B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bråda tider för familjen Knölsvan

Vid Råstasjön har knölsvansparet fått åtta grå dunbollar i år. Här har de precis kommit upp efter en simtur. Om någon räknar ser ni kanske att det bara är sju...

Nummer åtta har åkt snålskjuts på en av föräldrarna, som för övrigt är de snällaste svanar jag någonsin stött på. Jag sitter bara några meter från dem och svanen tar ingen som helst notis om min närvaro. De är väldigt vana vid människor och det verkar dessutom som att svanarna får vara ifred, för de upplever inte folk som ett hot, ens mot ungarna.

Den lilla har tydligen bestämt sej för att sova middag på den trygga och mjuka ryggen på sin förälder.

 

Men nej, det går inte för sej. Den blir purrad och mjukt med bestämt nedföst på marken till sina syskon. 

 

Efter en kort stunds putsande, som inte såg ut att göra så mycket skillnad på det blöta dunet, somnar de in en efter en.

En och annan person som promenerar förbi stannar och tar några bilder med telefonen. Inga problem tycker den stolta föräldern, som inte yttrar ett enda väs.

När jag en passerar platsen senare är hela familjen samlad och ute på vattnet. Ungarna måste ju lära sej att äta. Det häckar skrattmåsar på ön bakom svanarna och till vänster kan man skymta en mås. 

Skrattmåsen tycker att svanarna är för nära boet och ger sej ut för att skrämma iväg dem. 

Den attackerar en av de vuxna svanara från luften, men vad bryr sej en svan om något så larvigt som en skrattmås. 

Svanen böjer bara på halsen när måsen gör ett utfall och familjen flyttar sej inte en tum. Här finns det fina vattenväxter så de stannar.

Skrattmåsen försöker igen men det händer inget och den får ge sej. Svanarna är ju inte intresserade av måsens bo. "Life goes on" vid Råstasjön och vi får se hur många av svanungarna som klarar sej. Det har hänt tidigare att de klarat åtta småttingar till flygfärdiga, fullstora svanar.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-05-29 08:10 | Läst 685 ggr. | Permalink
Så bedårande bilder, Lena! Jättebra! Skrattmåsar är tuffa, men svanen tar det lugnt! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-05-30 20:18
Tack Wolfgang,
svanen är nog väl så medveten om att skrattmåsen inte kan göra något annat än föra väsen.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Vilken söt story. Det behöver man i dessa tider.
Tack.
Ha en fin dag
Bob
Svar från Lena Holm 2024-05-30 20:19
Tack Bob,
visst behöver vi en och annan söt historia och den som försöker sova på ryggen är ju bedårande.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena men det är en knölsvans familj du fotat!

Det vet du, du har bara skrivit fel.

Ga en go dag!

Daniel
Svar från Lena Holm 2024-05-29 11:00
Tack Daniel !
Jag skrev detta tidigt i morse och jag var tydligen inte riktigt vaken. Först skrev jag bara svan, men tyckte sedan att jag borde vara noggrannare och då blev det helt fel :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jeg mener at det er den Danske nationalfugl - "Knopsvanen", som du har fotograferet ?
Dejlig serie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2024-05-29 11:02
Tack Erik,
jag har rättat till misstaget för visst är det en "Knopsvan". Jag var inte riktigt vaken när jag skrev detta och när jag senare tryckte på publicera såg jag inte på att det var fel.
Hälsningar Lena
Fina bilder på ett tillbakalutat svanpar tycker jag. Intressant att de inte värjer sej mot måsen, men de kanske är vana och vet att den ger sig efter några anfall.
Vi har ibland haft en svanfamilj bland småbåtarna på stranden på sommarstället och det har då varit ett problem om man måste ha en båt för något ärende. De är inte så lätta att övertala att flytta på sej och kan slåss och nypas rejält.
Svar från Lena Holm 2024-05-30 20:24
Tack Sten,
knölsvanar brukar vara lite stöddiga, speciellt när de har ungar men detta svanpar är hur trevliga som helst. Jag har sett barn i vagn mata dessa och de plockar brödbitar ur handen utan att nypas. Det verkar som att de inte har behandlats illa av människor och har vant sej vid att det alltid är folk runt deras pöl. De har precis "överlevt" tre fullsatta konserter med Taylor Swift ett stenkast från sitt hem.
Hälsningar Lena
Förtjusande dunbollar! Det tycker även havsörnarna i min vik. Av en kull på åtta, skulle i bästa fall fem klara sig.
Om ungarna inte har vett att hålla sig nära mamma - så kan alla gå åt. Det är ett felaktigt beteende som skall bort - naturligt urval enligt farbror Charles.
Svar från Lena Holm 2024-05-30 20:26
Tack Peter,
det sveper havsörnar över Råstasjön också men det är nog mest vintertid när det är is och hägrarna får fisk av Solna kommun. Svanungarna brukar klara sej rätt bra och, som sagt, ibland överlever alla.
Hälsningar Lena
En unge i starten kör pingvinstilen, den unge som i början slapp bli blöt om fötterna slapp inte undan. Fin serie, gulliga ungar
Svar från Lena Holm 2024-05-30 20:27
Tack Peter,
ja det är en unge som är extra söt på första bilden, mitt i ett flax. Jag kan inte minnas att jag sett svanungar åka på mamma eller pappa förut. Men det borde ju få plats flera åt gången så stora som de vuxna fåglarna är.
Hälsningar Lena
Det var minsann inga fula ankungar! På första bilden är den andra från höger så härlig. Ja, de är söta allesamman, vackert familjereportage som inte hade fungerat hemmavid, ovanligt tama fåglar. Fågelattacker ser man dagligen nu, de skyddar sina bon.
Svar från Lena Holm 2024-05-30 20:30
Tack Stefan,
just den lilla som flaxar på första bilden är bedårande. Det här är storstadssvanar som precis har upplevt tre fullsatta konserter med Taylor Swift ett stenkast från sitt hem. Det är det snällaste svanpar jag har upplevt och jag har sett barn i vagn mata dessa på vintern. De plockar direkt ur handen.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder ! Så gulligt med den lilla på ryggen.
Jasså finns det snälla knölsvanar, det trodde jag inte, speciellt med ungar.
Kul med den irriterade måsen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-05-30 20:33
Tack Ing-Marie,
det här är de snällaste knölsvanar jag någonsin träffat och även när de har ungar kan man sitta nära och fota eller bara titta på dem. Jag har ju även suttit med dessa svanar då de hade åtta fullstora ungar sent på hösten och de tog ingen notis om mej alls. Måsen hade inte så mycket att säga till om.
Hälsningar Lena
Då måste jag återvända till ordet sötchock! Så otroligt gulliga. Även vuxna svanar är fina. De får vara hur vanliga som helst.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-05-30 20:34
Tack Bjarne,
här passar det ordet väldigt bra, de är otroligt söta och jag är svag även för vuxna svanar. I synnerhet det här paret som är så fridsamma av sej.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg