B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det där med makro - man måste ju öva

Det var verkligen länge sedan jag dedikerat ägnade mej åt makrofoto med idag fick jag en stund när vi var vid en stuga på Vindö utanför Stockholm och min sambo var upptagen med annat. Jag hade bara min kamera och mitt gamla 100 mm makro. Pyttesmå fina svampar har jag ju sett många fina makrobilder av här bland bloggarna, så jag letade upp en liten svamp. Det var inte så lätt...

På samma stenhäll hittade jag det här röda bladet och även om det här kanske inte heller blev någon drömsk höjdare, är det ju kul att se vilken enorm skillnad i färgpalett det kan bli på samma kvadratmeter (beroende på hur man vänder sej i förhållande till ljuset och bakgrunden). 

Ljungen var förstås vissen men nu experimenterade jag med live view och manuell fokus. Kameran drar förstås rejält med batteri när man fotar så här.

Till slut hittade jag de här små vita stjärnblommorna och då kände jag att makroivern vaknade någonstans inom mej. Men det blåste 15-18 m/s i byarna så det var inte helt lätt. Det blev i alla fall några rutor med viss skärpa på en blomma. 

På den här landade också en pytteliten fluga en kort stund och den blev nästan skarp. Även om jag har gått ett par makrokurser för John Hallmén och "vet hur man gör" måste man förstås öva regelbundet även vid makrofoto. Bara att se motiven, som ofta finns precis där man står, kräver övning. Nu var det länge sedan för min del.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-10-08 21:02 | Läst 482 ggr. | Permalink
Det är ju inga problem att fotografera makro, värre då att få en bild såsom man önskar. Finns nog inget rätt eller fel, troligen bättre bilder vid fel…. Tur och många bilder kan vara bidragande. Med spegelfri så kan man iaf krypa omkring och se bilden på displayen och vinkla kameran åt alla möjliga håll. Här gillar jag bäst #2 som för mig har den vackraste bakgrunden, lite konstigt men ofta inom makro är det inte vad som är skarpt utan hur det oskarpa ser ut som tilltalar
Svar från Lena Holm 2023-10-09 08:30
Tack Peter,
jag håller absolut med om att det ofta är det oskarpa, bakgrunden eller en kombination av dessa som tilltalar vid makrofoto. Det är att se det, dvs hela motivet, som jag tycker att man behöver öva på. Alltså, få den bild man önskar. Att bara sätta skärpan på någon detalj är i allmänhet inte så svårt, bara det inte blåser för mycket.
Hälsningar Lena
Kul ! Håller med Peter ang att det är oskärpan i bakgrunden som nästan är viktigare än det skarpa i bilden.
Oj vad jag fotade makro i början av mitt fotande. Tror det är därifrån jag fortfarande försöker få till en bra för och bakgrund vid allt jag fotar, oavsett objektiv. Om det är möjligt , funkar ju inte överallt
Testar makrot ibland men jag tycker att jag fick mycket bättre bilder förr, är väl ringrostig och mycket stelare i kroppen nu :-)
Du lyckade ju bra här, bilderna på grässtjärnan blev ju jättefina och väcker minnen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-10-10 19:24
Tack Ing-Marie,
du har nog fotat betydligt mer makro än jag har och dina bilder är alltid otroligt fina. Jag tror som sagt att man behöver hålla igång och man blir absolut ringrostig. Den vinklingsbara skärmen jag har nu underlättade minsann och minskade ner "krypandet" en del.
Hälsningar Lena
Det stämmer, man kan finna mycket på en liten yta och ljuset är viktigt, har ännu inte genomfört ett tänkt projekt med gammal bokehoptik med mellanring. Vridbar skärm/sökare är väldigt bra att ha, liksom bra förstoring vid manuell inställning med icke automat optik. Minsta vindpust kan vara tålamodsprövande. Men det vet du redan. De första bäst, men även fint med antydd bakgrund på den vita blomman. Det är ju alltid samma fråga vid makrofoto - bakgrunden. Skarp? Suddig? Antydd? Slät? Bländareval.
Svar från Lena Holm 2023-10-10 19:21
Tack Stefan,
jag har vinklingsbar skärm på min nyare kamera och det gör stor skillnad har jag märkt. Bakgrund och allt det där andra runt motivet är väldigt viktig och helt angörande för om det blir en bild värd att spara. Det är att se det, snarare än huvudmotivet, som jag behöver öva på.
Hälsningar Lena
Fint detta, speciellt pilleduttbilden. Och öva måste man även i foto har jag märkt.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-10-10 19:19
Tack Gunte,
ja, man har liksom bättre flyt och det blir mer bra bilder om man håller igång, dvs övar :-)
Hälsningar Lena
Fint blev det och vackert.
Var länge sedan jag kröp runt och ägnade mig åt makro, kan väl bero på att det är lite jobbigare att komma upp igen numera. Ner kommer man ju alltid, men upp ;) :)
Svar från Lena Holm 2023-10-10 19:18
Tack Margareta,
jag kryper väl inte heller så gärna på marken, men kameran jag har nu har vinklingsbar skärm och med liveview så behöver man inte nödvändigtvis ligga ner.
Hälsningar Lena
Tycker du kan alla sorters fotande. 4an är så vacker! Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-10-10 20:36
Tack Nina,
det var ju snällt sagt men makro är jag ganska ringrostig på. Åtminstone när det gäller att skapa kreativa, mer konstnärliga bilder.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg