B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fler familjebilder från fågelvärlden

Talgoxparet som bor i holken på vårt garage jobbar hårt från gryning till skymning. En tidig morgon passade jag på att ta några bilder, då det är enda tiden då holken inte är i skugga. Det går så fort när fågeln kommer att den ser ut att flyga rakt in i  holken, men på bilden kan man se att den faktiskt förbereder inflygningen. 

Ibland sätter den sej på taket på holken och spanar en kort stund. Sedan lättar den och flyger in. Det tar 4/20 sekunder.

När jag besökte knölsvanarna vid Råstasjön såg jag förstås en del andra fåglar som fått tillökning. Dessa grågäss verkar dock ha adopterat några extra, eller så har de dagisverksamhet. 

Jag såg också den här fina gåsfamiljen. Grågåsen väste varnande åt människor som kom för nära (dvs gick på gångvägen) och jag tror det är pappa. Mamma är dock inte en grågås utan mest troligt ett hybrid mellan kanadagås och vitkindad gås. Om någon har ett annat förslag dela gärna med er. Kanadagäss hybridiserar med flera andra gåsarter och det vanligaste är med grågås. Det var min favorithybrid som inte längre verkar finnas med oss. Det intressanta med denna bild är att denna hybrid verkar vara fertil. Min favorithybrid var ensam i många år, men hittade till slut en kanadagåshanne och jag såg dem med en unge som de vaktade stenhårt.  Det var första gången jag såg en hybrid med avkomma. Det här är andra gången och de verkar ha lyckats bättre. 

De har passerat den gulligaste ålder men de är ändå rätt fina när de går och plockar grönt bland blommorna.

Här visar mamma vad det är de ska äta, fast jag tror de har ganska gott hum om det när de nått den här storleken.

Undrar hur den här kommer att se ut när den blir stor? Jag ska åka tillbaka och kolla om några veckor. Det är ju troligt att de kommer att klara några när de har sex som är så här pass stora.

Den här sothönan låg fortfarande på sina ägg, men när detta publiceras är det troligt att hon har en kull småttingar att hålla reda på.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-05-31 18:05 | Läst 603 ggr. | Permalink
Fin serie och kul med hybriden och dess ungar. Jo det hade varit kul att se hur ungarna kommer att se ut
Svar från Lena Holm 2024-06-02 10:31
Tack Peter,
vi får se om jag får bilder senare i sommar. Men det gäller ju att de håller sej i närheten av sina föräldrar när de börjar få sina riktiga fjädrar.
Hälsningar Lena
Hej Lena - det er en herlig familieserie - jeg gillar den.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2024-06-02 10:32
Tack Erik,
det finns gott om fågelfamiljer just nu. Bara att ge sej ut och spana. Som sagt så finns den närmaste på garaget och det piper intensivt i holken nu.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Jag gillar särskilt den på den nybadade raggpälsen bland tusenskönorna!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-06-02 10:33
Tack Bjarne,
en blöt gässling bland blommor är en bra kombo :-)
Hälsningar Lena
Nä, jag tycker de är fortfarande gulliga, i yngre dagar stod frun och jag ibland och såg på de halvvuxna gässlingarna, de verkade ha olika personligheter, en härlig tid. Intressant med hybrid som får ungar. Gillar det med talgoxen, det är som du säger, ser ut att flyga rätt in. Har 25 holkar, men tror inte det är häckning i alla i år.
Svar från Lena Holm 2024-06-02 21:11
Tack Stefan,
jag har fotat halvvuxna gässlingar ibland och finner dem ofta dråpliga i sina födosök i växtligheten, men jag har nog inte visat så många för de har passerat gullefjunstadiet. Jag tyckte denna hybrid var extra spännande med tanke på den grågås x kanadagås hybrid som jag följt under många år. Kanadagås x vitkindad är kanske närmare varandra genetiskt och då fungerar det bättre. VI har satt upp ett tiotal holkar lokalt men har bara koll på de som sitter runt huset. Förhoppningsvis är det flugsnappare i den som sitter vid balkongen. Talgoxarnas avkomma har blivit högljudda under helgen.
Hälsningar Lena
Härligt med allt nytt liv i markerna nu, vissa ser helt nybadade ut men gulligheten finns kvar ett tag till.
Fint fångad Talgoxe i full action..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-06-02 21:13
Tack Gunte,
det finns mycket att upptäcka nu och många små gulliga fågelungar. Talgoxarna jobbar hårt med att föda sina ungar och nu piper de högljutt varje gång vi går in i garaget.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg