B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Snöfluff

Vintern som kom tillbaka med full kraft efter jul resulterade i mängder med lätt fluffig snö. Jag såg t o m att SMHI varnade för fluffig snö i Stockholmsområdet. Den varningen har jag aldrig sett förut. 

Jag spanade på hur koltrastarna gjorde i snön. De kunde förstås inte hålla sams och snön yrde.

Det var faktiskt svårt för autofokus att hantera de actionladdade mötena när det var så mycket snö som virvlade upp.

Det snöade till och från vid denna session, ibland väldigt mycket.

En del småfåglar landade också vid denna matning.

Men snön var så lätt att även de minsta sjönk ner och fick flaxa för att hålla sej ovanpå snön.

Ett vanligt koltrastmöte.

Rådjuren kom också förbi en stund, för jag hade ju lagt ut mat på marken.

Därför får det bli några rådjursbilder med fluffiga snöflingor.

Den här killen håller på att få sina nya horn. De växer fort och är mycket större idag fast det inte gått mer än drygt en vecka.

Bambi vill nog hellre att det ska töa så maten kommer fram under snön och det ska det visst göra nu. Vintern är på tillbakagång, åtminstone tillfälligt.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-01-09 08:20 | Läst 652 ggr. | Permalink
Jo idag startade bilen för första gången på4-5 dagar, fick skaffa en starthjälp typ powerbank men den fungerade riktigt bra för att få igång bilen i -10 en skånsk bil är väl inte van med sådant väder. Men även när det var vinter här så fick vi nästan ingen snö, ser man på fälten så är det 80% bart. Fina vinterbilder både på pippi och Bambi
Svar från Lena Holm 2024-01-09 19:09
Tack Peter,
bilen som jag kör stod stilla utomhus över jul men startade snällt efter en stund med motorvärmare. Men den varande för låg batterispänning. Men det blev en längre tur på motorväg så det löste sej. Dock frös vindrutespolningen vilket inte tinade förrän den fick stå en natt i uppvärmt garage hos svärföräldrarna. Nu har vi nollgradigt i Knivsta och regn i Uppsala. Fluffet har sjunkit ihop.
Hälsningar Lena
Roligt med sån action på koltrastarna. Fin serie
Mina beter sig inte utan sitter fint på grenar och traskar lugnt i snön :) när dom är här vill säga. Har väldigt lite fågel den här säsongen. Tror själv det beror på träden som fälldes. De har ingen naturligt gömsle.
Tyvärr var det nödvändigt.
/N
Svar från Lena Holm 2024-01-09 19:12
Tack Nini,
här är det alltid action på koltrastarna. Vi har minst 15 stycken och de bråkar alltid om de bästa matplatserna i konkurrens med hackspettarna. Småfåglarna yr ibland när de stora landar. Vi har begränsad utsikt från vår tomt pga just träd och buskar. Småfåglarna älskar att sitta i dessa och sedan bara ta ett litet skutt till matplatsen. Du har säkert rätt om det där med träden.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Underbar serie med de ivriga koltraster och deras upvisning i lössnön.
Rådjur är alltid bedårande med sina vackra ögon.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: "fluffig snö" är nog det som DMI varnar för eftersom det kan ge upphov till "fygning". Där snön inifrån åkerkärnorna kan blåsa ut på vägbanorna och bilda drivor, vars storlek och djup kan vara svårt för bilisterne att bedöma.
Svar från Lena Holm 2024-01-09 19:15
Tack Erik,
jag tror absolut att den fluffiga snön kan skapa problem i trafiken, men inte samma sorts problem som den tunga halvblöta snön som faller i enorma mängder ibland. Vi har minst 15 koltrastar som aldrig kan hålla sams vi matningen.
Hälsningar Lena
Underbart att se hur de fluffar runt i snön, verkar inte vara några större problem med skärpan. Blev glad att se koltrasterna leka runt i snön.

// Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-01-09 19:20
Tack Jörgen,
det var många bilder som gick i sopkorgen för skärpan låg helt fel, precis den typen av bilder som jag i normala fall sätter ganska lätt. För intensivt snöfall kan också ge problem ibland har jag märkt. Koltrastarna kan vara mycket underhållande för det ser aldrig särskilt allvarligt ut när de bråkar.
Hälsningar Lena
Man får intrycket av att dom gillar att hoppa snöfluff..med behörigt avstånd till närmaste förstås. Rådjuren ser riktigt påpälsade ut, det är rejäl tjocklek på vinterkläderna..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-01-09 19:23
Tack Gunte,
det är ju inte några allvarliga bråk direkt, utan mest flaxande. Rådjuren har mycket tät päls och det blir uppenbart när det blir varmare och de börjar tappa päls. Då ser de anskrämliga ut med stora fläckar mellan pälstufsarna.
Hälsningar Lena
Underbart med rådjur i snö! De gör sig fint, värda sitt modellarvode. Koltrastarna är sig lika, det blir ju fina effekter i snön när de far runt när de bråkar om maten. Varning för fluffig snö har jag aldrig sett, tycker det kan låta mer som ett löfte? Fluffigt är snyggt och lättskottat.
Svar från Lena Holm 2024-01-09 20:09
Tack Stefan,
jag tyckte spontant att varningen för fluffig snö kändes lite överdriven, men den kan kanske skapa speciella problem på vägarna som Erik skrev om. Hos oss var snön så fluffig att man nästan hade kunnat blåsa bort den från bilen och uppfarten. Det blev mycket effektfullt när fåglarna landade i den. Rådjuren är alltid oemotståndliga.
Hälsningar Lena
Varning för fluffig snö - den var ny! Fint fångade actionbilder på fåglarna och rådjuren är ju så söta. Bra att du fotat dem från "alla sidor!.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-01-10 18:47
Tack Bjarne,
rådjuren är ju hos oss dagligen och även om jag bara kan fota dem på helgerna just nu så hinner jag med att få bilder från alla möjliga håll. Så fluffig snö kanske kräver en varning :-)
Hälsningar Lena
Underbara bilder med snö som sprätter åt alla håll, sådana bilder gillar jag. Kul när djuren agerar framför kameran. Man får verkligen passa på att få vinterbilder i år. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-01-10 18:49
Tack Mari,
eftersom jag hade en grön jul blev jag mycket nöjd med all vinter som kom precis efter jul och nyår, då jag fortfarande hade lite ledighet kvar. Det var när jag såg snön yra bland koltrastarna som jag bestämde mej för att ta en fotosession.
Hälsningar Lena
Läckert och njutbart! Jag älskar snö :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-01-13 10:25
Tack Halina,
nu är snön hoppackad och blöt. Inte alls lika effektfull att fotografera även om det fortfarande finns en hel del kvar.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg