B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Familjen fisktärna

Gjorde en morgontur till Hjälstaviken och fick då en stund med familjen fisktärna, eller flera familjer faktiskt. Fyra par häckade på en flotte och jag räknade till sammanlagt 10 ungar. Ibland har de häckat på gömslets tak och då kan man titta på dem på riktigt nära håll, här var det snarare lite för långt och bilderna är beskurna (ibland kraftigt).  

Här kommer en fiskleverans till två ungar som bodde mitt på flotten. Man kan se den ena tydligt och den andra sticker upp i grästuvan. Bakom denna grästuva fanns också två ungar som hörde till de två andra vuxna fåglarna på denna bild (de till vänster).

Längts ut till höger bodde den här familjen med sina tre telningar prydligt uppradade i väntan på inkommande mat. 

På vänster framkant fanns också tre ungar och här såg det lite ledsamt ut. Det ligger två på de sluttande brädorna och den minsta såg väldigt klen ut. 

Här kommer en förälder med fisk och det är den största ungen som får fisken. Den minsta är i alla fall uppe på benen så den var inte fullt så klen som det såg ut vid första anblicken. Här kan man också se de två ungar som håller till bakom grästuvan, de är också intresserade av fiskleveransen. 

De vuxna fåglarna flög i skytteltrafik med småfisk i näbben. De fiskade oftast på för långt avstånd för jag skulle kunna fota dem, men det gjorde inte så mycket. Dykande fisktärna har jag fotat många gånger förut. 

Här får den lilla familjen en ny fisk.

Den minsta ungen blir utan igen. Det är såna här gånger man önskar att det var en Disneyfilm och någon snäll fe skulle släppa ner småfisk så det räckte till alla tärnungar. De skulle sedan alla växa upp till graciösa mästerflygare osv. Så funkar det dock inte i naturen.

Det här var ett intressant beteende. De flög lågt över vattenytan och dippade ner näbben precis i ytan.  Jag såg det flera gånger och jag antar att de dricker vatten, eller kan det vara något annat på ytan de är ute efter?  

De fiskar i alla fall inte, för det ser ut så här. Det blev ju några dyk i närheten av gömslet och det här hann jag med att fånga. De störtdyker och plaskar ner i vattnet. Tyvärr blev det bom denna gång.

Här kommer en förälder med en riktig kalasmåltid....

Men fisken var för stor. Alla tre ungarna var framme och försökte ta den men gav upp. Den vuxna fågeln verkar inte veta vad den ska göra med fisken, för någon sax har den ju inte. Fågel som kommer med den lilla fisken trodde jag först hörde till detta par, men den fortsatte förbi och matade en av de två vid grästuvan.  

Det är den fågeln som är i luften här och skriar högljutt något om att den kan minsann ta fisken om hen inte tänker göra något med den. Så uppfattade i alla fall jag situationen :-) Ungarna tittar på men bryr sej inte ens om att tigga längre.

Den släppte fisken på flotten men jag är ganska säker på att den vuxna fågeln sedan åt upp den. Efter alla bestyr med den kladdiga fisken tar den ett hastigt bad. Det här beteendet såg jag också flera vuxna fåglar göra efter att de matat ungarna. 

Det var ett hastigt dopp av näbb och huvud som inte alls såg ut som ett fiskeförsök. Sedan kom de upp och skakade lite på sej, så jag tror det var rengöring det handlade om. 

Så fortsatte förmiddagen för fisktärnefamiljerna och vi får väl hoppas att det går bra för några av ungarna i alla fall. Avslutar med några flygbilder bara för att tärnorna är så otroligt eleganta i luften.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-06-14 17:21 | Läst 566 ggr. | Permalink
Intressanta studier av matningen.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-06-14 20:10
Tack Bengt,
det är sånt som jag blir intresserad av när jag sitter och tittar på vilda djur/fåglar.
Hälsningar Lena
En mycket vacker och njutbar bildserie där första bilden är riktigt häftig.
Svar från Lena Holm 2024-06-14 20:11
Tack Sven,
det här är en glimt av vad som pågår i naturen just nu. Fisktärnor är ju ganska vanliga och man kan studera dem inom rimligt avstånd hemifrån.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Många fina bilder och teorier om deras beteende.
Det stämmer nog att de tvättar sig efter att de har matat ungarna - jag har aldrig sett det - gillar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Bildtexterna under bilderna och nu även den "gamla layouten" - gillar den också. Dina (och andras) bilder kommer till sin rätt när man klickar och ser dem på en svart bakgrund och ser dem med den beskärning du har valt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-06-14 20:16
Tack Erik,
det var Jan E som tipsade mej om att den gamla layouten gav visningsmöjligheter som jag inte tänkt på och då bytte jag till den. Tack för att du uppmärksammar det. Bildtexterna är alltid under bilderna för mej, för det är så det ska vara om man publicerar i tidskrifter och det är vad jag har lärt mej :-) Jag skulle aldrig skriva en bildtext ovanför en bild!
Hälsningar Lena
Hej Lena,
En urgammal fotograf i Florida har visat att tärnor som skimmar vattenytan sådär även kan fånga fisk på det sättet.
Mycket fina bilder. Ett nöje att se de olika beteenden fåglar har.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-06-14 22:28
Tack Bob,
väldigt intressant information. Har du ett namn eller något annat som jag kan söka på? Det finns ju en tärnliknande fågelart som heter "skimmers" som fiskar just på detta sätt. Blir inte alls förvånad om man sett beteenden som överlappar mellan arter som lever under liknande förhållanden.
Hälsningar Lena
Bob Bovin 2024-06-15 00:49
Hej Lena,
Nästa gång han skriver till mig skall jag fråga om jag får föra info vidare.
Ha tålamod
Bob
Vad fint! Gillar ju tärnor starkt oavsett sort! Bra bilder här! Som en händelse gick jag hem från city via nyöppnade Vattentorget och sedan 'Guldbrons' västra sida upp mot Hornsgatan, men stannade ett bra tag med utsikt ner mot en av 'bassängerna' för avtappning av Mälaren och då den närmast Gamla Stan, och slogs av hur många Fisktärnor som dök i 'bassängen' där, säkert 10 individer som flög runt ovanför bara den bassängen med Mälarvatten, och gjorde ideliga neddyk, jag hann aldrig se om dom fick nått byte, men det antar jag! Måste ha varit ett stim md småfisk just där, tog en del bilder men hade inte rätt utrustning för optimala bilder.. Kul i alla fall med ett 'nytt' ställe att spana på vid promenader hem!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-06-16 20:13
Tack Jan,
kul att du hittat ett nytt ställe att spana från. Då kanske vi får se bilder på "dina" fisktärnor därifrån. De är fina när de ryttlar och får man sedan ett dyk på bild är ju det en bonus. De dök inte utanför gömslet denna dag men jag hade ju allt familjeliv att spana på istället.
Hälsningar Lena
Snyggt och en intressant rapport från tärnorna. Kul när man får möjlighet att studera matning av ungar, det har jag nog aldrig sett när det gäller fisktärnor. Hoppas att jag snart kan titta på tornfalkar, det ser lovade ut i år. Via webbkamera så har jag studerat ett örnbo när de matar ungarna och man upplever det somliga orättvist att den ungen som är lite framåt och hela tiden ställer sig först i ledet alltid får mest fisk och en svagare unge som troligen är den som kläcktes sist blir bortknuffad, tycker föräldrarna har lite dålig koll på fördelningen
Svar från Lena Holm 2024-06-16 20:17
Tack Peter,
familjelivet med ungar och allt runtomkring är alltid extra trevlig, oavsett art. Denna gång hade jag förmånen att få se fisktärnor. Tornfalk ser ju sämre ut eftersom min närmsta låda verkade vara tom. Tyvärr blir det ju ofta en ungen som"offras" redan från början. I synnerhet sådana arter som kläcker äggen vid olika tidpunkt (determinenta värpare). Till skillnad från de som inte börjar ruva förrän de har ett visst antal ägg och då blir alla ungar lika gamla (indeterminenta värpare).
Hälsningar Lena
Härlig blogg om tärnorna, både läsning och bilder.
Så gulligt med ungarna. Jag ville åka ner tis - ons i veckan som var men för en gångs skull så var "mitt" rum och alla andra upptagna av konferensgäster, så tyvärr blev det ingen tur då.
Trots att man inte jobbar så är det inte så bara, annat stoppar också så man inte kan åka. Kanske försöker någon dag veckan efter midsommar.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-06-16 20:20
Tack Ing-Marie,
det är lätt att tro att bara för att man är ledig alla dagar i veckan så kan man improvisera, men annat styr helt klart. Om man inte har en husbil...Ungarna torde ju vara kvar efter midsommar men betydligt större. Det vore intressant att veta hur många som överlevde på flotten. Det var tio så vitt jag kunde se.
Hälsningar Lena
Jättebra bilder! Vilka akrobater tärnorna är. Väldigt graciösa och fina fåglar också. Hoppas det går bra för alla ungarna! Fast statistiken talar väl emot det.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-06-16 20:22
Tack Bjarne,
fisktärnorna är oerhört eleganta i luften och man kan få fina bilder på dem då de ryttlar innan ett dyk, eller mitt i dyket om man har tur. Nej, alla ungar överlever inte och det är nog som det ska vara. Så länge det inte händer något som dödar alla ungar är det nog ett ganska lämpligt antal som klarar sej. Krasst men sant.
Hälsningar Lena
Ett snyggt och intressant reportage om denna fina fågel, har aldrig sett denna art bete sig som saxnäbbskimming, har ingen aning om vad den gjorde. Jättebra bilder och iakttagelser.
Svar från Lena Holm 2024-06-25 10:39
Tack Stefan,
jag har faktiskt aldrig sett fisktärnor utföra just det beteendet förut och jag har tittat på dem vid flera tillfällen förut, men kanske inte så lång stund som jag satt nu.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg