B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nötkråkan

En nötkråka har uppehållit sej några dagar vid en privat matning i ett bostadsområde ett par km från mitt jobb. Jag trotsade regnet en dag och tog en tur dit på lunchen. Med en ungefärlig position och en bild på hur husen i området såg ut promenerade jag runt på vinst och förlust. Det var många huslängor som såg likadana ut så jag hade nog väldig tur när jag plötsligt fick syn på en stor fågel i en matare. 

Det är ju inte så kul med bilder på fåglar som sitter i en automat men det var lite kul att se hur kråkan pillade ut jordnötter genom nätmaskorna. Det var också fullt med grenar från buskar och träd samt begränsat med vinklar som man kunde se mataren från. Den satt trots allt i en privat trädgård bakom en radhuslänga. Men nötkråka hör ju inte till det vanligaste så jag stannade en stund när jag hade hittat den.

Här testade jag en annan vinkel där jag snabbt upptäckte att mataren var skymd av för många grenar, men plötsligt hoppade fågeln upp på nätkorgen och jag fick några skott genom buskaget. 

Det småregnade och ljuset var bedrövligt, för jag hade stora granar bakom mej, men med dagens kameror och brusreducering går det ändå bra. Alla bilder är tagna med ISO 5000 eller 6400.

Den här bilden är tagen med ISO 6400, rejält beskuren och brusreducerad, samt att jag har klonat bort delar av automaten på två ställen. Jag ville verkligen testa allt för att se vad som gick att göra. Så här blev det.

Jag hade hoppats på några bra bilder på nötkråkan då den drog från mataren och satte sej i något träd, men då var den väldigt snabb och grenverket alltför tätt. Granarna kunde lika gärna ha varit tält. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-08 18:32 | Läst 586 ggr. | Permalink
Fina bilder på den kråkan som jag tycker ser riktigt fin ut!
Svar från Lena Holm 2023-11-08 19:26
Tack Dan,
den var väldigt fin och de är ju lite extra för man ser dem så sällan.
Hälsningar Lena
Fint med nötkråkan! Inte så optimalt ljus nu men tråkigast med regnet som strilar ner. Du har väl inte glömt bort nötkråkorna i Västerås? har inte varit dit i år ännu men så fort det blir en gnutta sol eller ljusare molntäcke ska jag dit igen.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-11-08 19:25
Tack Johnny,
jag har varit till Västerås en dag då vädret inte heller var optimalt, eller snarare kom jag lite för sen för att få sol vid matningen. Tyvärr var det inga nötkråkor där då, men väldigt mycket fart på småfåglarna.
Hälsningar Lena
Riktigt bra här! Känns nästan som du nått närgränsen för objektivet.. Dom är fina, känns lite som Nötskrikor jag ibland kan se sitta och pilla ut enstaka nötter.. och dom brukar lyckas! Tror inte jag har nån bild på den här arten, och är osäker på när jag såg nån senast.. men minst 20 år sen får bli min gissning!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-11-09 06:58
Tack Jan,
jag kom ganska nära för när de satt i mataren brydde den sej inte så mycket. Nötskrikorna hör ju också till kråkfåglarna så det är inte konstigt att de har liknande beteenden. Jag ser väldigt sällan nötkråkor i min närhet men det var en på campus för några år sedan.
Hälsningar Lena
Åh grattis till att hitta den och det blev ju bra bilder. Vacker fågel.
Svar från Lena Holm 2023-11-09 06:59
Tack Morgan,
jag hade tur att jag fick syn på mataren för den var väl dold från stigen jag gick på. Visst är det en vacker fågel.
Hälsningar Lena
Va kul, har ännu ingen bild på nötkråkan, men fick ett larm på en på Kullaberg igår. Om den blir stationär så kanske jag åker på den
Svar från Lena Holm 2023-11-09 07:01
Tack Peter,
om det finns något att äta som den gillar kan den mycket väl bli kvar på samma plats i flera dagar. Den här rapporterades nog i fyra-fem dagar innan jag hittade den.
Hälsningar Lena
ISO 200 eller 6400 spelar inte så stor roll längre med den fantastiska teknik vi fått (nåja, betalt dyrt för) på sista tiden, men med m4/3 kan märkas en detaljskillnad vid lite mer beskärning och mina kameror med ett par år på nacken, din kråka ser ut precis som den skall, inga problem. Har aldrig sett nötkråkan tyvärr.
Fina bilder!
Svar från Lena Holm 2023-11-09 19:08
Tack Stefan,
nej nu behöver man inte oroa sej så mycket över höga ISO när man är ute och fotar, men det är fortfarande lite svårt att komma ihåg. Jag drar mej fortfarande ibland för att höja över 5000, men det går ju bra. I synnerhet sedan jag fick grafikkortet som gör att brusreduceringen går så pass fort. Nötkråkor är inte direkt vanliga hos oss men de stannar ofta flera dagar om de hitta ett bra matställe.
Hälsningar Lena
Det är en fin fågel med sin brokiga dräkt, kul att få bra bilder på den. Har bara haft ett möte för länge sedan..Den spetsiga näbben är som gjord för att pilla ut godsaker med tydligen.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-09 19:10
Tack Gunte,
den hade inga problem att plocka jordnötter ut automaten och satt där långa stunder. Den spanade lite runt sej ibland men var inte särskilt nervös av sej. Den var även på marken ett par gånger men där kunde jag inte fota den alls.
Hälsningar Lena
Riktigt roligt att se så fina bilder på nötkråkan. Jag har bara sett den på håll i Hässlens naturreservat nära Garpenberg i Dalarna. Där växer ett av de nordligaste bestånden av hassel som ger nötter till ett dussin par nötkråkor som annars är ovanliga här.
Svar från Lena Holm 2023-11-10 16:52
Tack Sten,
det är ganska sällan jag ser en nötkråka så det här var en trevlig stund. Även om det var blött och mörkt.
Hälsningar Lena
Den vill jag ha! Önskar mig nötkråkor till matningen... å stjärtmesar... å sidensvansar (mer av dem).... å gråsiskor. De sistnämna har jag störst chans att få hit.
Men nötkråkor är roliga och relativt orädda. De brukar finnas här vid kyrkan tidigare på hösten men kan så klart komma igen.
Så fina bilder och visst är brusreduceringen bra men tar tid, i alla fall i LR.
Har använt den för att testa och man blir ju lite bortskämd med resultatet.

/ Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-11-10 16:56
Tack Lena,
jag har aldrig haft nötkråka i min egen matning, men det här var en vanlig liten radhustomt som gränsade mot skog så det borde kunna hända. Den har hållit till där flera dagar. Brusreduceringen i LR är toppen och den tog 12 minuter per bild för mej tills min sambo skaffade ett nytt (begagnat visserligen) grafikkort till min dator. Nu tar det ca 20 s. Jag har en stationär dator för bildbehandling och den kan man "piffa upp" med jämna mellanrum.
Hälsningar Lena
Trevligt med nötkråka. Det är inte vardagsmat precis. Tror att jag sett den endast under två tillfällen under alla år här på västkusten.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-11-14 20:32
Tack Jörgen,
de är inte direkt vanliga hos oss heller men ibland flyger det förbi någon och stannar så länge att man hinner se den. Det var en utanför jobbet får några år sedan. Den lät sej villigt fotograferas med sina favoritkottar.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg