B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En novembergrå morgon med små färgklickar

Jag hade en halv ledig fredag och hade bestämt mej för att göra det bästa möjliga av den, trots att vädret inte var det allra bästa för en fotoutflykt. Eftersom jag kunde styra över mitt jobb denna dag valde jag att åka ut på morgonen, innan det skulle börja regna. När jag kom till Hjälstaviken rådde en novembergrå ton och det blåste dessutom ordentligt. Men jag var ensam på parkeringen, alltid något. 

Jag gick längs spången som är rätt mysig men där var det helt tyst, inte ett kvitter. Här kan jag välja att gå till en småfågelmatning eller ut till gömslet. Jag valde matningen, en stund i alla fall. Det var fullt ös där men förhållandena var ISO 10 000 och det var samma fåglar som jag har i matningen hemma. Inte en skymt av kungsfågeln som brukar finnas här ibland. 

Jag gick tillbaka till spången och ut till gömslet vid vattnet. Fortfarande inga roliga fåglar i vassen och ute vid gömslet simmade endast några gräsänder. Inga gråhägrar eller ägretter. Det dök upp en kricka som flög upp precis efter att den landat. Det blev en bild som verkligen levde upp till novembergrå. 

När jag lämnade gömslet kom det några koltrastar flygande och jag vände mej om precis när en slog sej ner. Med den höstfärgade växtligheten på taket i bakgrunden konstaterade jag att det blev ju faktiskt en rätt fin "färgklick" mitt i allt det grå.

När jag sedan gick sakta längs spången, med vassen vajande på bägge sidor, hörde jag några omisskännliga "ping" och plötsligt sprang en liten brun och blå fågel framför mej. Jag tvärstannade, för nu gällde det att vara försiktig.  

Något senare runt en krök på spången hittade jag dem, ett helt gäng skäggmesar! De första jag ser för säsongen och anledningen till att jag återigen valde Hjälsta för min utflykt. 

Det var vuxna fåglar blandat med ungfåglar. De var på spången och på räcket.

Helt bedårande, men snabba och flaxiga av sej. Jag växlade mellan ISO 6400 och 10 000 för att få en någorlunda kort slutartid, men flygbilder var ju bara att glömma i det här ljuset. 

Bilderna är brusreducerade i LR och eftersom det blev många är jag väldigt glad att det inte tar 12 minuter längre (efter senaste datorservicen), utan bara runt 20 sekunder.

Egentligen ville jag ju helst ha bilder i vassen, men jag fick inte så många chanser och när de flög in där försvann de oftast direkt. Vassen vajade dessutom alldeles för mycket för att få fokus på en liten fågel. Även om de flög in i vassen kom de snart tillbaka, jag bara väntade en stund och stod där jag hade bäst uppsikt över spången åt tre olika håll. 

jag kom på att jag måste ta en översiktsbild. Jan vill ju gärna se det och så här såg det ut med 100 mm, vilket var vad jag hade till hands. Bilden är endast beskuren från 2/3 format till 3/4, för det passade bättre. Jag hade valt att sätta fokuspunkten så långt ner i underkant som möjligt för att få skarpa fåglar.

Till slut kom de väldigt nära och jag stod på knä på spången. Jag vågade inte lägga mej ner då de började närma sej, för då hade jag garanterat skrämt bort dem. Dessutom var det blött även om det inte hade börjat regna ännu. 

Jag var fortfarande ensam på spången. Vem ger sej ut för att fotografera fåglar en sån här dag?

Hade det varit bra fotoväder hade det varit kö och trängsel. Det finns inte plats för mer än två fotografer samtidigt och bra väder lockar dessutom hundägare och annat folk som bara tycker det är ett mysigt ställe att gå på. 

Jag stannade en stund till med de pigga små färgklickarna innan jag vände om och gick mot bilen. 

Kanske skulle jag hinna till en plats till innan regnet kom. Där skulle det nog också vara lite mer färger denna novembergrå förmiddag.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-04 16:20 | Läst 911 ggr. | Permalink
Vilka underbara bilder! Bedårande små fåglar! Har aldrig sett de i verkligheten. Här var det inget fotande idag, mörk, grått och kallt...
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-11-04 17:33
Tack Halina,
de är verkligen fina de små skäggmesarna och jag har ju letat efter dem flera gånger. Det här är samma ställe som Ing--Marie och Lena fotade skäggmesar för någon vecka sedan, men de var där i två dagar. Idag har jag knappt varit utanför dörren, regn hela dagen men förvånansvärt varmt, +10 grader på eftermiddagen. Det blir kanske en skogstur i morgon.
Hälsningar Lena
Bra flyt och väldigt trevliga bilder på dom små juvelerna..den lilla ungfågeln ser kaxig ut på räcket.
En grå dag som gav solskensbilder!! ? ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-04 17:31
Tack Gunte,
det var en fin sammanfattning och visst blev det några "solskensbilder". Just den lilla fågeln som hoppar på räcket är väldigt söt och en av mina favoriter.
Hälsningar Lena
Jisses vad bra! Fin utdelning på den 'satsningen'.. Riktigt bra bilder på Skäggmesarna trots omständigheterna.. Bra med översiktsbilder dessutom.. En mobil brukar väl alltid finnas med, om man nu inte vill byta objektiv vilket jag sällan gör, det känns sällan bekvämt ute! 'Suddanden' perfekt också!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-11-04 17:29
Tack Jan,
det blev en lyckad tur fast det var så dåligt "fotoväder". Jag har en mobil med mej men jag gillar inte bilderna den tar. De blir platta och trista. Det är inte en värstingfotomobil, helt enkelt för att jag inte fotar särskilt ofta med mobilen, så kändes det onödigt att betala så mycket när jag skaffade en ny. Jag byter helst inte objektiv när jag är ute i synnerhet inte en blåsig dag som denna.
Hälsningar Lena
Väldigt trevlig artikel. Tur att du var ensam där!
Det där med bra brusreducering måste jag nog investera i. Alldeles för brusiga bilder i min kamera.

Ha det gott ’
Mats
Svar från Lena Holm 2023-11-04 17:26
Tack Mats,
brusreduceringen i senaste LR versionen är fantastiskt men jag behövde ett nytt grafikkort i datorn för att det skulle vara lönt att hålla på. Det räckte dock med ett "bättre begagnat". Det var en hel del brus i dessa bilder, i synnerhet de som också är beskurna. Man kan också se att brusreduceringen "smetat ut" en del om man tittar noga.
Hälsningar Lena
Hej,
Vilket äventyr en vardag i grått.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2023-11-04 20:15
Tack Bob,
det gav betydligt mer än jag hade förväntat mej och jag blev förstås väldigt glad. Det underlättade då jag kom hem och skulle rätta tentor. Jag har 145 studenter och åtta frågor. Jag klarade av tre frågor på fredag eftermiddag. Det blir väldigt tjatigt.
Hälsningar Lena
En fängslande bildberättelse med underbara bilder. Det gråmulna vädret med sitt mjuka ljus tycker jag enbart förstärker bilderna. Jag ser inga spår av brusreduceringen.
Hälsningar
Per-Åke
Svar från Lena Holm 2023-11-04 20:20
Tack Per-Åke,
mulet väder ger ett mjukt ljus som ofta gör fotograferingen lättare, men småfåglar kräver korta slutartider, helst 1/2000 s. Här blev det 1/640 s som bäst och då funkar det bara om de sitter stilla. Det finns spår av brusreduceringen som jag ser, men jag har också valt väldigt noga vilka bilder som jag tyckte var värda att visa :-) Ju längre man håller på desto petigare blir man.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på skäggmesarna. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2023-11-04 20:21
Tack Mari,
jag hade tur som fick se dem denna gång. Jag har varit där åtskilliga gånger i höst utan att få en skymt av dem.
Hälsningar Lena
Kul att det blev några skäggmesar till slut, de är ju alltid värda att fotograferas, snyggt. Jo LR DeNoise är grafikkrävande, tyvärr sitter jag fast med 10min per bild, men nu vet man att LR har blivit mer grafikkortskrävande. Testade den nya AI funktionen med oskärpa, vid varje justering jag gör så svartnar skärmen i en sekund
Svar från Lena Holm 2023-11-04 20:27
Tack Peter,
jag blev så glad när de äntligen dök upp för jag har varit där flera gånger denna höst och inte fått ett enda "ping". Ing-Marie och Lena fick ju se dem ganska nyligen, men de var där i två dygn! Nu hade jag i alla fall en hel förmiddag och då lyckades det. Jag har testat den nya funktionen med oskärpa och det fungerade utmärkt på det motiv jag valt. Det gick momentant och jag märkte inte något när jag gjorde det. Kan du inte bara byta grafikkortet i datorn? Jag fick ett begagnat som sambon köpte på nätet.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-11-04 21:16
Har en bärbar dator så jag tror inte man kan byta grafikkort, tror det är något integrerat.
Så roligt att få se den söta skäggmesen! En favorit.
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-11-04 22:09
Tack Lola,
det var kul att äntligen få se några denna höst. De har inte varit med på noterna och visat upp sej tidigare i år.
Hälsningar Lena
Vilka sötnosar du hittade.
Fint en sådan här grå dag.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-11-04 22:11
Tack Bengt,
de var verkligen en höjdare denna dag, även om koltrasten bjöd på en fin färgklick kunde den ju inte slå skäggmesar.
Hälsningar Lena
Grattis... och äntligen visade sig dessa sötnäbbar för dig. Trägen vinner.
Gråt grått grått ja, men tycker du har fått så bra bilder trots höga iso.
Nackdelen med dessa bilder är att jag får sådan längtan till Hjälstaviken igen. Det är en drog tror jag. Lite för långt att liksom "kvista" över för mig men vem vet
Hur som helst tycker jag att dina bilder är bra och ska jag välja favoriter tror jag att det blir den andra, översiktsbilden till Jan och tredje från slutet.
Ha det gott.
/Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-11-05 19:50
Tack Lena,
jag blev väldigt glad när jag hittade skäggmesarna till slut och att jag dessutom fick ah dem "för mej själv". Vädret var riktigt dåligt men det regnade i alla fall inte (inte än). Höga ISO och brusreducering är det som gäller en sån här dag. Jag kan "kvista över" men jag behöver vara ledigt minst en halv dag nu för att få tillräckligt med tid i dagsljus.
Hälsningar Lena
Härligt ! Vi har lite samma tankar, glädjen över att parkeringen är tom t.ex. :-)
Hellre lite brusreducerade bilder i ensamhet än att trängas med mycket folk i vackert väder.
Så kul att du mötte dem denna gång, du lyckades nog pricka in tiden bra. Många fina bilder fick du så du måste ha varit nöjd när du fick åka tillbaka för att jobba.
Blir ju sugen igen när jag ser bilder härifrån Viken, inga bilder som jag "behöver" men jag tycker det är så njutbart att bara att vandra runt där......man vet ju aldrig vad som kan dyka upp.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-11-05 19:54
Tack Ing-Marie,
jag blev mycket glad att jag fick se skäggmesarna denna gång. Jag hade denna halva dag och då gällde det att komma iväg. Jag visste att det skulle regna hela lördag och söndag var jag upptagen med annat. Jag kunde lugnt återvända till jobbet som var att rätta tentor. Innan jag åkte hem hann jag dock med ett ställe till men där gick det fort för regnet kom. Nästa inlägg blir bilder från den korta stunden.
Hälsningar Lena
Det är ju ett jättefint fynd en sådan dag då allt vilt går och gömmer sig verkar det som. Kallt, blött och usel ljusstyrka. Men fint fotoljus ändå, för vackra bilder blev det när du stod i det våta obekvämt men det gjorde nog inget med sådana motiv. Jättefint! Hos mig försvann de för flera år sedan.
Svar från Lena Holm 2023-11-05 19:58
Tack Stefan,
det blev en väldigt lyckad utflykt och skäggmesarna bjöd på fin uppvisning trots att ljuset var lite klent. De blev dock förvånansvärt fina färger fast det kändes så grått när jag kom dit. Redan koltrasten mot det färggranna taket gav mej en kick, för den tycker jag blev fin. Det var obekvämt och blött att stå på knä när jag hade fåglarna på spången, men det var det värt.
Hälsningar Lena
Helt underbara bilder. Jag blir bara mer och mer sugen på återse Hjälstaviken efter att se dina bilder. Har inte varit där sedan slutet av 80-talet.

Hälsningar Jörgen



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg