B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det finns honor också

En lördag tog jag tåget till huvudstaden för att uträtta några ärenden och jag hade en kamera med mej, men huvudsyftet var inte att fotografera. Det blev inte heller så många bilder men jag fastnade för detta betonglejon i Kungsträdgården. Det finns ganska gott om dem i Stockholms innerstad. Pampiga lejon med stor man, dvs lejonhannar. Jag har sett dem många gånger förut och de av er som varit i Stockholm på senare tid har antagligen också sett dem. 

MEN, till min stora förtjusning hittade jag också en hona. Finns det lejonhannar borde det rimligtvis också finna honor och det verkar som att någon i den stora staden har tänkt till och fixat just detta. Den här hittade jag i kanten av Kungsträdgården. Jag har inte en aning om hur många det finns och var de är placerade, men jag ska hålla utkik på min nästa resa till huvudstaden.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-03-06 19:38 | Läst 466 ggr. | Permalink
Jodå, på Liljeholmskajen finns också honor
Svar från Lena Holm 2024-03-06 20:54
Tack Dan,
då vet jag var jag ska leta efter dem.
Hälsningar Lena
Dan J. 2024-05-01 09:22
Och hos Designtorget på Sthlms Centralstation finns just nu både honor och hanar i miniatyr att köpa
Lejonhonan är fin, tycker jag! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-03-07 20:01
Tack Wolfgang,
jag tycker de lyckats bra med hennes former.
Hälsningar Lena
Se där ja, då kanske vi får se småttingar snart ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-03-07 20:03
Tack Gunte,
det var precis min tanke :-)
Hälsningar Lena
Kul!
Tänk, jag har inte lagt märke till honorna.
Svar från Lena Holm 2024-03-07 20:04
Tack Peter,
jag har frågat två andra stockholmare och de hade inte en aning om att det fanns honor, men kände väl till hannarna.
Hälsningar Lena
Spännande!

Ser på man förhållande i en riktig lejonflock borde det vara fler honor som än hanar. Eftersom det är de som står för den mesta jakten. Hannarna däremot ska främst skydda flocken och reviret. Fast det är kanske så gatukontoret i Eken har tänkt

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-03-07 20:05
Tack Jörgen,
ungefär så tänkte jag också och funderade över om jag skulle skriva något om det. Men nu hittade jag bara en på denna promenad. Det finns dock fler har jag fått veta.
Hälsningar Lena
Har nog inte sett någon lejonhona i stan förr, men nu finns det tydligen chans för att det kan dyka upp några lejonungar också ;)
Svar från Lena Holm 2024-03-07 20:07
Tack Margareta,
jag funderade över den saken och visst vore det fint med några små lekfulla betonglejon.
Hälsningar Lena
Jag ser ovan att jag inte är ensam om att inte riktigt ha noterat honorna. :) Inlägget fick mig att upptäcka att det finns två storlekar av miniatyrer att köpa av båda varianterna hos Designtorget.

De ovan är ju normalstorlek. Efter terrordådet på Drottninggatan tillverkades det även en större variant i syfte att vara tyngre som är allmänt större och har en platta i botten. Den är en utseendemässigt en klar försämring, tycker jag.

Mer onödig kunskap jag fick av detta var att Anders Årfeldt som utformat dem även har utformat en fårbagge och -tacka till Visby och ett lejon till Linköping.
Svar från Lena Holm 2024-03-08 20:39
Tack Martin,
jag sökte också information om dessa lejon på nätet och fann förstås modellerna på Designtorget och att det skapats en större variant för att vara mer effektiv som "stoppkloss". Om man bara rör sej i Stockholm kan man även notera att det finns ett betongtåg med vagnar utanför ingången till centralstationen på Klarabergsviadukten.
Hälsningar Lena
Aha skoj att du hittade av båda könen då är det ju ganska jämställt trots allt. Funderar på om det är något slags hinder för trafik "gråsuggor" tänkte om det är för att skydda mot vansinnesdåd på gångbanor...?
Svar från Lena Holm 2024-03-08 20:43
Tack Morgan,
det är precis så dessa lejon är tänkt att fungera, som stoppklossar. Jämställt är det inte riktigt än för man får leta efter honorna och flera stockholmare som jag frågat har inte en aning om att det finns honlejon, men de är välbekanta med hanlejonen.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg