B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Söndagsshow med lokala förmågor

Vädret inspirerade inte till några längre utflykter men jag bestämde mej ändå för att kolla av det lokala utbudet, dvs vilka gäster vi hade i fågelrestaurangen hemma på tomten. Grönsiskorna verkade pigga när jag bjöd på lite extra godsaker. 

Det var en litet gäng som kom och kollade in menyn för dagen. 

Elegant inflygning I.

Elegant inflygning II.

Det var också ett antal gråsiskor som ville vara med och testa dagens avsmakningsmeny. 

Ni vet ju hur det brukar bli med gråsiskor efter Ing-Maries rapporter...

...de kommer inte alls överens om vem som ska få äta vad och när.

Men det blir fin underhållning. 

När man precis jagat bort konkurrenten är det lätt att känna sej säker...

Plötsligt dök det upp en ny gäst, både större och färggrannare än siskorna.

Kan det här verkligen fungera...

Nej, det gjorde det inte men steglitserna bjöd ändå på fin solouppvisning.

De blågula som är i majoritet i matningen just nu visade förstår också upp sej

De kunde samsas kortvarigt med siskorna. De är ju jämstora fåglar och det fanns mat till dem alla.

Vissa gråsiskor var nu vacker röda på bröstet och man kan ju föreställa sej vad det skulle betyda...

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-03-10 20:59 | Läst 506 ggr. | Permalink
Härligt vilka vackra fåglar och fina bilder som du fick. Jättetrevligt att se detta inlägg tycker jag.
Svar från Lena Holm 2024-03-10 21:23
Tack Morgan,
kul att du gillar mina fåglar för det är vad som hände på min front idag, förut allt annat som ska fixas på en ledig dag.
Hälsningar Lena
Magnifika bilder som visar vad en skicklig fotograf kan åstadkomma med dagens fototeknik. Makalöst!
Svar från Lena Holm 2024-03-10 21:36
Tack Sven,
du har helt rätt i att dagens fototeknik bjuder på helt andra förutsättningar för att fånga fåglar på bild "in action". Det här är inte så märkvärdigt när man lärt sej vad kameran kan göra men optimala inställningar och inte drar sej för att sitta ute och frysa ett par timmar.
Hälsningar Lena
Vad trevligt att se att det är både full rulle och färggrant på din fågelrestaurang. Här blåser det så dom har fullt sjå att hålla sig kvar.
Alla är kanon men den första på Steglitsen blev det målfoto på :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:29
Tack Gunte,
det blåste en del hos oss också men det är ganska skyddat inne på vår tomt. Men ack så kallt det blev när jag suttit ett tag. Ingen vårvärme alls.
Hälsningar Lena
Som jag sagt, bland annat till dig, att det där med fågelfoto får andra än jag ta hand om (även om jag gärna tittar på fåglar) och det gör du med bravur.
/Gunnar S
Intressant det där med steglitsens ökning och utbredning. En art som tänjer gränserna tack vare klimatförändringarna. Gäller väl även rödhaken. Och fästingar(!)
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:32
Tack Gunnar,
det kan vara minns lika underhållande att bara titta på fåglarna. Jag har både tub och handkikare så ibland är det bara skådning som gäller. Men jag åker inte genom halva landet för en liten fågel som "flugit fel". Ägretterna har också ökat och kommer allt högre upp i landet.
Hälsningar Lena
Magiska bilder
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:32
Tack Per,
det är vad bakgården bjuder på.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Min fru (och jag lite) sitter just nu och tittar på dansk TV:s bevakning av Oscarsfesten – med alla vackra klänningar. Jag kunde dock avleda hennes uppmärksamhet från tv:n för att beundra din vackra serie av fåglar här - tummen upp från oss båda.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:34
Tack Erik,
det är ett mycket gott betyg att ni båda tittade på mina bilder fast det pågick en Oscarsgala (som jag inte såg). Stort tack till er båda.
Hälsningar Lena
Fantastiskt! Helt underbart!
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:34
Tack Christer,
det är vad bakgården bjuder på just nu.
Hälsningar Lena
Snyggt presterat av fåglar och att du fick en stund fin underhållning med tillhörande foton
/N
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:36
Tack Nini,
det fick minsann en hel del godis för den här underhållningen och inga stora fåglar som skator eller hackspettar vågade komma och störa dem.
Hälsningar Lena
Mycket trevligt! Själv har jag inte sett någon 'siska' överhuvud taget här på minst en månad.. Dock en och annan Steglits, framförallt så hör jag dom, de är nästan aldrig tysta.. Ser du ingen Gråsiska som har vit/ljus 'övergump' och som är lite extra 'blek'? Då är det en trolig Snösiska, har sett och fotograferat såna här genom åren, men inte varje år.. Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:38
Tack Jan,
vi har haft både grå- och grönsiskor nu ett bra tag men jag har inte sett någon snösiska, fast jag har ju inte tid att studera dem så noga mer än ibland på helgen. Steglitserna kommer ibland och då hörs de på lång väg. Det var nog fyra denna gång.
Hälsningar Lena
Vilken härlig färgglad serie.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:39
Tack Bengt,
ja det var ovanligt färggranna fåglar denna gång .
Hälsningar Lena
Vackert och fint med flygbilder. Jag har fått igång min matning i Danmark och det har kommit fler spännande arter runt matningen, som domherre, nötskrika, gärdsmyg, fasanhöna, nästan bättre utdelning än vad jag fått ute i verkligen. Dock har jag inte vågat testa flygbilder, har för mig att jag ligger på 1000-2000 ISO med 1/300 och det får räcka tycker jag
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:44
Tack Peter,
vilka roliga arter du har i matningen. Jag ser enstaka domherrar och aldrig de andra arterna du räknar upp utom möjligen nere i skogen (för långt bort). Dessa bilder är tagna med ISO 4000, men jag har ibland haft upp till 10 000 för att få slutartider på 1/2000 eller 1/2500 s. Koltrastar kan man fånga i luften med 1/1600 s. Lycka till med alla nya fåglar i matningen.
Hälsningar Lena
Fina fågelbilder. Gillar speciellt bild 12 på den till synes hovrande steglitsen. Fint isolerad. Knivstafåglarna rockar!
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:45
Tack Torbjörn,
steglitserna bjuder nästan alltid på fina chanser. De flyger ofta omkring innan de sätter sej och så bråkar de ibland och då blir det också bra utdelning.
Hälsningar Lena
Jag bara gapar, vilka fantastiska bilder! Beundrar, njuter och är en smula avundsjuk! :-) Priset tar Blåmes med utfällda vingar, så läckert!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-03-11 20:48
Tack Halina,
de må vara väldigt vanliga småfåglar, men blåmesar är fantastiskt vackra. Jag röstade på den som Sveriges nationalfågel, för färgerna och den kaxiga attityden, men det blev ju koltrast.
Hälsningar Lena
Riktigt riktigt läckra flygbilder på dessa vackra fåglar. Blåmesbilden när den kommer inför landning med vingarna utfällda. Läckert, likaså steglitsen!
Svar från Lena Holm 2024-03-13 20:28
Tack Joakim,
jag har faktiskt experimenterat med liknande flygbilder, men mot en vit bakgrund. Inte bildmanipulerat utan fåglarna flög framför ett upphängt lakan. Det kom tyvärr ingen steglits den dagen.
Hälsningar Lena
Oj så många vackra flygbilder. Kul med grönsiskor, jag såg en sån här i går (den första jag sett i år) men den blev snabbt bortschasad av en gråsiska. Skulle vara kul om några flera dök upp, jag kan inte fota mera gråsiskor nu, har alldeles för många bilder på dom.
Steglitserna fångade du också så snyggt, även den lilla blåmesen såklart.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-03-13 20:31
Tack Ing-Marie,
vi har haft blandat med grön- och gråsiskor nu ett tag. Grönsiskorna är de som antingen har sämst syn eller så är de bara extra nervösa, för är det någon fågel som flyger mot en glasruta (eller växthuset) så är det dom. Steglitser har vi haft till och från hela vinter, fyra till sex stycken.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg