B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Några blandade rutor från Ungern

När man sitter sex dagar i gömsle, inklusive så långe man orkar på kvällstid, blir det en hel del bilder att gå igenom. Jag har bara visat en bråkdel i bloggen och går fortfarande igenom visa delar av mapparna, mest för att ta bort. Här kommer några udda rutor som jag tyckte var värda att visa. Ovan en ägretthäger. De var inte så tuffa som gråhägrarna, men de fanns ofta med i bakgrunden.

Här är det en bild från den lilla dammen där uttrarna höll till. Där var konkurrensen inte så stor och ägretter kom för att fiska ibland. Här har solen precis gått upp.

I den dammen fanns också en hel familj med rörhönor. Som alltid när man sitter i gömsle är det trots allt långa stunder då det inte händer särskilt mycket. Då kunde man roa sej med att titta på rörhönorna som ibland visade på denna coola dykteknik. Det var antagligen ganska jobbigt för de gjorde bara två, tre dyk på detta sätt sedan övergick de till mer stillsamma former av födosök.

En lurig liten fågel som dök upp med jämna mellanrum i denna damm var en gärdsmyg. Den blev en utmaning att försöka fånga på bild. Den satt inte stilla många sekunder i taget och uppehöll sej ofta inne i vassen eller på mörka ställen. Här kom den fram för att dricka ett kort ögonblick. 

Det hände också att den kom så nära gömslet att det inte gick att fota den. Här är den på god väg och bilden är tagen med zoomen på 100 mm. 

När man besöker Bence på vintern får man bo i det nybyggda huset med väldigt fina enkelrum. Utanför rummen på nedre botten finns en damm och innanför fönstret en arbetsbänk med ett stativhuvud för två kameror. Det höga gömslet bredvid huset sitter man i på sommaren. 

En dag när jag råkade vara på rummet, vilket inte var så ofta, satt den här unga hägern precis utanför mitt fönster. Det fanns ingen fisk i dammen vid tillfället men den kanske hittade något annat. Den stegade i alla fall förbi mitt fönster och fortsatte förbi längs kanten på dammen. Jag hade ju en kamera nära till hands så det blev några bilder på den. 

Mitt emot det nya boningshuset finns ett äldre hus som innehåller bl a kök och en del andra rum, förråd etc. De har satt kaffemaskinen utanför så att man lätt ska kunna ta en kopp utan att behöva ta av sej skorna. På vintern är de extremt kladdigt när det inte är frost och gegga smetade fast på kängor/stövlar långt upp på skaften. 

I gömslet Teatern får man stifta bekantskap med ett gäng skarvar. Den här passar på att vila samtidigt som den låter vingarna torka i solen. Att de kan vila i "torkposen" har jag inte sett förut.

Skarvarna var ofta bråkiga och högljudda men när man sitter länge och tittar på dem kunde man också se stunder av ömhet och stillsam kommunikation mellan fåglarna. Allt handlade inte om konkurrens om fisk.

Gråhäger och skarv tolererade varandras närhet till en viss gräns och hade ett par olika sätt att visa var den gränsen gick, trots att de nog inte pratade samma språk. 

Jag satt också två gånger i ett skogsgömsle där det fanns bl a fröautomater, en vall med spridda majskorn och en del gömda "godsaker" för rovfåglar. De för oss vanliga småfåglarna höll till här, inklusive hackspettar samt en snabb sparvhök som svepte förbi och var omöjlig att fånga på bild. Rådjur och nötskrikor kom för att plocka i sej majskorn. Det fanns ingen fisk i dammen, men ändå kom denna unga gråhäger hit. Varje dag enligt alla som satt här.

Den stod och stirrade i vattnet, men fick förstås inte napp på någon fisk. Däremot letade den upp köttstycken som var utlagda åt helt andra matgäster, tog ner dessa till vattnet där den blötte maten innan den svalde den hel. Hägrar är inte så kräsna, bara det är animaliskt protein verkar de nöjda.  

Vråken kom också och det fanns mat kvar även om hägern var ganska glupsk. Tyvärr hade den sista lilla solglimt som rådde denna eftermiddag försvunnit när den landade.  

Den kände uppenbarligen igen sej på denna plats och kom betydligt närmare än jag hade förställt mej. 

Det var bara två kvällar som hela gruppen var samlad och åt middag samtidigt, första och sista, eftersom de som sitter i Teatern får mat levererad dit. Sista kvällen var det väldigt trevligt uppdukat för oss och Bence var med oss när vi åt. Trälådorna i bakgrunden (med kran som på vinboxar) innehöll någon slags fruktdryck som ett alternativ till vatten. Öl och cola fanns i kylen till självkostnadspris.   

Bence är mycket intressant att prata med och han frågar dessutom mycket om var man kommer ifrån, djur- och fågellivet, hur djur- och naturskydd fungerar, jakt etc. Han är också den som vunnit flest kategorier (och gånger) i tävlingen "BBC wildlife photographer of the year". Som ni kan se står inte Bence på randen till pensionering, som en del andra av de riktigt erfarna och duktiga arrangörer inom denna nisch. Till slut var det bara jag, Brutus och Bence kvar vid bordet. När han fick veta att jag fotat en örn som bråkade med en häger i luften ville han väldigt gärna se bilderna, för det hade han aldrig sett. Örn som anfaller häger på marken ja, men inte en luftstrid. Varenda bildruta analyserades och det blev mycket bläddrande fram och tillbaka. Kul avslutning på resan onekligen. 

Hälsningar Lena 

Inlagt 2024-03-01 17:29 | Läst 438 ggr. | Permalink
Intressant och väldigt fina bilder, såsom ägretthägern som fiskar i början och de vackra speglingarna på slutet. Snyggt också på gärdsmygen. Kan tänka mig att de bilder man sållar bort härifrån skulle lätt kunna bli bästabilder från en vanlig tur hemifrån
Svar från Lena Holm 2024-03-02 22:27
Tack Peter,
det är snarare så att det är svårt att välja ut bilder som jag tagit här hemma (efter resan) som är ens värda att visa. De arter vi såg mest av är vanliga även hemma (utom möjligen rördrom) och jag har väldigt många bilder på vanliga arter som jag inte ens skulle komma i närheten av att fånga hemma.
Hälsningar Lena
Oj så många fantastiskt bra bilder! Svårt att välja favorit, men den där skarven och hägern "gapar" åt varandra är något extra. Kul att se miljön där gömslet finns också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-03-02 22:16
Tack Bjarne,
just interaktioner mellan arterna var kul att fånga på bild för mej, men inte helt lätt för det gick ofta väldigt fort. Alla bilder på miljön runt om kring är tagna med mobiltelefon och även om den är av enklare modell fyller de sin funktion.
Hälsningar Lena
Väldigt trevliga bilder och en fördel med lite runt om kring också..
Grälet mellan Skarven och Hägern vinner bildkampen idag, ytterst humoristisk..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-03-02 19:59
Tack Gunte,
just när häger och skarv gapar åt varandra såg jag flera gånger, men det var inte så många gånger som jag hann med att fånga det på bild. Alla bilder på det som är "runtomkring" är tagna med mobiltelefon, och de fyller sin funktion när man vill visa vad man har upplevt.
Hälsningar Lena
Det här var ju ett litet reportage, helt i min smak, fina bilder både på fåglar och det som finns runtomkring.
Svar från Lena Holm 2024-03-02 19:56
Tack Sten,
det blev väldigt många bra bilder från denna resa och det är inte helt lätt att välja ut vad man ska visa. Bilderna på det som finns runtomkring är tagna med mobiltelefon, vilket funkar helt OK ibland även med min "billigare" modell.
Hälsningar Lena
Ännu en härlig blogg från din resa.
Vackra speglingar, och hägern och skarven i "samtal" var ju jättemysig.
Och kul att du visar mer av hur det ser ut.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-03-02 22:13
Tack Ing-Marie,
det blir väldigt många bilder som man vill visa från sån här resa. Det är också svårt att välja ut bilderna trots att det är vanliga arter för oss. Att sitta ner med Bence och diskutera med honom var väldigt givande för mej och en minnesvärd avslutning på resan.
Hälsningar Lena
Makalösa fågelbilder, som vanlig. Vilken rolig och inspirerande resa. Kul att du fick visa dina bilder. Dina bilder kunde vinna många naturtävlingar :-)
Förresten såg på tv en makalös vacker serie om korallrev och tänkte på dig :-)
Hälsningar Halina



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg