B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotofika på Fågelsången

Fotofikat började här. Frågan är bara vad man ska välja och varför måste alla godsakerna vara så stora? De börjar mer och mer anta amerikanska mått, fast det är klassiska svenska bakverk som t ex kanelbullar. 

Rauni blev så här glad när vi dök upp för hon trodde det var 10:00 och hade gett upp hoppet när klockan började närma sej 10:30. Lustigt nog är semlan ett bakverk som finns i olika storlekar. Här en halvstor sådan eller den kanske kallas kaffesemla då? 

Anders och jag bestämde oss ganska snabbt för en tefatsstor chokladkaka som vi delade på.

Eller så kan man välja bort sötsakerna och ta en smörgås. Den här är väldigt god med en fyllning av avocado, soltorkade tomater, rödlök mm. 

Anders hade förstås sin Sony A7RV med sej...

...vars skärm går att vinkla på hur många olika sätt som helst. 

Mycket överraskande dök Martin upp när vi fikat en stund. Han tvekade inte över de fullstora semlorna. Ingen kunde riktigt minnas när han varit med på en fotofika i Uppsala senast...Mycket trevligt var det i alla fall. 

Så har jag också till slut rett ut "problemet" med Gunnar och Gunnar. De är med på fotofika ibland men det var länge sedan båda var mer samtidigt och fikastunderna i Uppsala har ju varit ganska sporadiska på senare år. Det är två män i ungefär samma ålder, med ungefär lika mycket hår, liknande kroppsbyggnad, väldigt snarlika glasögon och båda heter Gunnar,  Wesley respektive Staland. De har helt olika profilbild på FS så ingen kanske förstår dilemmat, men jag har haft pinsamt svårt att hålla ordning på vilken Gunnar det är som har varit med på fikat. I bakgrunden är det i alla fall Sten.

Vi avrundade fikat och några av oss gick vidare till Uppsala fotografiska sällskap som hade en utställning med analoga bilder och olika tekniker. Av någon anledning blev det inga bilder därifrån men någon annan kanske visar något. 

Jag vandrade vidare genom Uppsala och även här verkar det som att man kan ta med sej sin hund på söndagsfika på enstaka ställen. Jag har sett det i Stockholm men inte i Uppsala förut. Men de ser ut att sitta mer ute än inne. 

Kajan var inte alls med denna lördag för den hade fått vårkänslor och befanns sej med en massa andra kajor, kråkor plus ett gäng starar (!) vid Kungsängen (Årike Fyris) och flaxade loss. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-03-03 14:51 | Läst 464 ggr. | Permalink
Vilken härlig träff med likasinnade! Så fint dokumenterat!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-03-03 16:13
Tack Halina,
det här är trevliga stunder och nu verkar det som att de börjar ta fart igen, efter en tid av högst sporadiska träffar.
Hälsningar Lena
Trevligt reportage från Dagnyfikat. Kul att se gamla bekanta. Själv var jag upptagen med att filma bobyggande skator. Kanske det blir en färdig film vad det lider. Var med i Uppsala fotografiska sällskap under flera år och kan ibland sakna den tiden. Utställningen där verkar lockande. För att vara petig så är det en Sony A7RV som Anders har. Den är också lockande.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-03-03 16:12
Tack Torbjörn,
jag har givetvis ändrat till A7RV, klart att alla detaljer ska vara med även om jag är okunnig om Sonys modeller. Det var trevlig fika och kul med några gamla bekanta som t ex Martin. Förra månaden dök också Otten upp och det var väldigt länge sedan. Intressant med din film, hoppas att det blir något som vi får ta del av. Skatornas byggande är fascinerande.
Hälsningar Lena
Kul att läsa om er fika. Tycker mig känna igen den där grodan, men det var nog 40-50år sedan
Svar från Lena Holm 2024-03-03 20:51
Tack Peter,
jag tror att grodbakelsen har funnits väldigt länge och den har nog inte blivit så överdrivet mycket större, bara mycket dyrare.
Hälsningar Lena
Tack för trevligt sällskap.
Jo, det är trevligt att träffas och Fågelsången är trevligt med gottt kaffe och tilltugg i olika storlekar. Men akustiken är utmanande för mig som har hörapparater. Jag ser fram mot att vi kan träffas utomhus, då slipper jag slammer och röster som reflekteras i taket. Hörapparatrerna har nämligen max känslighet riktad uppåt.
Men när Gunnar och Gunnar pratade mot slutet av fikastunden, innan jag begav mej upp till UFS:s analogutställning (rekommenderas), hade besökstrycket lättat lite och därmed också ljudkulissen.
Svar från Lena Holm 2024-03-03 21:03
Tack Sten,
akustiken är utmanande även om man inte har hörapparat och det är egentligen inte ett bra ställe om man vill föra ett samtal med mer än en person i taget. Vi har tidigare träffats på ett kafé i det gamla stationshuset och Rauni föreslog att vi kanske skulle testa det igen. Fågelsången är väldigt populärt och det är mängder med gäster en lördag förmiddag. Det blir bättre när man kan sitta ute men då kommer det också mer folk. Utställningen var intressant och ett trevlig sätt att avrunda fikastunden.
Hälsningar Lena
ztenlund 2024-03-03 23:30
Eftersom jag spanat på detta tidigare i annat ärende för när jag varit i krokarna så vet jag att Broströms Kafé, som det hette, har överlåtits och numera heter Café Varga (dvs "Katalin-sfären"*). Det ska ha förekommit någon typ av renovering, men jag vet inte med vilket resultat, och den minst sagt sparsmakade hemsidan (och Google, vilka inte är helt överens med varandra) säger att det öppnar kl 11 på lördagar. Ergo (som Uppsala studentkårs tidning heter) så behöver nog någon som bor i Uppsala kanske förspana hur det ser ut nu, samt att man isf får vara beredd att skjuta fram starttiden lite.

*Om jag har förstått saken rätt så driver en släkting till Katalin Varga nu själva Katalin, medan hon inte kunde hålla sig helt borta och Café Varga.
RHelena 2024-03-09 13:02
Innan du Martin dök upp hade jag lovat reka kring "Broströms" inför en eventuell framtida fotofika där, men du verkar ha bättre koll på stället än vi Uppsala-baserade! :)
För den skull kommer jag bekanta mig med stället i sitt nya format, återkommer med info på något sätt...
Roligt att se så många gamla bekanta! Särskilt Rauni och Martin, dom vet jag inte när jag träffade senast. Fina bilder, kakbilderna gör mig extra fikasugen! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-03-03 21:33
Tack Björn,
Rauni har varit med vid några enstaka tillfällen men Martin har jag inte träffat på evigheter. Det var väldigt trevligt. Vi var ett lagom stort gäng och det gick att prata med alla om man ansträngde sej lite. Bakverken är fina på Fågelsången men det är ändå inte så viktigt. Hoppas du kan komma vid något tillfälle eller att vi kan få till en fika som passar på någon annan ort.
Hälsningar Lena
ztenlund 2024-03-03 23:19
"Särskilt Rauni och Martin, dom vet jag inte när jag träffade senast."

Min högkvalificerade gissning för egen del är att det var 29/6-2019 i Korsheden. Jag verkar inte ha några bilder från den gången, men jag ser det på en gammal e-postbokningsbekräftelse på en hyrbil fre-mån (det var då jag hade en V60) och att jag har bilder uppifrån berget i hjorthagen i Mariefred från den dagen. Jag är hyfsat säker på att jag då körde lv 250 ned till Kungsör från korsningen där man ska svänga vänster mot Fagersta om man vill följa rv 66 nämligen, istället för att åka tillbaka samma väg som jag kom (dvs 66-E18).
Trevligt att ses!
Jag kan trycka ned två fullstora semlor om det skulle komma an på det, även om lämpligheten i ett sådant förfarande helt säkert kan ifrågasättas. :)

Förra sommaren var jag och två till iväg till Taxinge och där kan man verkligen snacka om att bakverksstorleken kontra upplägget med självplock blir ett problem. Har man åkt dit vill man ju ta flera, men tar man en drös så är det inte bara bilens hjul som rullar därifrån...
Svar från Lena Holm 2024-03-04 20:31
Hej Martin,
jag betvivlar inte ett ögonblick att du kan sätta i dej två sådana semlor. Det har jag även sett min sambo göra vid ett par tillfälle, fast för ofta får det inte bli. Jag ska inte tipsa om Taxinge :-) Om jag tar mej in till Uppsala före nästa fika kan jag kolla in Cafe Varga, för det är ett par andra roliga butiker i det huset som jag brukar besöka ibland.
Hälsningar Lena
Oj! så trevligt det verkar med fotofika! Fikade en hel del på fågelsången när jag pluggade i Uppsala för (huga) snart 40 år sedan. Det väcker minnen till liv. Måste var i det närmaste tio år sedan jag var där senast. Har fortfarande en del vänner kvar i staden.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-03-05 19:10
Tack Jörgen,
det kanske finns några inventarier kvar som du skulle känna igen :-) Du kan ju titta in på en fika om du skulle ha vägarna förbi.
Hälsningar Lena
TheInvisibleJackal 2024-03-06 11:42
Är det så det passar någon gång skulle det vara roligt.

/Jörgen
Trevligt reportage! Det var kul att träffas och höra lite hur alla har det! Har missat fotofikat väldigt många gånger de senaste åren; trodde att det blir lättare att få tid över när man blir "fritidsforskare" - i teorin blir det så, men i verkligheten blir man uppenbart väldigt mycket mer upptagen... Har lagt in några bilder i Fejan-gruppen, men eftersom du inte är med där kan du se dem på Blipfoto (dagens bild + några extra blips i collageformat) - här: https://www.blipfoto.com/entry/3211110427563921081.
Svar från Lena Holm 2024-03-09 15:28
Tack Rauni,
det var trevligt att ses och det får vi göra fler gånger. Jag skulle ju fråga dej om er resa i Nordnorge men det hann jag inte ens med. Jag ska kolla in länken.
Hälsningar Lena
Fint reportage, jag hade planerat in den 6 april, men Maria har fått ett jobb i Västra Götaland den helgen och behöver transporthjälp. Hon ska hålla föredrag och visa / sälja sin bok.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-03-11 13:11
Tack Bengt,
det blir fler tillfällen. Nu verkar det ha kommit igång ordentligt.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg