B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det finns olika sätt att ta sej vatten över huvudet

Efter fotofika och besöket på Uppsala fotografiska sällskaps utställning i lördags gick jag mot Uppsala centrum. Jag hade bytt till 100-500 mm på kameran för jag var på väg mot en plats där råkorna brukar hålla till. Jag kom dock inte längre än till Dombron över Fyrisån, vid Upplandsmuseet. Här brukar man kunna se en strömstare men det kunde jag bara glömma. Det var enormt tryck på vattnet och två personer klev precis i sina kajaker när jag kom till bron. Det här kunde kanske bli spännande...   

Först ut i det våldsamt strömmande vattnet var en man. Han styrde rakt mot den kraftigaste vattenkaskaden och fick definitivt vatten över huvudet. 

Jag funderar lite över hur det här känns...Han såg ut att vara klädd i torrdräkt så blöt blir han nog inte, men känslan av att fångas upp helt av vattnets krafter är antagligen kittlande eller, för den oinvigde landkrabban, fullkomligt skräckinjagande med paniken i hasorna.   

Den här killen har gjort detta förut och kommer ut ur skummet på rätt köl med vattnet skummande kring kajaken. Han styr sedan in galant vid kanten, i skydd bakom ett hus i en ficka där det är nästan helt stilla. 

Det är dax för nästa kanotist och hon styr rakt mot det kraftigaste vattenströmmarna utan att tveka. Om ni förstorar denna bild kan ni se att hon har en klämma runt näsan, för att inte få kallsupar kan man anta. 

Förstorar ni denna bild kan ni se hennes ansiktsuttryck i det här läget. Hon var dock inte medveten om att jag fotograferade. 

Här var det antagligen skönt att ha en näsklämma...

Hon kom galant genom den stora vattenpuckeln och nu ser det ju ganska lugnt ut...

...men hon sugs ner och kajaken ser ut att välta...

...jag håller andan för kajaken ligger på sidan, men hon grejar det galant... 

...och vänder upp mot strömmen. Full kontroll, hon har också gjort detta några gånger förut. 

Hon ser rätt nöjd ut när hon styr ner mot sin partner...

...och "sladdare in" i den skyddade fickan som finns bakom huset som står närmast bron. De hämtar andan tillsammans och ger sej sedan ut i strömmen för vidare färd på Fyrisån genom Uppsala. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-03-04 20:34 | Läst 414 ggr. | Permalink
Jösses vilken action! Otroligt att de klarar sig och särskilt tjejen som ser ut att bara försvinna i det vita skummet. Bra gjort - av dig och dem:)
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-03-05 19:26
Tack Bjarne,
jag höll nästan andan ett tag när hon försvann i vattnet och jag insåg att kajaken låg på sidan. Men hon var säkert lika erfaren som killen och de såg ut som att de gjort detta åtskilliga gånger förut.
Hälsningar Lena
Mycket bra och underhållande reportage!
Vi brukar ha den sortens uppvisningar här i Strömmen i Stockholm också.
Svar från Lena Holm 2024-03-05 19:24
Tack Peter,
jag har nog aldrig sett kajaker här förut, men jag är ju inte i Uppsala så ofta. Jag har däremot sett dem i Stockholm vid några tillfällen, men inte haft så bra placering för att kunna fota dem där det är som mest action.
Hälsningar Lena
Hej,
Du är visst sportfotograf också. Full aktion fångad av dig och kamera mycket bra.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-03-05 19:21
Tack Bob,
jag hade tur och var på rätt ställe när de beslutade sej för att utmana forsen och att jag dessutom hade "fågeltelet" på kameran mitt i Uppsala. Råkor blev det dock inte några denna gång.
Hälsningar Lena
Jamen det blev ju superfina bilder. (Jag var bara ekiperad med 23mm och då blir det ingen kanotdramatik.)
/gunnar s
Svar från Lena Holm 2024-03-05 19:20
Tack Gunnar,
om jag inte haft telet på hade jag inte brytt mej om att ta några bilder. Med 100-500 mm hade jag ju i alla fall chansen att föreviga något med lite action.
Hälsningar Lena
Många fina actionbilder. Man behöver kanske ha några utmaningar i livet, jag har just nu valt fotografering. Har tänkt på kanot några gånger men det har inte blivit av, blir kanske som vindsurfingbrädan som ligger i källaren sedan 30 år tillbaka :). Fast med kanot på gamla dar, så tänker jag mer på att stilla glida fram en sommardag soluppgången
Svar från Lena Holm 2024-03-05 19:19
Tack Peter,
det här är inte min typ av utmaning heller men jag har testat det i gummibåt utanför Yellowstone. Då var man sex personer och en "guide" som styrde. Vi tappade honom i näst sista forsen så det gick verkligen undan bitvis. Han kom dock ner oskadd och vi plockade upp honom. Kanot kan vara mycket njutbart men då ska det vara platt vatten och vackert väder.
Hälsningar Lena
Fina actionbilder med dramatik.
Jag gick förbi fallet på väg från Götgatans hpl till Fågelsången och fotofikat. Det var bra fart på vattnet och uppströms var den "segelfria" höjden minimal under broarna. På vägen hem efter analogutställningen på UFS gick jag åt andra hållet och åkte hem till mor för sedan skulle vi på födelsedagsmiddag och missade de här proffsen.
Förhoppningsvis så är vattnet lägre sista april när det blir studenternas forsränning, annars blir det väldigt blöta forsfarare och ovanlig mycket frigolitrester att ta hand om nedströms.
Svar från Lena Holm 2024-03-05 19:16
Tack Sten,
jag mötte Gunnar S vid bron precis när de passerade. Det gick ganska fort när de väl styr ut i strömmen och sedan gick jag vidare genom staden. Om det är för mycket vatten till sista april har jag för mej att man brukar ställa in. Men det visar väl sej.
Hälsningar Lena
Bra serie actionbilder!
Jag skulle för egen del aldrig sätt mig i en kajak i Fyrisån på det här stället. Jag närde för den delen heller aldrig något längtan att färdas i någon form av flytetyg under forsränningen på Valborg de åren jag pluggade i Uppsala. Nej, landbacken är mer min grej känner jag starkt.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-03-05 19:13
Tack Jörgen,
kanot kan vara trevligt med då ska det vara platt vatten och möjligen lite ström som för en framåt. Jag åkte inte heller på flottarna när jag pluggade i Uppsala. Vi hade ju campus utanför centrum med vårt eget firande, så det var inte så många som deltog forsränningen.
Hälsningar Lena
Väldigt snygg serie med äkta action, därtill färggrant och glatt! Här passar en modern kamera med seriebildstagning och AI-stödd AF! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-03-06 07:39
Tack Björn,
dessa motiv rörde sej långsamt jämfört med flygande fåglar och var dessutom rätt stora, men visst använde jag seriebildtagning. Dock bara 12 bilder/s. Det som kan hända är att autofokus låser på vattendroppar istället för ansikten. Det händer i alla fall när man fotar fåglar i skvättande vatten.
Hälsningar Lena
Fy tusan, det finns många märkliga sätt att trötta ut sig på men säkert grymt roligt. Verkligen full action på dina bilder. Eskimåvändning har man ju sett men hon slog kanske inte helt runt.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-03-06 07:41
Tack Gunte,
nej hon slog inte runt helt utan låg nog mer på sidan en kort stund. Det här är säkert kul för de som behärskar teknikerna. De ser dessutom ut att ha torrdräkt så blöta blir de nog inte.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg