B. LOGGBOKEN
Havsörn möter gråhäger, en annan förställningen i Teatern
Eftersom man tillbringar ett helt dygn i Teatern (eller flera) sitter man även där i dagsljus. Den här morgonen var det kallt och mulet till en början. Sothönan tyckte det var trivsamt på hyllan framför fönstret. Den har sovit där större delen av natten och har sedan gjort morgonputsningen precis framför "min plats". Det blev en selfie med mobilen och sothönan.
Man släcker belysningen på dagen och denna morgon rådde ett mjukt ljus med lite dimma inledningsvis. Det var rejält med frost på marken, inte helt olikt Råstasjön, men inga familjer med barnvagnar passerade här. .
Ägretter sitter inte heller vid Råstasjön vintertid, inte än i alla fall. För övrigt hade vi också fått sällskap av ett gäng skarvar, men aktiviteten var blygsam så jag drog för gardinen och öppnade upp bakom min rygg.
Där hände det inte heller så mycket till en början. Jag tog inte ens en översiktsbild denna morgon. När jag suttit och spanat en stund insåg jag att det var örn i luften och att det låg någonting ätbart ute på isen, en bra bit ut.
Mina två gömslekompisar var inte särskilt intresserade av örnar utan passade på att äta frukost, men jag kan inte motstå de stora rovfåglarna. Det var en ung havsörn som flög fram och tillbaka vid vassens kant. Den visade också visst intresse för maten som de lyckats dra ut på isen. Det fanns fler rovfåglar än örnar och de hade nog "jobbat" med den mat som var utlagd sedan gryningen. Jag följde örnen i sökaren när den kom in för landning. Ljuset började bli varmare för solen fanns någonstans bakom tunna molnslöjor.
Jag hade dock bara koll på havsörnen i sökaren och såg inte att det satt en annan örn på isen. Inte förrän havsörnen var på väg att landa och den betydligt mindre örnen insåg att den nog skulle dra därifrån.
Nu blev det ganska rörigt med vingar och stora fåglar men det hände inget mer än att havsörnen slog sej ner och den andra örnen drog. Jag hade kameran på stativet och hade svårt att få med mer i nederkant. På den här sidan var det faktiskt bättre att handhålla, vilket jag gjorde efter denna akt.
Fågeln som drog var inte en havsörn utan en mindre skrikörn. Den är avsevärt mindre än en havsörn men större än en vråk. Den flög flera gånger framför gömslet och visade upp sej.
Den här gryningsbilden tog jag ett par dagar senare då jag återigen satt i Teatern. Sothönan har varit här och ni kan se en del prickar på fönstret. Det var låg aktivitet även denna morgon och det liknar vilken gömslesittning som helst.
Men när solen började då upp kom örnarna. Det var två unga individer och de flög runt en hel del. Lite nöjesflygning verkade det som och jag fick en hel del bilder. Men örnar har ni sett förut så jag begränsar utbudet. Jag ville gärna ha bilder med båda två samtidgt men det var inte så lätt. Det blåste dessutom och de kom nästan uteslutande in framför gömslet vända bort från mej.
Här kommer i alla fall en ner för landning i det varma ljuset.
Svårt att motstå den pampiga fågeln som landat förvånansvärt nära gömslet, utan att det ligger någon attraktiv mat där.
Den stannar bara en kort stund och ger sej sedan av. Det blåser rejält och jag följer den i sökaren en stund. Den förvinner bort....Jag fortsätter titta ut över den vajande vassen och sänker kameran som jag nu handhåller. Det går ungefär en halvtimme och det rör sej några hägrar framför gömslet, en bit ut, samt några kråkor och måsar. Jag ser att örnen kommer tillbaka och höjer kameran nästan reflexmässigt (det är ju en örn)...
Då uppstår plötsligt en röra av vingar i luften och jag har ju fingret på avtryckaren. Wow, vad är det som händer!
Jag tror inte örnen anföll utan att hägern av någon anledning flög upp och SMACK!
Det här går nästan lika fort som när koltrastarna ryker ihop hemma.
Båda fåglarna tappar höjd och jag hinner inte följa med.
Hägern faller mot marken...
...men den har kontroll och kommer att landa på fötterna. Bilderna är från en serie som bara varar ett par sekunder.
Örnen ryttlar på plats och spanar efter hägern. Nu verkar den uppriktigt intresserad av den och det händer inget under ett antal sekunder.
Sedan kommer hägern uppflygande och den får förstås örnen efter sej. Den blir jagad och båda försvinner bort, men jag ser att hägern drar ifrån och örnen kommer tillbaka bara någon minut senare så den kom antagligen undan. Jag pustar ut och undrar om det finns några skarpa bilder på minneskortet från detta spekatkulära event. Jag inser också att jag är ensam i gömslet. Mina två kompisar (Brutus och Mikael) äter frukost eller vad de nu gör. Det är i alla fall bara jag som fått se detta.
Solen är på väg att gå ner och jag väntar på att någon skall komma med middag. Det är också byte av gömslekompisar. Brutus och Mikael ska lämna och två nya ansluta, ett trevligt par från Portugal som delar denna vecka med oss.
Hälsningar Lena
man vet aldrig vad som kan hända när man sitter i gömsle. Det blev extra actionladdat denna dag.
Hälsningar Lena
Otroligt mäktigt!
Påminner om en fotograf i USA som fotar/filmar bland annat vithövdade havsörnar. Han har ju filmer och foton när de anfaller hägrar och dylikt. I flesta fall så är det för att hägern har en stor fisk i näbben. (Mark Smith)
Verkligen ett sant skådespel! Jättefint fotograferat och intressant läsning.
Tack för det :)
både Bence och Brutus ville förstås se bilderna och ffa Bence bläddrade fram och tillbaka på datorn med granskande kommentarer. Han har inte sett något liknande förut, utan bara anfall på marken. Det var lite extra kul för han har vunnit extremt många fototävlingar och tagit en oerhörd massa häftiga bilder. Jag ska kolla in Mark Smith.
Hälsningar Lena
det var en spektakulär upplevelse och något jag inte kommer att glömma. Det lär ju inte hända igen :-)
Hälsningar Lena
Bara att buga ;)
Gillar dagsljusbilderna bättre som rena naturbilder..
HaD/Gunte..
det var en unik händelse och jag lyckades få en serie bilder som jag är mycket glad över. Både Bence och Brutus ville se dem när jag berättade om händelsen och frågade om de sett något sådant förut. Örn som anfaller häger på marken hade de sett, men inte en fajt i luften.
Hälsningar Lena
jag har inte sett något liknande förut och Bence, som bor där och har fotograferat i mer än 20 år, har aldrig sett dessa fåglar braka ihop i luften. Däremot har han sett örn anfalla häger på marken.
Hälsningar Lena
jag tror inte hägern anföll örnen medvetet utan att det snarare var ett misstag. De kanske flög upp för att den blev störd av en annan häger och hade inte koll på örnen som närmade sej i hög fart. Bence har vid flera tillfällen sett örn anfalla gråhäger på marken, men aldrig en incident i luften. En sothöna kan tyckas lagom eller en gräsand, som det också fanns en del av. Jag tyckte skrikörnen var kul men den var tydligen "vardagsmat" här och imponerade inte på någon annan. Jag har mängder med bilder på den (det var mer än en).
Hälsningar Lena
Hägern hade nog tur att den inte fick ett brutet ben här, så tunn den ser ut i jämförelse med örnen.
Du har fått se varierande scener från teatern, stundtals lugnt, fridfullt och nu action. Häftigt !
Ing-Marie
hägern är stor men den ser väldigt klen ut bredvid en havsörn och den kunde ha fått stryk, men det gick nog bra denna gång. Det blev mycket och blandat vid Teatern och jag kommer att visa några bilder till från när det var mörkt. Då hade vi också en del action men av annan art.
Hälsningar Lena
ska man fånga ett förlopp med fåglar som bråkar, eller möjligen leker, bör man nog har så snabb seriebildtagning som möjligt. Även stora fåglar kan röra sej väldigt snabbt ibland och det här gick fort. Jag kan inte heller förstå hur man kan avstå från möjliga örnar framför kameran, men Brutus har nog fotograferat extremt mycket örn och under betydligt finare ljusförhållanden är det var just då.
Hälsningar Lena
jag har många gånger tittat och funderat över sothönans simfötter. Det finns moderna fenor för dykare som liknar dessa så något finurligt är det med formen. Jag tror att hägern glömde se upp och det kunde ha kostat den livet.
Hälsningar Lena
jag hade tur som satt kvar och tittade ut när de andra gick för att äta. Det blir långa dagar när man bara sitter och jag förstår att de gjorde ett avbrott. Men man vet aldrig vad som kan hända när man lämnar bara för en kort stund.
Hälsningar Lena
Mvh Bengt
förutom att Bence har förstklassiga gömslen så vet han hur man håller djuren med mat så att de stannar runt platserna där han vill ha dem. Många kilo levande fisk portionerades ut varje dag och någon typ av kött/fett till rovfåglarna samt majs, nötter mm till rådjur och andra fåglar.
Hälsningar Lena
Jag hade nog också hoppat över frukosten och suttit kvar där, tur var att du gjorde det när du fick ett så här häftigt skådespel.
Måste vara svårt att gå ifrån gömslet, då det är aktivitet hela tiden. Kanske inte ett sådant skådespel som du lyckades fånga, men fåglar och rörelse.
Hälsningar Jörgen