B. LOGGBOKEN
Rördrom
En fågel med ett besynnerligt boooomande läte som hörs väldigt långt och som många har hört vid något tillfälle, men som man väldigt sällan får se eller fånga på bild. Utanför ett av Bences gömslen i Pusztaszer (Ungern) finns det två rördrommar som för tillfället var aktiva varje dag, dock inte båda samtidigt.
Det började återigen med en tidigt morgonpromenad i ett krispigt fruset landskap.
Gömslet vi skulle till heter Biografen och det ligger omgivet av hög vass. Förutom rördrommen finns det även utter här, men den är nattaktiv så ett besök av den kan vi inte förvänta oss denna morgon.
En rejäl lucka leder ner i Biografen. För att få gå ner måste man ta av sej skorna och lämna dessa under en annan lucka. Det är helt OK för nere i Biografen är såväl väggar och tak som golv täckta med mörk heltäckningsmatta. Dessutom finns det golvvärme.
Framför gömslet finns en damm med en del strukturer under ytan där fåglarna kan röra sej. Det kommer också att fyllas på med levande fisk i dammen.
Inne i gömslet finns det plats för två fotografer och man kan välja att rigga en eller två kamerahus. Jag har Canon 100-500 mm på R5 till vänster och 70-200 på 5D mkIV till höger. Trots att objektiven i stort sett överlappar använder jag 70-200 för den har bländare 2,8, vilket visar sej vara mycket användbart på denna resa (men mest vid fotografering i mörkret). Om ni tycker färgerna utanför ser konstiga ut beror det på att bilden är tagen med mobilen och jag har ingen "värstingmodell".
Här är det också glas som i kungsfiskargömslet och det tunna nätet täcker hela öppningen. Solen är på väg att gå upp men vi tänder också en del belysning som finns utplacerad. Det rör sej ett gäng rörhönor i dammen.
Inledningsvis får vi roa oss med dessa och en gråhäger som kommer förbi tillfälligt.
Det dröjer faktiskt inte alls länge innan det kommer en rördrom inspatserande. Min fotokompis Nina drar efter andan, den stod högt upp på hennes önskelista.
Den kommer ganska långsamt och stannar för att spana efter fisk ett par gånger.
Jag väntar tills den kliver ut i ljuset. Där står den helt stilla en lång stund, precis som t ex gråhägern gör.
När den väl dyker gör den det mycket långsammare än hägrarna. Den snarare tippar i vattnet och tar också längre tid på sej att komma upp.
Den verkar ha något i näbben...
Det här dyket gav utdelning, vilket inte det första gjorde då den dök på "skuggsidan".
När krusningarna på vattenytan lagt sej blir det en perfekt spegling. På den här bilden och de ovan hade jag bländare 5, 1/1250 till 1/2000 s och ISO 1000, om någon skulle vara intresserad av sådant.
Det är inte bara rörhönor och rördrommar i denna pöl utan gråhäger och i detta fall två ägretter tittar också förbi ibland. Men det trångt och just den här kombinationen med två ägretter och en rördrom fungerade inte. Det blev bara en massa flaxande vingar och långa ben som försvann ovanför gömslet.
Senare på dagen blev det mulet och då krävdes ISO 4000 för att jag skulle kunna ha ungefär samma slutartider (f 4,5), trots att vi hade en del belysning tänd. Den här rördrommen bommade detta dyk med fick en fisk på nästa försök.
Under andra sittningen fick jag också bilder på rördrom nummer två. Hur kan man se skillnad kanske ni undrar?
Den här hade ett mycket mer showigt framträdande. När den stegade runt i pölen fällde den ofta upp hela halskragen (det blåste inte) och den kråmade sej på ett helt annat sätt än den första fågeln vi sett. Det här kände förstås Brutus till och de andra som satt i detta gömsle fick också se skillnaden i beteende mellan de två individerna.
Den fiskade och visade upp sej på bästa sätt.
Här är den precis nedanför gömslet och jag har vinklat kameran så mycket det gick. Sedan kom den andra rördrommen inklivande och då smög denna in i vassen till höger. Ingen häftig uppgörelse eller något bråk. De höll bara avstånd till varandra. Ingen lyckade fånga båda på bild samtidigt, men alla som var med på resan fick fota fiskande rördrom.
Hej så länge,
Lena
Tack!
//Lola
det var ett fint tillfälle när de kom gående från vassen och in framför gömslet.
Hälsningar Lena
jag har inte hittat några uppgifter om att man kan se skillnad mellan könen annat än att hanen är större. I så fall tror jag att den första fågeln jag visade är en hanne, för jag uppfattade den som något större. Man sitter ju med kameran i samma höjd som vattnet nästan och man kan själv reglera höjden om man vill ha en spegling eller inte.
Hälsningar Lena
Och ett stort plus för din berättelse med mobilbilderna också :)
den här ville även Brutus både fota och filma, för den är generellt svår att få på bild. Jag har bara bilder på väldigt långt avstånd och det var spännande att få se den så nära. Brännvidden är under 200 mm på alla bilderna, men de är något beskurna för att få kompositionen som jag ville ha den. Jag tog mobilbilderna för jag vill att de som läser ska förstå hur gömslena är anlagda. För lätt och onaturligt tycker en del. Det är upp till var och en att tycka om jag berättat hur bilderna kommit till.
Hälsningar Lena
Snyggt
/N
mina tidigare bilder av rördrom var heller inte mycket att visa upp, man får vara glad om man ens sett den i sitt närområde. Den här stod på flera gästers önskelista och den är inte alltid där. Nu hade vi tur denna vecka.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
den är inte alltid där förstod jag, men denna vecka hade vi tur och fick se två individer. Det var högre aktivitet vid gömslena första dagarna då det var minusgrader både på natt och dag. När det senare blev varmare minskade aktiviteten något.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
helt rätt. Strukturerna ligger ganska grunt och guiderna kan kliva ut på dem då de släpper i fisk. Dock måste den dyka ner ordentligt för att komma åt sin middag och den bommar ibland, vilket inte kungsfiskaren gjorde.
Hälsningar Lena
jag har bara fotat och/eller sett rördrom vid enstaka tillfällen och det har alltid varit på långt håll även med 500 mm brännvidd. Här hade det räckt med 70-200 för att ta de bilder jag visar. Det var en mycket givande vecka ur fotosynpunkt, men det gav också en större insikt om hur gömslen kan byggas för att ge fina bilder utan att störa fåglarna onödigt mycket.
Hälsningar Lena
Hälsn!
jag vet ju att du gärna vill ha både bakgrund och översiktsbilder :-) Mobilbilderna tyckte jag var viktiga här för jag vill att de som tittar på bilderna ska förstå hur de har blivit fotograferade och var ljuset kommer från. Rördrom är ovanligt att få se och jag har lyckats fota den flygande vid Hjälsta samt på mycket långt håll vid Fysingen (Rosersberg). Hör den gör jag varje år på båda dessa ställen.
Hälsningar Lena
Hälsningar Halina
ljuset är som sagt förstärkt med belysning, men inte så mycket när solen sken. Jag har sett denna fågel på mycket långt avstånd inom mitt närområde vid två tillfällen, fast man kan höra den dagligen när man åker till vissa platser.
Hälsningar Lena
tidigare har rördrom jagats under flyttningen men är nu fridlyst i många länder. I Sverige är den listad som "nära hotad". Jag håller fullständigt med om att den är mycket svår att få se, men hörs tydligt under perioder. jag har fotat den i luften en gång och i vassen på mycket långt avstånd. Vid båda tillfällena har jag inte kunnat säkerställa att det var rördrom förrän jag kom hem och laddade bilderna i datorn.
Jag visar bakgrunden till bilderna för jag vill att de som tittar på dem ska förstå hur de är tagna och var ljuset kommer från.
Hälsningar Lena
det här är en svår art. Jag har bara sett den och fotat den på mycket långt avstånd iSverige, vid två tillfällen. Fast man kan höra den varje dag om man åker till rätt plats på vår/försommar.
Hälsningar Lena
jag har aldrig förut sett och fotograferat rördrom på så här kort avstånd. Det hade fungerat utmärkt med enbart 70-200. Man kan få korta avstånd när man sitter bakom glas och inte stör fåglarna.
Hälsningar Lena
Vilken tur att den kom på besök när ni var där, det är ju inte nästgårds ni befinner er.
Och otroligt vackra bilder visar du.
Vet inte om jag sett någon bild på den tidigare med halskragen uppburrad.
Ing-Marie
vi hade tur de dagarna vi var där och alla fick se båda rördrommarna vid något tillfälle, men som sagt, inte tillsammans. Jag har inte sett den burra upp halskragen på detta sätt någonsin, ens på bild, men Brutus visste att en av dessa två brukar göra det.
Hälsningar Lena
Något av en dröm att få fotografera.
Kul att det verkligen var individer som uppförde sig på sina egna vis.
Hälsningar Jörgen
rördrommen stod på allas önskelista i den grupp jag var där med t o m Brutus ville ha bilder på den fast han varit där förut och fått se den. Extra bonus att det var två även om de inte kunde samsas i pölen.
Hälsningar Lena