B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Välkommen till Husaby Marken

Den sjätte juni varje år går Husaby Marken av stapeln. Det är en medeltidsmarknad i Husby-Långhundra, strax söder om Uppsala och ca 15 minuters bilresa från där jag bor. Ändå har jag inte lyckats besöka detta event en enda gång, trots att jag bott så nära i mer än 20 år. Husaby Marken arrangeras av Hembygdsföreningen och har arrangerats sedan 1991. Området har en gedigen historia. Husabyn var en kungsgård i Långhundra härad, eller Husaby Aernawi som byn hette på 1300-talet. Kyrkan är från 1100-talet. Flera av gårdarna längs bygatan är från 1700-talet. 

Det som präglar marknaden är gediget hantverk och lokala produkter (Uppland med omnejd). Det fanns i princip inget krimskrams och endast ett stånd sålde det typiska marknadsgodiset i form av remmar och klubbor.  Annars var det korvar, rökt kött, ostar, honung, sylt, färska ägg, nybakat bröd, korgar, skinn, järnsmide, silversmycken mm. Jag kom tidigt och därför är det inte så mycket folk på mina bilder. Det var packat när jag lämnade.

Alla som sålde varor hade tidsenlig klädsel. Eftersom jag kom tidigt hade alla inte kommit på plats ännu och kvinnan till höger får hjälp att arrangera sin huvudbonad. En smartklocka på handleden bryter av lite men det vanliga livet pågår ju parallellt med marknaden. Swish fungerade förstås överallt, men man kunde betala sitt Tullbevis med kontanter, dvs inträde till marknaden. Parkeringen var otroligt nog gratis (och välorganiserad).

Många besökare på marknaden hade också väldigt fina tidsenliga dräkter. Den här klänningen pysslar man inte ihop i brådrasket. Dessutom har hon flätade hårkringlor under sin huvudbonad (Princess Leia jag vet, men kanske medeltid också...). 

Solen strålade men det var inte alls så varmt som det varit de senaste veckorna och långa yllemantlar med huva var inte alls fel. Här säljs läderarbeten av olika slag. 

Det fanns förstås musik på marknaden och den framfördes på instrument som var helt okända för mej. Det var även ett musikarrangemang i kyrkan men det missade jag. Här ser det ut som att de medeltida musikerna behövde "touch base" med nutiden och kolla av sina mobiltelefoner mellan sina framträdanden. 

Här kör man ett live framträdande längs marknadsgatan. Det här var mycket stämningshöjande även om det inte drog stora skaror som stannade. Jag kan föreställa mej att de kanske spelade den här musiken under precis där här typen av förhållande, fast det skiljer flera hundra år.

Mat måste man ju ha på en marknad och brända mandlar i små strutar av brunt papper är ju givet. Det var en gaslåga under det stora kärlet där mandlarna lagades till (lite enklare att styra än en vedeldad motsvarighet). Damen till höger sålde grillspett med lokalproducerat kött från en gård som jag känner väl till och har handlat bl a lammkött från. Man kunde betala med vanliga pengar och kolla in nyckeln till kassalådan som hon har i snöret runt midjan.  

Knäckäpplen är också en marknadsgrej, men de ser onekligen rätt läckra ut, även om kokosflingor knappast är lokalproducerade.

Medeltiden var ganska tuff och det fanns ett visst behov av att kunna försvara sej. Det här var ett av få stånd som hade en del enklare saker i plast och ni kan säkert förstå varför. Det fanns hjälmar och svärd i naturmaterial, men knappast något man köper till sin telning, även om man har en liten kung i familjen.

Det fanns också möjlighet att träna sej i närstrid t ex kamp med säckar sittande på en bom. Man kan också lära sett hur man använder en pilbåge av sin marknadsgranne, som också råkade sälja just pilbågar. Prickskytte med pilbåge och armborst med instruktör fanns också för den som ville prova.  

Den här marknaden hade förstås sin egen smed och man kunde köpa diverse smidesprodukter. 

Om man inte själv ville bära svärd och pilbåge för att försvara sej kunde man säkert hyra en kämpe eller två. Det verkade som att det fanns en del riddare som var ute och letade jobb,... eller va de nu gjorde...

 De var helt klart inte kvalificerade för det som alla nu väntade på...det som måste finnas på en medeltidsmarknad...förutom knäckäpplen...

Nämligen tornerspel och riddare till häst. Här dundrar "Bockens kämpar" in på den förvånansvärt begränsade spelytan, vilket gjorde att alla i publiken fick uppleva dessa spel på nära håll, men det var inte alls optimalt för att fotografera. 

En stor och tung kämpe i ringbrynja beväpnad med både lans och svärd i full galopp på en häst som väger minst 600 kg. Ett imponerande ekipage.

Fler riddare rider in på banan, i galopp med fladdrande man och baner.

Man visar upp stridstekniker som olika tävlingsmoment, men det är förstås bara en uppvisning. 

Två team "tävlar" mot varandra och man får service i depån på var sida om arenan mellan tävlingsmomenten. Det är dock inte särskilt pressar i depån mellan delmomenten.

Det här ekipaget väger nog inte ens hälften av den första riddaren+häst jag visade, men i övningarna som krävde precision klarade den sej förstås lika bra. I en kamp hade det varit annorlunda, men det här är show och ingen ska göra sej illa. 

  

Det här är ändå en imponerande uppvisning med stora hästar som manövreras skickligt i galopp på små ytor med publiken väldigt nära. Jag är imponerad även om det hade varit enklare att fotografera tävlingen om det hade varit större avstånd och mer arenalikt. Så är det inte på Husaby Marken. Där möter man medeltiden mer på nära håll.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-06-06 20:37 | Läst 665 ggr. | Permalink
Trevligt å fin dag. Vackert med hästarna.
Hos mig var det medeltidsdagar morsdaghelgen med robin hood som tema.
Tornspel är kul att se.
/N
Svar från Lena Holm 2024-06-08 09:39
Tack Nini,
jag antar att dessa medeltidsarrangemang äger rum lite här och där, även om jag har missat det som låg närmast men egen hemort. Jag åkte mest för att se tornerspelet och det var synd att det var så trångt och små ytor som de rörde sej på. Jag hade ju ett tele på kameran och hade kunnat stå ganska långt från spelet.
Hälsningar Lena
Gillar medeltidsmarknad och medeltids dagar med lite avbrott från vanligt krimskrams som är brukligt annars. Kanske ska någon av deltagarna vidare till medeltidveckan på Gotland senare. Dom är snitsiga på att sköta häst och lans dom ryttare som visar upp sig.
Trevliga bilder som ger mersmak.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-06-08 09:42
Tack Gunte,
det var säkert besökare där och även försäljare som deltar på olika medeltidsmarknader och kommer att vara på Gotland. Det är väl den största och mest kända. Det var dock en del försäljning som var väldigt lokal och de tror jag bara är med på denna dag. Ryttarna var väldigt duktiga och hästarna visste precis vad det var frågan om.
Hälsningar Lena
Fint dokumenterat, verkar vara ett givande besök. Kul med dessa medeltidsmarknader, vi besökte något liknade varje sommar i Danmark där det först var en medeltidsmarknad och senare på kvällen en utomhusteater. Min frus bror spelade med i dessa sommarspel så det var därför en stående event varje sommar i Ringsted
Svar från Lena Holm 2024-06-08 09:45
Tack Peter,
jag brukar inte besöka marknader ens när det är i Knivsta. För mycket folk och mest bara samma saker som säljs. Det här var dock annorlunda och ett betydligt mer välgjort arrangemang med en hel del aktiviteter som ingick, även i den gamla kyrkan. Det var enklare teater för barnen, vilket också var uppskattat.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det är förstås en blogg precis efter mitt huvud.
Både texterna och inte minst fotografierna – gillar det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-06-08 09:47
Tack Erik,
det var ett trevligt arrangemang och mycket välgjort, ett nöje att besöka. Jag mötte även ett par gamla studiekompisar som jag inte sett på väldigt länge. Det blev en del bilder med fina färger för många besökare var så fint klädda i medeltidsdräkter.
Hälsningar Lena
Verkar vara en mycket spännande tillställning. Kul med alla som går i tidsenliga kläder och tornerspel ser man inte varje dag! Tror de var snälla mot varandra ändå.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-06-08 20:02
Tack Bjarne,
det var ett av de finaste medeltidsarrangemang jag sett och många bar mycket välsydda dräkter. De har arrangerat denna marknad sedan 1991 så det finns nog en hel del sparat från tidigare år. Riddarna i tornerspelet var definitivt snälla mot varandra och även hästarna som gjorde en snygg show.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg