en begränsad tid. När vi tittade hade de sex tävlande 75 minuter på sej för uppgiften som bestod både av att göra skor och sätta dem på en häst, jag tror dock inte att de skulle göra alla fyra. 

Hästarna som skulle få sina fötter ompysslade var på plats under hela tävlingsmomentet. Det verkade som att de varit med om detta förut.

Olika häst/ponnyraser visades upp och bedömdes av domare. Det var inte fråga om dressyrtävling, men hästen skulle förstås visas på bästa sätt i sina olika gångarter. Notera domarna i hatt och plommonstop. Är det show så är det. Jag tror att det här är Welsh ponny (hästraser är inte min starkaste sida). Förutom att de red hästarna fick de också plocka av sadeln och visa hästen utan ryttare.

Det här är tinkerhästar eller "Gypsy horse". Små, kompakta hästar som oftast är skäckar dvs de är "pusselbitsfärgade" i brunt eller svart på vit botten. 

I vissa klasser var det många deltagare (30-40 st) och det blev långa väntetider då hästarna med sina ryttare skulle stå uppställa och se fina ut. Den här tinkerhästen hade tröttnat och utmanade sin ryttare med några bocksprång. Men tjejen satt kvar i sadeln och den lugnade sej efter en stund.  

Det här var en gren som jag inte hade koll på. Här tävlar man i att visa en häst ridande i damsadel. Det är vinnaren som är mitt i bilden. En detalj som inte syns i bilden är att närmsta granne med tävlingen är Edinburghs internationella flygplats. Bakom dessa ekipage startade hela tiden stora flygplan. Hur tränar man sin häst för det om man inte bor vid en flygplats?

 

Vi såg många fina ponny och hästraser men jag hade specifikt noterat när åsnorna skulle visas. Det var en trogen publik på plats och åsnorna fick både applåder och jubel. Det är inte helt lätt att visa upp en åsna, även om den har varit med om liknande uppvisningar förut. När den fått sin förstaprisrosett var denna åsna helt nöjd och poserade med båda öronen fram och ett nöjd min. 

Den som stal hela showen var ändå det 10 veckor gamla åsnefölet Dolly. Om man visar ett hondjur som har en avkomma som fortfarande diar måste den ju följa med på showen, då visar man också ungen med sin mor. 

Dolly såg till att ägarna blev intervjuade av lokalreportern och naturligtvis fotograferad av såväl anlitade fotografer som alla åskådare som hade någon form av kamera.

Dollys mamma knep andraplatsen i denna kategori och i sin iver vid prisutdelningen stegrade hon sej och ramlade sedan pladask på rygg. Jag väljer att visa henne när hon är som finast, innan kraschen ( som närmast kan jämföras med när ett litet barn sätter sej på sin blöjförsedda rumpa). 

Det finns ju också en del riktigt stora hästraser som t ex Clydesdale och Shirehästar. I den här klassen handlade det bara om seldon och utsmyckning av en tung arbetshäst. Det fanns också en klass där ungdomar tävlade om att visa den finaste "uppvisningsfixade" arbetshästen.

 

Som ni redan fått en glimt av i mitt föregående inlägg visades förstås de stora hästarna framför vagn. På lördagen såg vi "The Heavy Horse Turnout" för ekipage med två hästar. Det var 15 ekipage på plats och det är mycket imponerande. När de dundrade in på huvudarenan jublade publiken. Jag noterade att det var både kvinnor och män som körde dessa praktfulla team.

Det här blev i alla fall vinnarna i denna klass 2024.

Vid hästparaden som visades både lördag och söndag visades alla vinnare inom olika raser. Årets "best in show" bland hästarna blev  minishetlandsponnyn på bilden ovan och tvåan är den stora Clydesdalehästen i bakgrunden. Hur man kom fram till detta har jag inte en aning om...Det är ju som äpplen och päron.  

Under hästparaden på söndagen var det ett föl som stal showen (igen). Den här telningen tyckte att det räckte med uppvisning och bestämde sej för att köra sitt eget race. Den lyckades slita sej och gjorde flera actionladdade ruscher på paradbanan bland alla hästar som ingick i den prydliga paraden. Till slut tröttnade den och gick fram till ett sto för att kolla läget. Den ägaren kunde då fånga in fölet och paraden kunde fortsätta.  

Familjens yngsta får också delta i paraden men det är hjälm som gäller när man håller på med hästar, även om de är små. 

Den absoluta höjdpunkten för de tunga hästraserna var ändå söndagens "Heavy horse turnout"  med sexspann. Jag har bara sett sexspann med stora hästar som dessa då de visats som en attraktion, sponsrade av ett ölbryggeri. Här var det fyra team som skulle tävla mot varandra. Det här är inte något som man kan se på särskilt många platser i världen.

När dessa team dundrade in på banan kan man inte annat än häpna. Begreppet hästkrafter får en annan betydelse.

Det var fyra team som skulle bedömas i denna "turnout" och de ställde upp på rad för en första inspektion.

Kolla in hur många tyglar hon ska ha koll på och kunna styra. Det är nästan sex ton hästkrafter som drar vagnen.

Det här blir slutligen det vinnande ekipaget men Peggyslea Clydesdales på bilden ovanför blir tvåa. De saffransfärgade fåren kommer i nästa inlägg.

Hej så länge,

Lena

PS. Hästhoppning pågick hela tiden med många olika klasser och det var final på söndagen. Men just hoppning tror jag att ni alla har sett vid något tillfälle. 

Inlagt 2024-06-30 17:38 | Läst 703 ggr. | Permalink
Och jag som var mest nyfiken på fåren 😊. Fint dokumenterat. Det ser ut att vara en hel del aktiviteter som pågår samtidigt på arenan med hästar i olika storlekar och människor i olika storlekar, men det ser ut som det var styr på det. Åsnan var ju söt
Svar från Lena Holm 2024-06-30 19:52
Tack Peter,
jag lovar att gåtan med de gula fåren kommer i nästa inlägg. När det är olika hästraser på samma bild är det troligen från paraden som hölls både lördag och söndag. Det fanns förstås flera arenor av varierande storlek. Den stora "main arena" var där två- och sexspannen visades samt paraderna med alla vinnare inom hästraserna (och nötkreaturen vilket kommer). Det var mycket välorganiserat med tanke på hur många besökare de har och allt praktiskt fungerade över förväntan. Att man kan köpa mat utan att stå i evig kö, hitta någonstans att sitta, inte köa en evighet vid toaletter etc. Vi åkte buss till evenemanget med förbokade biljetter, även det var mycket smidigt.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Ponnyer är alltid populära. I din serie är nummer 2, 5, 9 och 11 bland mina favoriter.
De saffransfärgade fåren är återigen en "cliffhanger" :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-06-30 19:57
Tack Erik,
jag hade först valt nummer 9 som puffbild men så insåg jag att det var ju en åsna och rubriken handlade om hästar. Barn med sina ponnyer var roligare att se än t ex hästhoppning, därför också något som jag visar. Jag är dock väldigt svag för de stora vagnshästarna och sexspann slår det mesta. Fåren kommer i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Tack. Från det största till det mimsta härligt att se. Många fina bilder.
Svar från Lena Holm 2024-07-01 21:13
Tack Ingela,
kul att du tittar in. Det fanns väldigt många olika typer av husdjur på plats. Det kommer mer.
Hälsningar Lena
Vilket fint bildreportage om något som bara kan ske nånstans i Storbrittanien. Clydesdalare får mig att tänka på en mycket fin novell, ”Proconsul” av Fritiof Nilsson Piraten.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2024-07-01 21:22
Tack Gunnar,
nja, Sydney Royal Easter Show är faktiskt ett ännu större och häftigare event, men det finns ju vissa engelska anor i det landet. Jag känner inte till den novellen även om författaren hörde till de som man bör ha läst under sin skoltid.
Hälsningar Lena
Trevlig läsning och mycket bilder. Att se ett sexspann är en upplevelse oavsett häststorlek tycker jag, men stora hästar gör ju naturligtvis upplevelsen större. Och så är jag som många andra nyfiken på "saffransfåren".
Svar från Lena Holm 2024-07-01 21:24
Tack Sten,
de gula fåren får sin förklaring i nästa inlägg. Vi såg även när de stora hästarna gjordes iordning och det kräver små stegar. Jag kände på mej att det nog blev lite för många bilder men det var väldigt svårt att välja vilka jag skulle ta med och inte.
Hälsningar Lena
Stort nöje att se detta. Minisheltlandsponnyn liknar exakt den som en grannflicka hade hemma på gräsmattan för 20 år sedan, hon kallade den Köttbullen. Annars tycker jag mest om att se arbetshästar, kanske för egna minnen, sexspannen hade jag gärna sett. Så fantastiskt vackert. Har provat att köra timmer om vintern med nordsvensk, det är kraft att se upp med, och ack så fint.
Svar från Lena Holm 2024-07-05 13:34
Tack Stefan,
ursäkta sent svar. Jag läste din kommentar och blev sedan avbruten när jag skulle svara, sedan föll det i glömska. Både shetlandsponny och mini varianten blir lätt alldeles för feta och får fång. Ursprungligen är det mycket härdiga små hästar som kan leva på väldigt näringsfattigt bete. Sexspannen var mycket imponerande. Det mullrade av hovarna och seldonen rasslade när de travade in. Det enda jag kört i hästväg är shetlandsponny och det var en utmaning i sej, i synnerhet att tränsa den lilla envisa ponnyn som tryckte mulen mot marken.
Hälsningar Lena
Vibybo 2024-07-05 20:41
Glömde jag såg Dolly på närliggande museum, men det såg ut som ett uppstoppat får.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg