B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mer snö och en gäckande jaktfalk

Det kom mer snö men jag har inte haft tid att vara ute. Testade att ta några bilder från översta balkongen på jobbet och att göra panorama i LR. Det har växt upp ett helt nytt bostadsområde bredvid campus på bara några år. De gula byggnaderna är Djursjukhuset och alla hyreshus bakom är nya.

Den här vyn är till höger om den första bilden och här står fler nybyggda husen som det också har flyttat in folk i. Hästarna i hagen tillhör "oss". Mellan husen och hästhagen går en väg där det numera är 30. 

 

Den här gården ligger en bit bort, närmare bestämt längs vägen om jag kör till vår forskningsstation Lövsta, där vi har bl a en kobesättning. Jag har varit där på uppdrag och gjorde då ett försök att fånga den jaktfalk på bild som rapporterats flitigt i Artportalen de senaste dagarna. Den var inte svår att hitta för det stod en rad med bilar på vägen och jag fick syn på den ganska snabbt. På kraftledningsstolpen...

Här sitter den på stolpen och det var vad jag lyckades fånga på bild innan jag måste åka vidare. Men det är min första så jag visar den ändå.

Hälsningar Lena 

Inlagt 2024-02-14 20:57 | Läst 423 ggr. | Permalink
Tror ni är falkögda båda. Du som fick syn på fågeln och fågeln som verkar ha koll på dig. Bilarna du nämner, var dom där pga fågeln?

Bebyggelse undrar jag över. Verkar bara vara alltför stora hus ute på ett gärde. Finns dagis/skola/kommunikationer/affär eller ens p-platser?
Svar från Lena Holm 2024-02-15 07:51
Tack Måns,
ja bilarna stod längs en väg som inte är särskilt trafikerad och det var uppenbart att de bara parkerat där för att föraren skulle skåda fågel. Med en tubkikare kunde man studera den från vägen. Jag fotade från samma avstånd med 500 mm och fick en pytteliten fågel (bilden är extremt hår beskuren).
Beträffande husen finns det bra kommunikationer (buss), en liten affär har precis öppnat men Gottsunda centrum ligger bara ett par km bort, likaså mataffären i Sunnersta. Dagis/skola har jag inte koll på och p-platser finns men inte alls i tillräcklig omfattning (vilket det aldrig gör när det byggs nytt numera). Du har helt rätt att det är stora hus på ett gärde, men ett gärde som numera nog betraktas som attraktivt nära Uppsala centrum.
Hälsningar Lena
Jag undrade just om du hade varit ute och letat efter jaktfalken, kul ändå att ha fått den på bild. Den har jag inte än. Det var en jaktfalk vid Steve Klint i Danmark, jag åkte dit och efter 15 min så fotograferade jag en falk, den jag såg, men det var tyvärr inte jaktfalken. Är fortfarande på jakt efter jaktfalken.

Jo det är väl Dag Hammarskjöld väg man ser, det byggs en hel del längs den vägen har jag sett. Dottern sa att det var både blåst och snö för någon dag sedan, här nere så nöjer vi oss med regn
Svar från Lena Holm 2024-02-15 07:55
Tack Peter,
falken hade visat upp sej mycket fint i måndags, men då kunde jag inte komma iväg pga jobb och när jag tog bilden hade jag inte heller tid att stanna mer än för att ta en bild. Den är extremt beskuren och jag var glad för mina 45 Mpixel denna gång.
Det är Dag Hammarskölds väg man ser och man bygger väldigt mycket där just nu. Snöovädret drog förbi under tisdagen men nu töar det.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det var roligt att du visar panoramabilder exakt idag. Jag har precis lagt till en ny "film"-simulering :-) i min X100F. Den förutsatte att man/jag ska fotografera i formatet 16:9.
Dina ser jättefine ut här på bloggen.
Grattis till den nya fågelarten i din samling.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-02-15 22:08
Tack Erik,
det är sällan jag kommer på att jag kan ta panorama så pass enkelt, dvs att det är så lätt att lägga ihop bilderna i LR. Men så gjorde jag det häromdagen med bilder från ett mikroskop på jobbet (i tjänsten) och det blev väldigt bra. Då kan man ju även testa på motiven jag kunde fånga från balkongen i matsalen :-)
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg