B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Små ljus i mörkret

Jag har varit ute vid ett par tillfällen och fotograferat i mörkret. Det är ju mer mörker än ljus numera, i synnerhet då jag är ledig och har tid att vara ute. Fast jag är inte så förtjust i att bära på stativet. När jag tog denna bild blev det också en del pulsande i snö. På denna plats fanns inga gatlyktor så jag testade att dra nytta av bilarna som passerade. 

En ödslig gångväg i Knivsta där det plötsligt svepte förbi ett grönaktigt väsen.

Vattentornet i Knivsta som gjordes om till privatbostad i programmet Grand designs för några år sedan.

En mörk väg som leder mot Märsta och Arlanda, därav ljuset vid horisonten. En väg som också saknar gatubelysning men det finns små ljus i mörkret.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-12-13 17:03 | Läst 614 ggr. | Permalink
Trevliga bilder av mycket mörker och lite ljus. Inte så dumt med mörker. Då uppskattar vi ljuset desto mer.
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:17
Tack Sven,
eftersom det är så mycket mörker nu måste man ju utmana det ibland. Jag uppsökte platser som jag visste var mörka.
Hälsningar Lena
Sven Blomquist 2023-12-14 20:25
Ljus och mörker är ju förutsättningen för fotografi.
Riktigt bra! I första bilden ser det ut som du har ett extra fint motiv om du beskär ut 'knappt nedre' delen av halva bilden.. så att det skarpa vita ljuset hålls borta och bara de mjuka rundade formerna i motljuset blir kvar.. kanske?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:16
Tack Jan,
jag borde ha testat mer på platsen där jag tog första bilden, för det blev läckert. Nästa gång det blir rimfrost blir det mer av den här typen av bilder. Det var väldigt kallt den kvällen och väldigt glest mellan bilarna. Visst kan jag beskära denna och jag ska tänka mer på det om/när jag testar detta igen.
Hälsningar Lena
Kvällsbilder eller nattbilder är spännande, bilden liksom växer fram av det ljuset som finns. Skoj att se vattentornet, jag såg faktiskt det programmet och det var inget litet projekt. Att förändra en betongbyggnad så är inte lätt, men det blev häftigt!
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:13
Tack Morgan,
jag hade inte tänkt fota hus men när jag fick syn på vattentornet kunde jag inte låta bli. Jag var mer ute efter mörkare platser och att försöka jobba med väldigt lite ljus och långa tider. Snön på marken och i träden ger ju också effekt på långa tider.
Hälsningar Lena
Har också ett svagt minne från vattentornprojektet. Häftigt med former och glitter i första bilden och gröna spöket
är som gjort för "Det okända" ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:11
Tack Gunte,
det var fantastiskt rimfrost när jag tog första bilden och jag borde ha testat mer, men det var så himla kallt och jag stod i snö upp till knäna. Spöket var en löpare i grön väst som kom springande.
Hälsningar Lena
Kul och spännande bilder. Har i perioder fotat mycket på kvällar eller när det är mörkt. En rolig bild är att fota vid en rondell där bussar åker förbi.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:10
Tack Johnny,
jag kommer att testa mer i mörker och experimentera mer. Jag ska komma ihåg rondellen.
Hälsningar Lena
Den första är underbar! Skulle nog ta bort lite från höger sida om det var jag som fotat. Håller med om stativ, bökigt men ger bättre bilder då man använder det. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:09
Tack Nina,
jag funderade lite på att beskära första bilden men gjorde inte så mycket. Jag ångrar att jag inte höll ut längre och tog fler bilder med billjus som belysning. Men det var väldigt kallt den kvällen (därför maffig rimfrost) och jag stod med snö till knäna. Endast en bild var värd att behålla av de jag tog. Blir det fin rimfrost igen ska jag ut och testa mer.
Hälsningar Lena
Fina kvällsbilder och tyvärr då ett måste med stativet!
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:06
Tack Dan,
ja har man flera sekunder slutartid måste man ha stativ, men det är knöligt att bära runt på.
Hälsningar Lena
Det är skönt det finns ljus i mörkret! Och att man inte behöver stativ så mycket nuförtiden, så det går bra att vara "the casual photographer". Har alltid gillat mörkerbilder, på första med motljus lyser det upp fint, andra bilden är ett fall för ghostbusters. Gillas!
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:05
Tack Stefan,
första bilden var ett kul experiment och jag borde ha testat mer men det var långt mellan bilarna och väldigt kallt den kvällen. Platsen där jag tog andra bilden inbjuder verkligen (tycker jag i alla fall) men det är nästan lite för mycket gatubelysning. Jag skulle vilja släcka minst en av lamporna och låta någon smyga bland träden. Nu kom en löpare och gjorde bilden lite extra spännande.
Hälsningar Lena
Utmanade att fotografera mörker i mörker. Var det mulet också för man ser inga stjärnor. Första bilden med det belysta trädet gillar jag, påminner om när man var ung och experimenterade med olika metoder, bl.a att gå runt och belysa träd med en ficklampa. Vattentornet i Knivsta kommer jag ihåg, det var ett nästan omöjligt projekt att ta tag i att tex skära ut för fönster. Fint exponerade bilder
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:03
Tack Peter,
ja det var helt mulet vid båda tillfällena. Första bilden var det dessutom rejält kallt och snöade emellanåt. Det var enormt fin rimfrost på träden och det inspirerade till att fota när bilarna belyste trädet. Jag tog flera bilder men endast en blev användbar. Jag skulle ha testat mer men det var kallt och jag stod med snö till knäna. Vattentornet var ett häftigt projekt och de verkar bo kvar i det fortfarande.
Hälsningar Lena
Trevlig serie mörkerbilder. Snyggt och intressant att låta mörkret vara mörker och därmed lämna spelrum åt fantasin.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-12-14 20:00
Tack Jörgen,
jag strävade efter att det skulle vara mörkt för så såg det ut. Det var mulet vid båda tillfällena jag var ute och jag stannade på platser med väldigt lite belysning.
Hälsningar Lena
Att ta kvällsbilder är roligt, lite spännande eftersom man inte riktigt vet ”hur det blir”, vad som gör sig. Tycker du har en fin serie här, inte minst sista bilden med den vackra ljusstrimma på,molnen därborta. Det var din blogg här som fick mig att leta fram några gamla kvällsbilder, jag minns väl hus spännande det kändes att fota när det var mörkt! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-12-15 21:16
Tack Björn,
kul att mina bilder kunde inspirerar till att söka efter alster i arkivet. Jag tycker det är kul att experimentera ibland och just nu är det mörkt då jag är ledig och kan hitta på något. Jag kommer nog att ge mej ut fler gånger.
Hälsningar Lena
Kul och kreativt! Andra bilden med "grönt väsen" är extra spännande tycker jag. Sedan är det läckert med det höga och smala vattentornet. Jag trodde knappt jag såg rätt innan jag läste bildtexten.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-12-17 21:23
Tack Bjarne,
jag känner att det krävs en del kreativitet för att fota ute i mörkret och jag vill helst hitta motiv som är lite mer spännande än olika typer av gatubelysning. Vattentornet är läckert men det var roligare att fota bilarnas lyktor som belyste rimfrosten i första bilden och överraskningar som "det gröna" som sprang förbi.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg